2016 m. kovo 18 d.    
Nr. 11
(2179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Prisidėkime savo parašais prie iniciatyvos „Už blaivią“ – Lietuva privalo išsiblaivyti

Niekam nekyla abejonių, kad tokie dideli alkoholio vartojimo mastai yra viena iš pagrindinių Lietuvos problemų. Tai – didelis stabdys darniai visuomenės raidai, ekonomikos augimui, kokybiškos ir sveikos gyvenimo trukmės prailginimui. Bendroji Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmė yra viena iš trumpiausių Europos Sąjungoje, gyvenimą slegia įvairios ligos, kurių galima išvengti. Kreipiuosi į visus geros valios žmones, kurie jaučia atsakomybę dėl šalies ateities, mato ją kaip blaivią ir klestinčią šalį, kviečiu prisidėti savo parašais, parašų rinkimu, informacijos sklaida prie iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ užmojo iš esmės pakeisti Alkoholio kontrolės įstatymą surenkant per 50 tūkstančių parašų. Šiandien iniciatyvinei grupei Vyriausiojoje rinkimų komisijoje išduodami parašų rinkimo lapai, bus galima pasirašyti ir elektroniniu būdu. Parašus būtina surinkti iki gegužės 14 dienos.

Dėkoju Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovui profesoriui Aurelijui Verygai už pastangas ruošiant Alkoholio kontrolės įstatymą, kuris sistemiškai spręstų alkoholio vartojimo, pardavimo bei reklamos problemas. Priėmus tokios redakcijos įstatymą, alkoholio vartojimo kreivė neišvengiamai kristų žemyn, o valstybėje atsirastų instrumentai, leidžiantys realiai kontroliuoti alkoholio vartojimą. Dėkoju kolegoms iš iniciatyvinės grupės, kurie pasiryžo susitelkti, siekdami Lietuvos Respublikos Seimą priversti svarstyti parengtą įstatymą.

Ar aš turiu iliuzijų, jog šis Seimas turės politinės valios spręsti alkoholio kontrolės klausimus? Neturiu. Tačiau manau, jog tokio įstatymo svarstymas šiame Seime palengvins kelią į jo priėmimą po būsimų Seimo rinkimų. Šalia emigracijos, socialinės atskirties klausimų alkoholizmas yra viena didžiausių problemų mūsų visuomenėje. Artinantis Nepriklausomybės atkūrimo dienai, Seime vykusioje konferencijoje „Ką daryti, kad Lietuva neišsivaikščiotų“ pasakiau, jog realus kiekvieno mūsų veiksmas, siekiant išsaugoti mūsų tautą, turėtų būti aktyvus prisidėjimas prie parašų rinkimo akcijos dėl alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

Yra tiksliai žinoma, jog per 10 metų į ligonines dėl apsinuodijimo alkoholiniu prieškominės arba komos būsenos pristatytų vaikų iki keturiolikos metų skaičius padidėjo 20 kartų, todėl negalima net suabejoti būtinybe nedelsiant imtis veiksmingų priemonių. Įstatyme įrašoma nuostata, jog alkoholis nebus parduodamas asmenims, jaunesniems kaip 20 metų. Tai būtina padaryti siekiant, kad alkoholio legaliai negalėtų įsigyti moksleiviai.

Įstatymo keitimo projekte visiškai uždraudžiama alkoholio reklama, alkoholio prekyba bus vykdoma tik specializuotose parduotuvėse, bus sutrumpintas alkoholio pardavimo laikas. Šiame įstatyme dar nešnekama apie valstybinį alkoholio prekybos monopolį, kaip tai yra Skandinavijoje, bet tai tikrai bus viešo aptarimo klausimas po artėjančių Seimo rinkimų. Būtina ženkliai kelti akcizus alkoholiniams gėrimams, kad didėtų šių produktų kaina ir mažėtų jų vartojimas, kad alkoholiniai gėrimai nekainuotų pigiau nei sultys. Iš surenkamo akcizo reikia finansuoti socialinę blaivybės reklamą žiniasklaidoje, švietimo programas. Manau, mes jau esame pribrendę šią baisią problemą spręsti iš esmės.

Ramūnas Karbauskis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija