2016 m. kovo 18 d.    
Nr. 11
(2179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Įregistruota iniciatyvinė grupė Alkoholio kontrolės įstatymui keisti

Iniciatyvinė grupė Alkoholio
kontrolės įstatymui keisti

Kovo 8-osios pavakarę Vyriausioji rinkimų komisija vienbalsiai priėmė sprendimą patvirtinti iniciatyvinę grupę Alkoholio kontrolės įstatymo keitimui surenkant 50 tūkst. parašų. Kovo 14 dieną išduoti parašų rinkimo lapai iniciatyvinei grupei „Už blaivią“. Juos grąžinti reikėtų iki gegužės 14 dienos.

Prašymą įregistruoti iniciatyvinę grupę pasirašė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. Aurelijus Veryga, pirmasis iš Baltijos valstybių užkopęs į aukščiausią Žemės viršūnę Everestą ir ten iškėlęs trispalvę alpinistas Vladas Vitkauskas, dirigentas ir muzikos pedagogas Donatas Katkus, sovietmečiu aktyvūs pasipriešinimo sistemai dalyviai arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir vyskupas Jonas Kauneckas, s. Nijolė Sadūnaitė, muzikos autoriai bei atlikėjai Saulius Urbonavičius (Samas), Rosita Čivilytė, Donatas Montvydas, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas filosofas dr. Krescencijus Stoškus, sveikatingumo ir blaivybės puoselėtojas Juozas Dapšauskas, režisierius ir rašytojas Vytautas V. Landsbergis, sveikos gyvensenos ir blaivios kultūros rėmėjas Ramūnas Karbauskis ir kiti neabejingi esamai kritinei alkoholio vartojimo situacijai piliečiai. Beje, vienas iš iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ narių Donatas Montvydas šiemet atstovaus Lietuvai Eurovizijoje.

Paskelbus viešai apie iniciatyvą rinkti parašus ir taip keisti įstatymą, atsiliepė daug atsakingų piliečių bei institucijų, organizacijų visoje Lietuvoje, norinčių rinkti parašus. Iniciatoriai, matydami jau dabar esantį didelį galinčių rinkti parašus susidomėjimą, neabejoja, kad jie tikrai bus surinkti. Keliamas naujas tikslas: surinkti ne tik būtinus 50 000, bet ir kuo daugiau, kad būtų parodyta: visuomenė nori šią problemą spręsti iš esmės. Ir viešajam interesui turinčios tarnauti institucijos – Seimas, Vyriausybė – privalo problemą spręsti ne alkoholio pramonės nurodomais būdais, o mokslo pateikiamomis rekomendacijomis.

Inicijuojamo įstatymo preambulėje teigiama: „Alkoholio kontrolės įstatymu siekiama užtikrinti mokslu pagrįstą alkoholio kontrolę, sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą ir vartojimą. Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, remiantis pasaulio ir Lietuvos mokslininkų išvadomis, imamasi veiksmingų alkoholio vartojimo mažinimo priemonių“.

Iniciatyva kilo po to, kai šioje srityje dirbantys pamatė, kaip ši Vyriausybė alkoholio vartojimo mažinimo po tragiškų įvykių veiksmų planą ėmėsi ruošti pasitelkdama alkoholio pramonės atstovus, rengė su jais susitikimus, o į ekspertinių organizacijų raštus net biurokratiškai neatsakė, nors tai privalu pagal įstatymus.

Būtent tą dieną, kai buvo svarstomas Vyriausiojoje rinkimų komisijoje iniciatyvinės grupės klausimas, žiniasklaidai „paleistas“ Lietuvos pramonininkų konfederacijos užsakytas „tyrimas“, kuriame teigiama, kad pagrindinė problema – ne Lietuvoje girtaujantys žmonės, o atvykę turistai, kurie čia tiek išgeria, kad net iškreipia statistiką, padaro Lietuvą nepatrauklią turistams. Taigi, situacija Lietuvoje yra visai normali alkoholio vartojimo srityje ir jokių „kraštutinių“ priemonių imtis nereikia, – teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos tyrimas, kuriame garbingas vietas užima alkoholio įmonės. Ar taip ši konfederacija nežemina verslo, kitų pramonės sričių (netgi priklausančių konfederacijai), kurios dėl labai aukšto alkoholio vartojimo lygio neturi kvalifikuotos darbo jėgos, kitokios ir aukštesnės vertės produktų ir paslaugų vartotojų? Ar visas verslas šiandien apsiriboja tik alkoholio gaminimu, importu, reklama ir prekyba? Aktyvūs visuomenės atstovai, ekspertai sako, kad aukštas alkoholio suvartojimo lygis būtent žlugdo ekonomiką, neleidžia visuomenei darniai vystytis, turi baisias pasekmes žmonių sveikatai.

Visus kviečiame palaikyti šią iniciatyvą. Norinčius prisidėti prie parašų rinkimo ir gauti informaciją, susijusią su šiuo klausimu, prašome kreiptis:

uzblaivia@gmail.com.

Pasirašyti bus galima ir internetu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija