2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Atminimo lentos kovotojams už Lietuvos laisvę

Klebonas kun. Žydrūnas Burnys šventina
savanorių atminimą liudijančias lentas

Atminimą liudijančias lentas
Nepriklausomybės kovų Veisiejų
valsčiaus savanoriams atidengė
prof. Juozas Galdikas, Vilius
Kavaliauskas ir meras Artūras Margelis

VEISIEJAI. Vasario 14-ąją, sekmadienį, vyko Lietuvos valstybės atkūrimo dienos renginiai, pradėti šv. Mišiomis Šv. Jurgio bažnyčioje. Jas aukojo klebonas kun. teol. lic. Žydrūnas Burnys. Po jų žmonės rinkosi prie akmeninės bažnyčios tvoros. Čia atidengtos paminklinės atminimo lentos 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Veisiejų valsčiaus savanoriams ir 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų dalyviams, Veisiejų valsčiaus Vyties kryžiaus kavalieriams. Tai – pirmosios Lazdijų rajone atminimo lentos, skirtos kovotojams už Lietuvos laisvę atminti. Garbingoje vietoje, ant akmeninės Šv. Jurgio bažnyčios šventoriaus tvoros pakabintas lentas atidengė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis bei savanorių įamžinimo atminimo lentose iniciatorius, ministro pirmininko padėjėjas Vilius Kavaliauskas. Jis sakė, kad Veisiejų valsčiuje žmonių, stojusių ginti Lietuvą, buvo daugiau negu įprastas Lietuvos vidurkis. „Tai rodo, kad šiame krašte nuo seno gyvena be galo patriotiški, neabejingi rytojui žmonės. Iš jų mes galėtume pasimokyti atsidavimo, didvyriškumo ir meilės savo šaliai. Šios atminimo lentos – savotiška skola tiems žmonėms, kurie narsiai kovojo, kad mes visi šiandien galėtume gyventi Nepriklausomoje Lietuvoje“, – kalbėjo V. Kavaliauskas, dėkodamas Lazdijų rajono savivaldybei už visokeriopą idėjos palaikymą ir pagalbą ją įgyvendinant.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis sakė, kad šios pirmosios atminimo lentos Veisiejuose tėra tik savanorių įamžinimo pradžia visame Lazdijų krašte. „Mes turime atsiminti tuos žmones, kurie kovojo už mūsų Nepriklausomybę, marmure iškalti jų pavardes ateinančioms kartoms. Tai – mūsų praeitis, tai – mūsų nesuklastotos istorijos kelias į šiandieną. Ir jokios agresyviai nusiteikusios jėgos nepajėgs ištrinti mūsų garbingos istorijos“, – kalbėjo meras A. Margelis ir išreiškė padėką prof. Juozui Galdikui, kuris finansiškai parėmė vienos iš atminimo lentų gamybą.

Iškilmingai atidengus atminimą liudijančias lentas, kun. Ž. Burniui jas pašventinus, žmonės patraukė prie Nepriklausomybės paminklo, padėjo gėlių ir uždegė atminimo žvakeles.

Vėliau šventinis renginys persikėlė į kultūros namus. Čia iš ekrano į susirinkusius salėje žmones žvelgė Veisiejų krašto šviesuoliai, dalindamiesi savo mintimis, ką jiems reiškia Vasario 16-oji. „Širdis džiaugiasi, kai matau, kad valstybinių švenčių minėjimuose susirenka tiek jaunų žmonių“, – kalbėjo tarybos narė, visuomenininkė Janina Ražukienė. O Sigito Gedos eilėmis kalbėjęs Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas ragino visus didžiuotis, jog „esame iš Lietuvos“.

Meras A. Margelis priminė, jog į tą 1918 metų vasario 16-ąją eita ilgu ir skaudžiu keliu. „Šis kelias subrandino mūsų tautą per sukilimuose išlietą kraują, Sibiro kančias, klajones pavojingais knygnešių takais. Lietuvos valstybė buvo atkurta ant mūsų senolių puoselėtų tautiškumo pamatų – gimtosios kalbos, istorinės atminties bei tradicinės kultūros. Visa tai yra mūsų tautos gyvastis ir savastis“, – kalbėjo meras.

Veisiejiečius ir visus susirinkusius sveikino prof. J. Galdikas bei Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas. Šventinį renginį „Lietuva – mano kraštas“ Veisiejų kultūros namuose papuošė daugybė gražių šokių, prasmingų kalbų ir skambios muzikos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija