2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Pagerbė muziejaus direktorę

Rokiškis. Kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė Kultūros ministerijos Garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“ Rokiškio krašto muziejaus direktorei Nijolei Šniokienei. Aukščiausiu Kultūros ministerijos apdovanojimu įvertinti reikšmingi N. Šniokienės nuopelnai Lietuvos muziejininkystei, kultūrai ir menui, iniciatyvos, inspiruojančios bendruomenę pozityviai veiklai, dvarų kultūros tradicijų saugojimas, puoselėjimas ir sklaida, aktyvi kultūrinė ir visuomeninė veikla bei asmeninė atsakomybė kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

N. Šniokienė aktyviai dalyvauja tiek Rokiškio miesto, tiek Lietuvos kultūriniame gyvenime. Jai vadovaujant Rokiškio krašto muziejus tapo svarbiu kultūros centru ne tik Rokiškyje, bet ir Lietuvoje, gaivinančiu ir puoselėjančiu dvarų kultūros tradicijas ir ieškančiu naujų darbo formų.

N. Šniokienė Rokiškio krašto muziejuje pradėjo dirbti 1974 metais, baigusi vidurinę mokyklą. Dirbdama sėkmingai studijavo Vilniaus universitete Istorijos fakultete ir įgijo istoriko, istorijos ir visuomenės mokslų dėstytojo specialybę. Nuo 1980 iki 1988 metų buvo Rokiškio krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja. Nuo 1989 metų yra Rokiškio krašto muziejaus direktorė.

Rokiškio krašto muziejus – pirmoji ir vienintelė darbovietė, taigi nuo pat pradžių N. Šniokienė aktyviai įsijungė į muziejinę veiklą bei kultūrinį gyvenimą mieste. Dirbdama muziejuje daug energijos ir pastangų skiria Rokiškio krašto muziejaus šiuolaikinių ekspozicijų kūrimui. Direktorės pastangomis 1999 metais muziejuje atidaryta ekspozicija „Rokiškio krašto istorija“, 2003 metais „Rokiškio dvaro istorija ir kultūra XIX a. vid. – XX a. vid.“ ir „Liongino Šepkos drožiniai“. Nuo 1994 metų N. Šniokienės iniciatyva Rokiškio krašto muziejuje rengiamos respublikinės medžio drožėjų kūrybos parodos ir konkursai L. Šepkos premijai laimėti, nuo 1998 metų – respublikinės konkursinės prakartėlių parodos. Muziejuje sukaupta vertinga ir vienintelė tokia prakartėlių kolekcija Lietuvoje. Atviros naujovėms ir atkaklios bei tikslo siekiančios vadovės dėka Rokiškyje buvo įkurtas L. Šepkos parkas, 2001–2009 metais organizuoti respublikos medžio drožėjų plenerai.

N. Šniokienė daugelio Rokiškio krašto muziejaus įgyvendinamų projektų vadovė, aktyviai įsitraukianti į projektų planavimo, įgyvendinimo ir vertinimo procesus. Jai vadovaujant Rokiškio krašto muziejui 2006–2012 metais buvo įgyvendintas projektas „Rokiškio dvaro sodybos pritaikymas turizmo reikmėms“, kurio metu buvo rekonstruoti keturi Rokiškio dvaro ansamblio pastatai, įrengtos modernios saugyklos, parodų salės, rekonstruoti ir nutiesti inžineriniai tinklai.


Minėtas projektas buvo įvertintas kaip sėkmingiausiai vykdytas projektas Kultūros paveldo ir gamtosaugos srityje ir įrašytas į ES struktūrinių fondų paramos Lietuvai „Penkerių metų sėkmės istoriją“.  2008–2011 metais įgyvendinti du projektai, finansuoti Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo abipus sienos programos lėšomis: „Patrauklių ir prieinamų muziejų Žiemgaloje ir šiaurinėje Lietuvoje plėtra/Muziejų prieinamumas“ ir „Tarpvalstybinis tinklas, taikant meną ir amatus kaip kompetencijos ir patrauklumo skatinimo priemonę tarp Latvijos ir Lietuvos pasienio ruožų/Vidurio Baltijos šalių amatai“. Projektų įgyvendinimo metu atnaujintas Rokiškio dvaro centrinių rūmų fasadas, surengtas seminaras „Rokiškio krašto muziejaus edukacinės veiklos patirtis ir perspektyvos“, įvyko tarptautinis medžio drožėjų ir amatininkų pleneras, tarptautinė amatų ir folkloro šventė, suremontuotos dvi klėtys, esančios Rokiškio krašto muziejaus teritorijoje, kuriose šiuo metu demonstruojami tradiciniai amatai.

2010–2012 metais muziejus įgyvendino projektą „Turizmo abipus sienos Lietuvoje ir Baltarusijoje skatinimas, didinant kultūrinio ir istorinio paveldo prieinamumą bei patrauklumą Rokiškio ir Pastovių rajonuose“, kurio rezultatas – atnaujinta Rokiškio krašto muziejaus istorinė ekspozicija.

Muziejui vadovaujant N. Šniokienei ne tik atsinaujino ir išsiplėtė muziejaus ekspozicijos, labai suaktyvėjo įvairiausių parodų, plenerų, muzikos, literatūros vakarų, susitikimų organizavimas, bet neatsiejama muziejaus veiklos dalimi tapo ir edukacinės programos, skirtos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems muziejaus ir krašto lankytojams.

2010 metais Rokiškio krašto muziejus už vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus apdovanotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija, 2011 metais muziejus – Rokiškio dvaro ansamblis – tapo patraukliausia turizmo vietove Lietuvoje ir apdovanotas Europos Komisijos prizu. 2012 metais Rokiškio krašto muziejus interneto svetainės „Delfi“ skaitytojų buvo išrinktas Metų muziejumi.

N. Šniokienė 1995–1999 metais buvo Lietuvos muziejų asociacijos valdybos narė. Šiuo metu ji yra Lietuvos savivaldybių muziejų bendrijos narė bei rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ valdybos narė. Apdovanota Ministro Pirmininko padėka Lietuvos valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus proga, LR kultūros ministrų padėkos raštais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija