2016 m. gegužės 6 d.    
Nr. 18
(2186)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Bibliotekoje susitiko su Lietuvą garsinančiais kraštiečiais

Lietuvą garsinantys kraštiečiai –
Panevėžio viešosios bibliotekos svečiai

PANEVĖŽYS. Miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) vyko enciklopedinio pobūdžio knygų „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“, „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“, „Lietuvos medicina. Pažanga ir asmenybės“ pristatymas ir susitikimas su šių leidinių herojais – Lietuvą per 25 nepriklausomybės metus garsinančiais, Panevėžyje gimusiais ar čia dirbusiais iškiliais žmonėmis.

Į renginį atvyko šeši kraštiečiai – LRT žurnalistė, aktorė, laidų ciklo „Mūsų miesteliai“ autorė ir vedėja, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Nijolė Baužytė, docentė, tapytoja, peizažo meistrė, kultūros apdovanojimų laureatė Gražina Vitartaitė, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė, 2013 metais nominuota Metų prokurore, Nida Grunskienė, rašytoja, kurios kūryba išversta į devynias užsienio kalbas, Sara Poisson, Kovo 11-osios akto signataras, advokatas, teisėjas Jonas Liaučius, teatro režisierius, tarptautinių teatro festivalių laureatas, šiuo metu Mogiliovo dramos teatro (Baltarusija) vyriausiasis režisierius Saulius Varnas. Visus juos drąsiai galime vadinti gimtojo krašto šviesuoliais, asmenybėmis, kuriančiomis istoriją.

Renginyje dalyvavo Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas, Seimo nario Povilo Urbšio padėjėja Viktorija Polzunovaitė. Jie džiaugėsi galimybe pažinti ir atrasti bei tuo, kad gausus susirinkusiųjų būrys įrodo, jog, technologijų amžiuje knyga nepraranda pozicijų.

Leidybos idėjų centro projektų direktorė Vida Dauderienė pristatė leidyklos misiją, knygas. „Minėjome 25-ąsias Lietuvos Nepriklausomybės metines. Per šį laikotarpį pasiekėme tikrai daug. Tačiau žiniasklaidoje daugiau akcentuojami nusikaltimai, nelaimės, problemos. Mes siekiame tai pakeisti ir parodyti, kad kiekvienas Lietuvos kraštas yra užauginęs šaliai nusipelniusių asmenybių ir jaunųjų talentų, kuriais didžiuojasi kraštiečiai, kurių biografijos ir reikšmingi pasiekimai aprašyti knygose „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“, „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“, „Lietuvos medicina. Pažanga ir pasiekimai“. Jose surinkta apie 2300 iškiliausių Lietuvos vardą garsinančių ir pasaulyje pripažintų asmenybių biografijų (nuo mokslininkų, išradėjų iki verslininkų, menininkų bei moksleivių, kurie savo pasiekimais jau garsina mokyklų, krašto ir Lietuvos vardą)“, – pasakojo leidyklos projektų direktorė. Ji teigė, jog Panevėžio kraštas gali didžiuotis, turintis per 100 įvairių sričių savo darbais ar veikla reikšmingų asmenybių, tarp kurių yra 6 signatarai, 7 akademikai, 8 sportininkai, 5 kariškiai, 6 pedagogai, 1 ambasadorius.

Po įžangos renginį vedęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius ragino svečius pasidalinti savo mintimis ir įžvalgomis apie emigraciją, patriotizmą, mažėjantį gimstamumą, Lietuvos ir asmeninius pasiekimus, atliktus darbus, svarbiausias gyvenimo vertybes.

J. Liaučius nuogąstavo, jog nors nepriklausomybę atgavome pirmiau nei Estija, Latvija, tačiau vėliau tarsi sustingome. Kaimyninės šalys lenkia mus tiek atlyginimais, tiek ir kitais rodikliais. Pastebimas didžiulis atotrūkis tarp valdžios ir eilinių žmonių. Pasak jo, aukščiausia valdžia turi priklausyti liaudžiai. Signataras siūlė keisti rinkimų sistemą: vietoj 141 rinkti 101 Seimo narį, tiesiogiai už savo veiklą, darbus atsiskaitantį kiekvieno miestelio piliečių komitetui. Paklaustas apie didžiausią savo pasiekimą, svečias įvardino neblėstantį tikėjimą, kad nėra nieko neįmanomo.

Teatralas S. Varnas tęsė signataro pradėtą temą, teigdamas, jog politikai turi būti pasiryžę tarnystei, o ne uždarbiui. Kaip didžiausią savo pasiekimą režisierius paminėjo nuolat jį lydintį žinių troškulį.

N. Baužytė gvildeno emigracijos, mažo gimstamumo problemas. Neišvengiamai prabilta ir apie televizijos laidų propaguojamą smurtą, jaunystės, grožio kultą. Pasak Nijolės, didžiausias jos pasiekimas – 25 metus trunkantis filmų ciklas „Mūsų miesteliai“.

Prokurorė N. Grunskienė kalbėjo apie žmonių nenorą dirbti, lengvesnio kelio ieškojimą. Kaip didžiausią savo pasiekimą ji įvardijo tai, jog ramiai miega ir kiekvienam praeiviui drąsiai gali pažiūrėti į akis.

Dailininkė G. Vitartaitė teigė, jog kiekvienas asmuo yra savitas, unikalus. Labai svarbu save pažinti, surasti savąjį „Aš“, žinoti tai, ką darome. Tai ir yra jos didžiausias pasiekimas.

Rašytoja S. Poisson šmaikštavo apie tai, jog Lietuva net LDK laikais nebuvo tokia galinga, turėjo perpus mažiau gyventojų. O dabar turime savo kaimus, miestelius JAV, Airijoje... Kaip didžiausią savo pasiekimą moteris įvardijo gebėjimą neatitrūkti nuo technologijų amžiaus kartos.

Renginyje dalyvavo ir trys jaunosios kartos atstovės – Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos vyresniųjų klasių mokinės, jau turinčios pasiekimų moksle, visuomeninėje veikloje. Tai – knygų klubo steigėja Rūta Šliažkaitė, moksleivių parlamento narės Rasa Butkevičiūtė ir Akvilė Šiaučiūnaitė.

Susitikimas baigėsi padėkos žodžiais ir dovanomis. Visoms Panevėžio miesto ir rajono gimnazijoms bei progimnazijoms, Viešajai bibliotekai buvo įteiktos rėmėjų nupirktos knygos. Bibliotekos direktorė A. Matulevičienė įteikė svečiams Panevėžio kultūros ir istorijos almanachą „Senvagė“.

Indrė Lašinytė

D. ŠUKIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija