2016 m. kovo 4 d.    
Nr. 9
(2177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Pražūti ir atsirasti

Kun. Nerijus PIPIRAS

Man Evangelijos pagal Luką 15-asis skyrius, tiksliau, jo pradžia, – vienas nuostabiausių. Prisimenu, kaip pirmose klasėse vos tik išmokęs skaityti stebėjausi, kaip gali žmogus, buvęs miręs vėl atgyti, buvęs pražuvęs lyg iš niekur nieko atsirasti.

Prie panašaus svarstymo neretai sugrįžtu ir dabar ir ne vien tik todėl, kad minime Gailestingumo metus. Gailestingumas jaučiamas ir išgyvenamas tik kasdienybėje. Čia ir norisi tiesiog stabtelėti.

Tas gailestingasis Tėvas, apie kurį kalbama Evangelijos tekste, išsiskyrimo dramą galbūt išgyvena nuolat. Juk dažnai žmogus nori viską nuspręsti pats, būti už save atsakingas, viską žinoti, būti savo paties gyvenimo ar mirties kalviu. Ir didžiausiai nuostabai,Tėvas, kurio namuose apsčiai visko ir į kurio dovanotas gėrybes dažnai numojame ranka, vis leidžia bandyti kaip tam vaikui, kuris pirmą kartą savo gyvenime pamatė ugnį... Ne tik pasaulio, Tėvynės, artimiausių kaimyninių šalių, bet ir mūsų asmeninė istorija byloja, kad bandome keliauti, tai, kas Tėvo namuose pakliuvo po ranka, skubotai susimetę į užantį. Juk labai norisi nuo nieko nepriklausyti, pačiam būti savo likimo kalviu, stotis ant pjedestalo ir būti sau Dievu. Tie geri norai ir yra ta tolimoji šalis, kurioje apsigyvename ir kuri mus apgauna spalvotomis bei gražiai įpakuotomis iliuzijomis. Tuomet, kai patys sau tampame vertybe, kaip sako Jėzus savo palyginime, geidžiame prikimšti pilvus bent ankščių jovalo: blaškomės, atsiradusias spragas kamšome pseudovertybėmis...

Sūnus palaidūnas atsitokėjo. Rodos, visko, kas Tėvo dovanota, netekęs, ryžosi grįžti purvinas, pavargęs, be entuziazmo ir šypsenos, suplyšusiais drabužiais, sumenkusiais raumenimis. Tai – vaizdas, kurį Tėvas nuolat mato. Jis pirmas eina mūsų aplankyti ir kiekvienam dovanoja apavą, žiedą, apsiaustą – žmogiškumą.

Išdrįskime grįžti prie jo. Šiandien man tai yra pats tiksliausias atsakymas, ką reiškia pražūti ir atsirasti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija