2016 m. kovo 18 d.    
Nr. 11
(2179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Stogastulpis partizanų vadui

Prie stogastulpio A. Ramanauskui-Vanagui
atminti (Lazdijų r. Būdviečio
sen. Bielėnų k.)

Stogastulpis A. Ramanauskui-Vanagui
atminti (Lazdijų r. Būdviečio
sen. Bielėnų k.)

Vasario 20 dieną Būdviečio seniūnijoje buvo rengiamas trečiasis ,,Protėvių valdovų ir partizanų“ kovų žygis, skirtas Sembos žemės karvedžiui Glandui (1238–1274) bei Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) gynybos pajėgų vadui dms. br. gen. Adolfui Ramanauskui-Vanagui (1918–1957) atminti. Šio žygio metu Bielėnų kaime (Būdviečio sen.), Adolfo Ramanausko-Vanago tėviškėje, buvo atidengtas skulptūrinis stogastulpis šiai vienai ryškiausių pokario ginkluotos rezistencijos asmenybių.

Į trečiąjį pėsčiųjų žygį, kurį organizavo Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vinco Kudirkos Marijampolės apskrities skyrius kartu su Lazdijų rajono savivaldybe ir kitais partneriais, susirinko per 700 dalyvių iš visos Lietuvos. Išlydėti iš Būdviečio kaimo jie patraukė skirtingų distancijų – 24 km ir 35 km – maršrutais. Netrumpos kelionės metu pailsėti žygeiviai sustojo Bielėnų kaime. Čia partizanų vadui A. Ramanauskui-Vanagui atminti buvo atidengtas medinis stogastulpis. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo A. Ramanausko-Vanago brolis Albinas Ramanauskas, dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė bei kiti artimieji, renginį vedė sūnėnas Arūnas Sujeta. Ceremonijos metu, siekiant išsaugoti istorinę atmintį, prie stogastulpio į žemę įkasta kapsulė su simboliniu laišku ateities kartoms. Po juo pasirašė garbingi svečiai bei stogastulpio pastatymo iniciatoriai ir rėmėjai. Įleisti kapsulę į žemę buvo pakviesti Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis ir Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Būdviečio Jėzaus Nazariečio bažnyčios klebonui kun. Gintautui Černiauskui pašventintinus stogastulpį, prie jo buvo padėta gėlių bei uždegtos atminimo žvakelės. Tylos minute pagerbus partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą bei narsius jo bendražygius, nuaidėjo Dainavos apygardos 1-osios rinktinės karių atliekamos garbės salvės už nepriklausomą Lietuvą ir jos piliečius, už žuvusius vardan Lietuvos nepriklausomybės, už Lietuvos signatarus.

Paskui žygeiviai toliau keliavo numatytais maršrutais. Aplankę Aštriosios Kirsnos dvarą, Kybartų kaime esantį akmenų muziejų „Jotvingių kiemas“, ištvermingiausieji nužingsniavo net iki šalia Punsko (Lenkija) esančios jotvingių ir prūsų gyvenvietės, įsikūrusios Ožkinių kaime.

Deja, tenka apgailestauti, jog vienam žygeiviui iš Alytaus ši kelionė buvo paskutinė. Įveikus 30 kilometrų nuotolį, pirminiais duomenimis, vyrui sustojo širdis.

Trečiojo ,,Protėvių valdovų ir partizanų kovų žygio“ žygeivių sutiktuvės įvyko Būdviečio kaime. Organizatoriai dalyviams įteikė diplomus ir atminimo medalius bei ragino dar aktyviau prisijungti rengiant ketvirtąjį pėsčiųjų žygį ir visiems kartu ugdyti pilietiškumą, kelti sąmoningumą, skiepyti meilę ir pilietinę pareigą Tėvynei, prisiminant jos kovą už laisvę ir nepriklausomybę.

Pagal Lazdijų rajono savivaldybės informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija