2016 m. kovo 25 d.    
Nr. 12
(2180)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Iškilmės Pilaitėje

Iš Jeruzalės parvežto kertinio akmens pašventinimu Vilniuje prasidėjo Šv. Juozapo bažnyčios statyba

Jonas ČESNAVIČIUS

Renginio dalyviai

Prieš dokumentą patalpinant
į kapsulę, pasirašo Vilniaus
arkivyskupijos vyskupas
augziliaras Arūnas Poniškaitis

Klebonas kun. Ričardas Doveika
ant įbetonuotos kapsulės
pritvirtina memorialinę plokštę

Šv. Juozapo bažnyčios Pilaitėje maketas

Pasirašo statybos projekto
vadovas Kęstutis Akelaitis

Dokumentą pasirašo Vilniaus miesto
mero pavaduotojas Valdas Benkunskas

Kalba Vilniaus arkivyskupas
metropolitas Gintaras Grušas
Dabartinėse bažnyčios patalpose
kun. Ričardas Doveika susirinkusiesiems
pristato iš Jeruzalės parsivežtą akmenį

Gieda bažnyčios choras

Kovo 19-ąją, minint Šv. Juozapo iškilmę, Pilaitėje pašventintas kertinis naujos bažnyčios akmuo. Parapijos klebono kun. Ričardo Doveikos iš Jeruzalės parvežtą kertinį akmenį pašventino Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Taip simboliškai prasidėjo Šv. Juozapo bažnyčios statyba.

Šventė prasidėjo 16 val. šv. Mišiomis Šv. Juozapo koplyčioje (Tolminkiemio g. 4). Jas aukojo Vilniaus arkivyskupas G. Grušas, Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis ir kunigai. Po šv. Mišių, dalyvaujant Lietuvos bei Vilniaus miesto valdžios atstovams, Vilniaus arkivyskupijos ganytojams, dvasininkams bei tikinčiųjų bendruomenei, iškilmingai pašventintas kertinis akmuo bei būsimos bažnyčios altoriaus vietoje įkasta kapsulė su aktu ateities kartoms.

Būsimą Šv. Juozapo bažnyčią projektavo architektai Kęstutis Akelaitis, Gintaras Čaikauskas ir Marius Šaliamoras. Planuojama, jog bažnyčioje galės melstis daugiau nei 600 tikinčiųjų, patogiai jausis senjorai, žmonės su negalia ir šeimos su mažais vaikais. Bendra statinio erdvė – 900 kvadratinių metrų Šv. Juozapo parapijos klebonas kun. Ričardas Doveika sakė, kad šv. Mišiose buvo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė, kuris perdavė Prezidentės sveikinimą: „Šią ypatingą dieną, kai švenčiate jūsų parapijos globėjo šv. Juozapo iškilmę, pradedama statyti šventovė. Pradedama nuo kertinio akmens, nuo uolos, simbolizuojančios pradžių pradžią ir tvirtumo pamatą. Bažnyčia – ne tik puošnus ir didingas statinys. Pirmiausia, tai – žmonės, kuriuos ji kvies: Dievo veikimą atpažįstančius bei kitus žmones ir bendruomenės narius. Linkiu, kad su kiekviena plyta tvirtėtų ir žmonių tarpusavio bendrystės ryšiai. Linkiu, kad šie Dievo namai būtų atviri ir tikintiesiems, ir visiems kitiems: abejojantiems, svarstantiems ir ieškantiems. Tegul ši šventovė taps traukos ir tarnystės centru, kuriame kiekvienas pajus atjautą ir supratimą, meilę ir dvasinę ramybę“.

Savo sveikinimo žodį atsiuntė ir prezidentas Valdas Adamkus: „Nuoširdžiai sveikinu jus ypatinga proga, jūsų visų bei Vilniaus miestui skirtos naujos Šv. Juozapo, Šventosios šeimos ir visų šeimų globėjo, bažnyčios kirtinio akmens pašventinimo ir įkasimo proga. Ši diena simboliškai įrašoma jūsų parapijos ir Vilniaus arkivyskupijos ir istorijos puslapiuose.

Beveik prieš du dešimtmečius pradėję naujos parapijos kūrybos kelią, prieš 15 metų įžengę į naują koplyčią, šiandien visam miestui ir pasauliui jūs drąsiai ir su tikėjimu sakote: „Eikime ir pastatykime naujus namus, kuriuose susikūrusiai bendruomenei skleistųsi Dievo gailestingumas ir vyktų tylus bei labai prasmingas darbas“. Iš Jeruzalės atkeliavęs kertinis akmuo, kuris per parapijos globėjo Šv. Juozapo šventę visuotinės bažnyčios mylimais gailestingumo metais atguls į naujos bažnyčios pamatus, teprimena, kad diena iš dienos turi kilti ne tik mūsų mūrinės bažnyčios, bet ir bažnyčios mumyse ir jūsų aplinkoje sienos, kurios ne skirtų, bet suteiktų šilumos, tvirtumo ir grožio, kurios pakaktų duris atverti ir priimti, būtų užtenkamai langų šviesai ir tyrumui įsileisti bei skleisti. Jums visiems ir linkiu būti tvirtais tikėjimo vyrais ir moterimis, kurių tikėjimo darbai skleidžiasi kasdienybėje, mūsų šalies ir visuomenės gyvenime. Tegul šiandien jūsų veiduose regimos šypsenos įveikia visus sunkumus ir teneša tikrų vaisių. Dar kartą sveikinu prasmingos šventės proga, linkiu jums ir jūsų šeimoms bei artimiesiems Dievo palaimos ir jo gailestingumo!“

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, kuris yra ir Pilaitės bendruomenės bei parapijos narys, perskaitė Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus skirtą sveikinimą: „Nuoširdžiai sveikinu jus ir visą Pilaitės bendruomenę Šv. Juozapo iškilmės, kertinio akmens pašventinimo proga. Šiandien istorinė diena – pradedama Pilaitės bažnyčios statyba. Ši šventovė prasmingai pratęs Pilaitės istoriją, kuri pasakoja apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais šioje vietoje stovėjusią pilį, įkurtą dvarą ir gyvenvietę. Ir dar XVIII amžiuje pastatytą bažnyčią (...). Kiekviena bažnyčia yra žmonių entuziazmo ir susitelkimo paminklas. Tikiu, kad ir ši bažnyčia taps tvirto tikėjimo, negęstančios vilties ir broliškos meilės židinio vieta, kurioje bus puoselėjama Dievo ir žmonių bendrystė“.

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus vardu sveikinimo žodį tarė jo pavaduotojas Valdas Benkunskas: „Vilniaus miestas turi didelę šventę, nes visame pasaulyje Vilnius yra garsus dėl savo bažnyčių. Mūsų bažnyčios Vilniaus mieste gyvena jau amžiais su savo istorijomis, kurios yra įdomios ne tik mums, bet ir visam pasauliui. Šiandien iš tikrųjų yra simbolinė diena, kai Pilaitėje kaip tam tikrą istoriją pradeda gyventi būsima Pilaitės bažnyčia. Miestui iš tikrųjų yra svarbu, kad šita bažnyčia būtų ne tiktai maldos ir Dievo namai, bet ir taptų mūsų bendruomenės, kuri galėtų laisvai leisti savaitgaliais savo laiką ir iš tikrųjų būtų atvira pasaulietinam gyvenimui, namais. Iš tų sprendimų, kurie yra paruošti bažnyčios projektuose, aišku, kad tai bus tikrai atvira erdvė, skirta atvirai visuomenei. Kol mieste statomos bažnyčios, tas miestas yra gyvas. Vilniaus miesto savivaldybė iš tikrųjų džiaugiasi, kad Pilaitėje pagaliau atsiras tokia bažnyčia, kuri galėjo būti jau seniai, nes Pilaitės parapija yra didelė. Linkiu visiems sulaukti šios pastatytos bažnyčios šventinimo šventės“.

Į Šv. Juozapo bažnyčios pamatus kartu su kertiniu akmeniu ir amžinam įvykio atminimui įdėtas dokumentas, kurį pasirašė Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras ir generalvikaras Arūnas Poniškaitis, parapijos klebonas kun. Ričardas Doveika, Vilniaus miesto mero pavaduotojas Valdas Benkunskas, Vilniaus miesto Pilaitės seniūnijos seniūnas Albinas Šniras, Statybos projekto vadovas, architektas Kęstutis Akelaitis, Statybos projekto architektas Gintaras Čaikauskas, Statybos projekto architektas Marius Šaliamopas. Klebonas kun. R. Doveika ant įbetonuotos kapsulės pritvirtino memorialinę plokštę, kurioje įrašytas šią iškilmę patvirtinantis raštas. Klebonas kun. Ričardas Doveika sakė: „Viliamės, kad būsima šventovė taps vieta, kur bus liudijamos tikros vertybės, puoselėjama trokštama bendrystė, tarnaujama Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams ieškant ir brandinant atsakymus į gyvenimo ir būties prasmės klausimus“. Klebonas dėkojo visiems, dalyvavusiems šioje iškilmėje, ir džiaugėsi šiuo darbu, pradėtu, Viešpaties palaimintu ir įgaunančiu regimą pavidalą, kad mažos bažnytėlės maketukas pavirstų nuostabiais šventovės namais. Klebonas kvietė pasivaišinti puodeliu arbatos, suvalgyti lėkštelę košės.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija