2016 m. balandžio 15 d.    
Nr. 15
(2183)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Teroro aktas prieš Pakistano krikščionis ir kitus civilius Lahoro mieste

Velykų sekmadienio pavakare pasirodė pirmoji žinutė apie Pakistane, Pundžabo provincijos sostinės Lahoro miesto parke (Gulshan-e-Iqbal) įvykusį sprogimą. Kitos dienos popietę Pakistano tarnybos patvirtino 72 žuvusių ir 320 sužeistųjų skaičių ir pridūrė, jog dauguma aukų yra moterys ir vaikai – pastarųjų bent 29. Pasak policijos, galingą sprogmenį atsinešęs savižudis susisprogdino visai šalia vaikų žaidimų ir karuselių aikštelės. Dar apie dvidešimt sužeistųjų yra labai sunkios būklės. Nors neturima tikslių duomenų, bet Pakistano žiniasklaidos priemonės tvirtina, jog tarp aukų daug krikščionių – nuo keliolikos iki penkiasdešimties.

Žiniasklaida cituoja vieną policijos pareigūną. Anot jo, nežinoma, ar savižudžio išpuolis buvo tikslingai nukreiptas prieš krikščionis, bet aiškėjančios aplinkybės tai patvirtina.

Daugiamilijoniniame Lahoro mieste gyvena sąlyginai skaitlinga krikščionių bendruomenė, kuri visoje šalyje sudaro beveik dviejų procentų religinę mažumą. Sekmadienį Pakistano katalikai šventė Velykas ir ėjo į šv. Mišias – Lahoro mieste yra vyskupo katedra ir bent šešios didesnės bažnyčios, kurios buvo saugomos karių ir policijos. Po šv. Mišių šeimos ir draugai ėjo kartu pietauti, šventės dieną praleisti kartu ir miesto parkai buvo viena iš tokių susibūrimo vietų.

Lahoro dienraštis anglų kalba „The Express Tribune“ cituoja vyskupą Sebastjaną Šo (Sebastian Shaw). Anot jo, „teroristai puolė mūsų maldos vietas praėjusiais metais, dabar jie nusitaikė į mūsų bendruomenę poilsio vietoje“. Vyskupas užsiminė apie savižudžių išpuolius praėjusiais metais dviejose bažnyčiose.

Tarptautinė žinių agentūra AFP praneša, kad sulaukė skambučio iš vienos Pakistano talibų grupuotės (Jamaat-ul-Ahrar) atstovo, kuris organizacijos vardu prisiėmė atsakomybę už teroro aktą, pasakė, jog buvo taikytasi į krikščionis ir norėta pasiųsti žinutę valdžiai, jog islamistai „įžengė į Lahorą“. Kai kurie apžvalgininkai mini kitas aplinkybes, kurios siutina ekstremistus, – šiuo metu Pundžabo provincijoje svarstomą įstatymo projektą apie moterų teises ar vis dar nenurimstantį sąmyšį dėl mirties bausmės vienam ekstremistui, nušovusiam ankstesnį Pundžabo gubernatorių dėl to, kad jis, nuosaikus musulmonas, kritikavo piktžodžiavimo įstatymą ir gynė Asiją Bibi, piktžodžiavimu apkaltintą moterį krikščionę. Kaip tik sekmadienį Pakistano sostinėje vyko manifestacija tų radikalų, kuriems gubernatoriaus žudikas yra herojus.

Pakistano valdžia, ypač Lahoro miesto ir Pundžabo provincijos valdytojai, griežtai pasmerkė baisų nusikaltimą prieš šeimas; provincijoje paskelbtas trijų dienų gedulas. Pundžabo gubernatorius Šachbazas Šarifas (Shahbaz Sharif) davė kraujo sužeistųjų gydymui ir aplankė juos ligoninėje, policija pranešė apie pirmuosius areštus. Pakistanas sulaukė ir tarptautinės bendruomenės solidarumo: JTO generalinio sekretoriaus, JAV prezidento atstovo spaudai, Prancūzijos prezidento, ES užsienio politikos atstovės, Italijos premjero ir Indijos prezidento skambučių.

Po Velykų pirmadienio vidudienio maldos popiežius Pranciškus pasmerkė teroristų išpuolį Pakistane ir paragino melstis, kad pasaulyje viešpatautų meilė, teisingumas ir santaika.

„Pakistane, Velykų šventę sukruvino baisus išpuolis, jis nusinešė daugybės nekaltų žmonių gyvybes, kurių dauguma krikščionių šeimos – pirmiausia moterys ir vaikai – miesto parke džiugiai leidusios Velykų šventadienį. Trokštu išreikšti savo artumą visiems, paliestiems šio niekšiško ir beprotiško nusikaltimo, ir raginu melstis Viešpačiui už aukas ir jų artimuosius. Raginu šalies valdžią ir visą visuomenę padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų atkurtas visų žmonių, o ypač labiausiai pažeidžiamų religinių mažumų, saugumas ir ramybė. Dar kartą sakau, kad smurtas ir žmogžudiška neapykanta veda tik į skausmą ir destrukciją. Tarpusavio pagarba ir brolybė yra vienintelis kelias į taiką. Viešpaties prisikėlimo iškilmė, – sakė popiežius Pranciškus, – tesužadina mumyse dar karštesnę maldą į Dievą, kad Jis sustabdytų terorą ir mirtį sėjančius smurtautojus, kad pasaulyje viešpatautų meilė, teisingumas ir santaika. Visi kartu melskimės už žuvusius, už šeimas, už tos šalies krikščionis ir etnines mažumas“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija