2016 m. balandžio 22 d.    
Nr. 16
(2184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kai siela atvira Prisikėlimui ir Dievo malonei

Šv. Mišias aukoja kun. teol.
lic. Saulius Kasmauskas
ir Alytaus dekanas
g. kan. Arūnas Užupis

Konferencijos dalyviai Menų
inkubatoriuje klausėsi lektorių minčių

Antrąją Velykų dieną Alytaus Šv. Angelų Sargų parapijos bažnyčioje šv. Mišiomis pradėta dvasinė konferencija apie prisikėlusio Kristaus liudytojus. Mišias aukojo Šv. Kazimiero parapijos rezidentas, Alytaus karinės įgulos kapelionas, teol. lic. kun. Saulius Kasmauskas kartu su Alytaus dekanu ir klebonu g. kan. Arūnu Užupiu.

Dievas priima žmogų tokį, koks jis yra

Įsimintinas buvo kun. S. Kasmausko pamokslas apie mūsų visuomenėje vyraujančias negatyvias nuostatas, kurios per įvairias žiniasklaidos priemones užplūsta, prislegia žmogų, naikina džiaugsmo pajautimą. Reikia dvasinio džiaugsmo, kuris ateina ne per valgius ir ne per gėrimus. „Dievas yra sukūręs žmogų džiaugsmui ir priima tokį, koks jis yra“, – kalbėjo kunigas. Jo įsitikinimu, džiaugsmą suteikia geri darbai. Galbūt ne visada tai sulaukia žmonėms suprantamo atlygio, tačiau nereikėtų dėl to nusivilti, nes Dievas niekuomet nepamiršta geradarių, atlygina jiems savo dvasinėmis dovanomis ir malonėmis.

XXI amžius mūsų klausia, kaip mes gyvename, elgiamės ir kaip liudijame Kristaus Prisikėlimą, kokia žmogaus savivertė, laisvi ar nelaisvi mes esame viduje, ar mokame mylėti save ir artimuosius. Į tai mėginta atsakyti dvasinės konferencijos tęsinyje, vykusiame Dzūkų krašto menų inkubatoriuje.

Neturint vidinės laisvės, sunku ką nors gero, naujo nuveikti

Pradžioje pasveikinimo žodžius susirinkusiesiems tarė renginio vedėja pedagogė Asta Galbuogienė ir Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkė poetė Emilija Krušinienė. Jos palinkėjo susirinkusiems Dievo globos, meilės. Poetė paskaitė Velykoms skirtą savos eilėraštį, o apie gėrį, šventinį džiaugsmą, mintimis dalinosi ir kita „Tėkmės“ klubo atstovė – poetė Scholastika Kavaliauskienė. Alytaus mokslininkų draugijos „Vizija“ narė, Darbo biržos direktoriaus pavaduotoja, parapijietė, socialinių mokslų daktarė Ramutė Orenienė kėlė klausimus, ar žmogus savo viduje yra laisvas, kas trukdo būti laisvam. Lektorės įsitikinimu, neturint vidinės laisvės, abejojant dėl savo galimybių, sunku ką nors gero ir naujo nuveikti. Negatyvi pažiūra žlugdo žmogų. Neretai dar ir savo vaikams perduodame neigiamą požiūrį į save. Šitaip naikiname norą gyvenime išbandyti save, stengtis tobulėti. Dr. R. Orenienės teigimu, mūsų mintyse slypi didelė jėga. Todėl kiekvienam yra labai svarbus pozityvus nusiteikimas, savęs išlaisvinimas. „Priimkime save tokius, kokie esame Dievo sukurti, ir nebijokime būti savimi. Išlaisvinkime save kūrybai, veiklai, tobulėjimui“, – linkėjo prelegentė.

Džiaugsmo pilnatvę lemia dvasiniai dalykai

Apie tyro džiaugsmo būseną kalbėjo kun. S. Kasmauskas: „Krikščioniškas džiaugsmas eina iš Dievo palaimos, iš vidaus, dvasinės harmonijos, gražaus santykio su kitais žmonėmis“. Kunigo manymu, džiaugsmo pilnatvei atsirasti reikalinga prasmė. Jei jos nėra, tas džiaugsmas bus netikras, negyvas. O prasmė atsiranda, kai matome, kad kiti žmonės mūsų darbą vertina, kai išlaikomi su jais glaudūs ryšiai. Kartais pasitaiko, kad žmogus daug padaro, tačiau visiems priekaištauja, kad esą jis tik vienas dirba, o aplink visi nevykėliai, tinginiai. Savo priekaištais sugriovęs meilės ir pagarbos ryšius, jis tampa visiems atgrasus, nepaisant to, kad tikintis, kad krikščionis. Kunigo žodžiais tariant, Dievas kūrė pasaulį ir matė, kad tai yra gera. Kurdamas žmogų, Dievas norėjo, kad šis būtų laimingas, gyventų patenkintas. Todėl baigdamas svečias linkėjo visiems būti tikėjimo žmonėmis ir nuolat prisiminti, kad laimę ir džiaugsmo pilnatvę dažniausiai lemia dvasiniai, bet ne materialūs dalykai.

Gaudžia varpas, džiaugias žmonės, vėl atgautos jiems malonės...

Renginyje neapsieita be muzikinio fono. Tarp pasisakymų nuotaikingomis melodijomis klausytojus džiugino Alytaus muzikos mokyklos moksleivių instrumentinis trio: Dainora Astrauskaitė (smuikas), Gustas Mensevičius (akordeonas) ir Gabija Jakubauskaitė (fortepijonas). Šventinę programą režisavo ir moksleivius į renginį atlydėjo Muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja Undinė Pinkevičienė. Konferencijos vedėja A. Galbuogienė pasidalino mintimis apie prisikėlusį Atpirkėją, Dievo dovanotą žmonėms.

Konferencijos pabaigoje dekanas g. kan. A. Užupis dėkojo lektoriams, muzikinės programos atlikėjams, poetėms, medijų specialistei Jūratei Marčiulaitienei, parapijos ir Alytaus dekanato bendruomenės nariams, dalyvavusiems šventinėje konferencijoje, o ypač VšĮ „Dienos namai“ direktorei Kristinai Bondarevai, režisavusiai bei organizavusiai šią konferenciją. Jos dalyviai į namus skirstėsi su šviesiomis mintimis, pajutę savo žmogiškąją vertę, supratę išgirstų minčių svarbą, dėkingi už įsimintiną renginį.

Emilija Krušinienė,
Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ pirmininkė

Zenono Šilinsko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija