2016 m. balandžio 8 d.    
Nr. 14
(2182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Išeivijos padangėje

Pagerbti pasiaukojusieji Lietuvai ir lietuvybei

Sidnėjaus lietuviai (iš kairės):
Danutė Ankienė, Birutė Aleknaitė,
Elė Kains, Kristina Rupšienė,
Antanas Kramilius, Lėta Kramilienė,
Jadvyga Burokienė ir Vytautas
Doniela su Garbės raštais

Antanas Kramilius rodo Popiežiaus
Pranciškaus pasirašytą palaiminimą.
Centre – prel. Edmundas Putrimas,
dešinėje – kun. Juozas Deveikis

Vasario 28 dieną Australijoje Sidnėjaus lietuviai paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo datą – vasario 16-ąją. Australijos lietuvių bendruomenės (ALB ) Sidnėjaus Apylinkės Valdyba atsiliepė į ketvirtą kartą Prezidentės inicijuojamą akciją „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“. Išties tai nebūtų buvę įmanoma be visų organizatorių pasiūlymų, geranoriškumo ir iniciatyvumo. Visų jų dėka sumanytos idėjos tapo realybe. Vasario 16-oji tapo šventiška, spalvinga ir linksma.

Vasario 16-osios renginys prasidėjo šv. Mišiomis St. Joachim’s bažnyčioje, kurias aukojo svečias iš Kanados, LVK delegatas užsienio lietuviams katalikams prel. Edmundas Putrimas, koncelebravo kun. Alfonsas Savickas, atvykęs iš Perto, ir vietos lietuvių kapelionas kun. Jonas Stankevičius. Šv. Mišiose dalyvavo gausus skautų būrys, sporto klubo „Kovas“ atstovai, Sidnėjaus Apylinkės Valdyba. Visi atvyko su savo vėliavomis. Choras „Daina“, vadovaujamas Birutės Aleknaitės, atliko keletą giesmių.

Po šv. Mišių šventinis renginys persikėlė į lietuvių klubą Bankstaune (Bankstown). Susirinko didžiulis būrys žmonių. Linksmai ir šventiškai nusiteikę susirinkusieji aktyviai jungėsi švęsti Vasario 16-ąją. Klubo salė pasidabino puokšte gėlių, simbolizuojančių trispalvę, Vyčiu, Lietuvos ir Australijos vėliavomis. Pakilią nuotaiką padėjo sukurti skambanti Kipro Mašanausko daina „Kokia nuostabi, Lietuva esi“ ir ant sienos vienas kitą keičiantys nuostabūs Lietuvos vaizdai.

Visi buvo įsisegę trispalvės gėlę (idėjos autorė – Aida Abromas, trispalvės gėlę sukūrė ir pasiuvo Monika Čyplys). Monika Čyplys iškepė didžiulį pyragą, kurį papuošė trispalve. Bendruomenės gretas papildo jauni, aktyvūs lietuvaičiai, pilni naujų idėjų ir pasiūlymų. Jų entuziazmas, iniciatyvumas, kūrybiškumas, modernių technologijų išmanymas ir valdymas veiklą daro gyvesnę ir šiuolaikiškesnę. Komandinis darbas, įsiklausant į kiekvieno idėjas ir pasiūlymus pasiekia norimus rezultatus. Sidnėjaus apylinkės pirmininkė Jadvyga Burokienė atvira naujovėms ir jaunus lietuvaičius skatina dalyvauti bendruomenės renginiuose. Jos iniciatyva renginio pranešėja buvo pakviesta Deimantė Daugėlaitė, kuri pravedė šventinį Vasario 16-osios renginį. Šventė pradėta Lietuvos Respublikos himnu, paskui skambėjo Australijos himnas (akompanavo Glenn Michael Askew).

Prel. E. Putrimas invokacijoje kalbėjo apie savanorystę. Jis akcentavo, kad viskas, kas daroma mūsų išeivijos bendruomenėse, daroma savanorystės pagrindu. Kunigas palinkėjo ir toliau tęsti savanorišką darbą mūsų bendruomenėse ir taip išlaikyti pilietinį mąstymą bei tautiškumo ir bendruomeniškumo jausmą.

Sveikinimo žodžius tarė Sidnėjaus Apylinkės Valdybos pirmininkė Jadvyga Burokienė, Lietuvos garbės generalinė konsulė Ginta Viliūnas, ALB Krašto Valdybos pirmininkas Ramutis Zakarevičius. Eilėraštį „Kalbu tave kaip maldą“ perskaitė jaunas lietuvaitis, dar tik daugiau kaip metai gyvenantis Australijoje Audrius Čyplys. Pranešimą „Vasario 16-oji – kelias į valstybingumą“ skaitė Aida Abromas. Ji pastebėjo, jog valstybė – ne tik valdžia, įstatymai, sienos. Valstybė – pirmiausia jos žmonės, kurie ją kūrė, gynė, aukojo gyvybes, kurie ja tikėjo ir tiki. Tai – mes visi. Būdami toli nuo Lietuvos, lietuviai didžiuojasi ja, tęsia ir puoselėja tradicijas tolimoje Australijos žemėje, stengiasi išlaikyti istorinę atmintį, saugo savąjį lietuvišką identitetą daina, šokiu, spauda. Čia gyvena žmonių, kurie dešimtmečiais tikėjo Lietuvos laisve, savo gyvenimus skyrė lietuvybei. Kiekvienas iš jų tam tikrais amžiaus etapais savo darbais, veikla prisidėjo prie lietuvybės puoselėjimo, išlaikydami lietuvišką žodį, priklausydami lietuviškoms organizacijoms, saugojo lietuvišką dainą ir šokį.

Vasario 16-osios proga Sidnėjaus Apylinkės Valdyba atgaivina Garbės lentą, kuri pradėta prieš keletą metų. Sidnėjaus Apylinkės Valdybos pirmininkė J. Burokienė įteikė Garbės raštus žmonėms, kurie didžiąją gyvenimo dalį paskyrė lietuvybei (jų vardai bus įrašyti į Garbės lentą kaip atminimas ateities kartoms): Antanui Kramiliui už savo gyvenimo aukojimą lietuvybės išsaugojimui, tradicijų ir meilės Lietuvai puoselėjimą, už buvimą aktyviu lietuvių bendruomenės nariu, dalyvavimą įvairių lietuviškų organizacijų veikloje, už geranoriškumą ir ištikimybę lietuvybei, istorinės atminties išsaugojimą; Vytautui Donielai už ilgametį darbą Australijos lietuvių savaitraščio „Mūsų pastogė“ valdyboje, už lietuviškos spaudos saugojimą ir lietuviško žodžio puoselėjimą, už aktyvų dalyvavimą lietuvių bendruomenės veikloje; Danutei Ankienei už ilgametį, nuoširdų ir geranorišką darbą Lietuvių Katalikų Draugijoje ir aktyvią visuomeninę veiklą lietuvių bendruomenėje puoselėjant lietuvybės dvasią; Eleonorai Kains už entuziastingą įvairių renginių organizavimą lietuvių bendruomenėje, už nuoširdžią ir geranorišką veiklą siekiant išlaikyti bendruomenės gyvumą ir aktyvumą, už tikėjimą lietuvybe; Kristinai Rupšienei už lietuviško identiteto saugojimą, folkloro tradicijų puoselėjimą, gebėjimą sutelkti jaunus žmones, vadovavimą tautinių šokių grupei „Sūkurys“; Birutei Aleknaitei už ilgametį ir pasišventusį vadovavimą Sidnėjaus lietuvių chorui „Daina“, už lietuviškų dainų ir kultūros išlaikymą toli nuo Tėvynės, Australijoje; Peter Andriejūnui už savanorišką ir ilgametę veiklą lietuvių sporto klube „Kovas“, už idėjų originalumą organizuojant renginius, už sportinio entuziazmo išlaikymą ir sklaidą.

Paskui vyko šventinė muzikinė programa. Ją pradėjo Sidnėjaus Vaikų klubas, vadovaujamas Jolantos Beitnaraitės. Mažieji dalyviai ir mamos originaliai pasipuošė lietuviško lino rūbeliais su trispalvės akcentais. Šventės pranešėja Deimantė Daugėlaitė pristatė kitus programos atlikėjus: folkloro ansamblį „Atspindys“, vadovaujamą Marinos Cox-Taylor, bei šokių grupę „Sūkurys“, vadovaujamą Kristinos Rupšienės. Programos pabaigoje nuskambėjo Dariaus Gako atliktos dainos iš jo naujos kompaktinės plokštelės. Programa baigta Gyčio Paškevičiaus daina „Mano kraštas“, kurią atliko visi šventės dalyviai ir svečiai, susikibę rankomis.

Be to, prel. E. Putrimas ir Australijos lietuvių katalikų sielovadininkas iš Melburno kun. Juozas Deveikis įteikė Popiežiaus Pranciškaus pasirašytą palaiminimą A. Kramiliui.

Sydnėjaus Apylinkės Valdyba gavo elektroninį laišką iš prelato E. Putrimo, kuriame rašoma: „Dėkoju už puikiai suorganizuotą Vasario 16-osios minėjimą“.

Pagal „Mūsų pastogę“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija