2016 m. gegužės 13 d.    
Nr. 19
(2187)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Išteisintas KTU direktorius Bronislovas Burgis

Bronislovas Burgis

Buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktorius, žinomas pedagogas Bronislovas Burgis gegužės šeštąją buvo išteisintas, panaikinus žiaurų Kauno apylinkės teismo sprendimą jo atžvilgiu. Kauno apygardos teismui išnagrinėjus B. Burgio apeliacinį skundą, Kauno apylinkės teismo, nuteisusio pedagogą laisvės atėmimu, verdiktas buvo panaikintas ir B. Burgis išteisintas. Išgirdęs apygardos teismo nutartį buvęs KTU direktorius sakė: „Visuomenė seniai įvertino mano poelgį, mano gyvenimą ir mano 25 metus gimnazijoje. Aš tai vertinu kaip pamoką visai Lietuvai, visai valstybei – daugiau taip nedarykite. Ir tu, valstybe, daugiau taip nedaryk: nei jūs, Švietimo vadai, nei jūs, teisėsauga, nei jūs, žiniasklaidos atstovai. Nedarykite taip. Kiekvienas žmogus yra gyvas ir nė vieno negalima naikinti. Pusantrų metų patyčių, pusantrų metų melo ir dabar išteisinimas. Ir kas iš to? Jūs man sugrąžinsite mano gimnaziją?“

Kauno apylinkės teismas 2015 metų rugpjūtį buvo nusprendęs, kad B. Burgis kaltas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, ir skyrė jam vienerių metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę. B. Burgis buvo pripažintas kaltu dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, naudojant psichinę prievartą. Pedagogas į konfliktą su vienos iš gimnazisčių šeima įsivėlė po to, kai mokinė atsisakė palikti gimnaziją, nors buvo sučiupta rūkanti. B. Burgis nukentėjusios šeimai sumokėjo 30 tūkst. Lt ir pasitraukė iš KTU gimnazijos direktoriaus pareigų. Apylinkės teismo nuosprendis papiktino pedagogą ir jis teismo nuosprendį apskundė. B. Burgio advokatai surašė 29 lapų apimties skundą, kurio per pirmąjį posėdį teismas nespėjo paviešinti, tačiau dabar šis Kauno apylinkės teismo verdiktas panaikintas. Kauno apygardos teismas konstatavo, kad B. Burgio citatos buvo ištrauktos iš konteksto, o žemesnės instancijos teismas neįsigilino į įrodymus, juos vertino neteisingai. Teigiama, kad aukštesnės instancijos teismas B. Burgio kalboje bauginimų neįžvelgė. Apygardos teismo nutartyje rašoma: „Teisėjų kolegija, išnagrinėjusi apeliacinį skundą, skundžiantį pirmosios instancijos teismo nuosprendį, dar kartą įvertinusi byloje surinktus įrodymus ir pati atlikusi įrodymų tyrimą, sprendė, kad apylinkės teismas nepakankamai kruopščiai ištyrė įvykio situaciją, neįsigilino į faktines bylos aplinkybes, įrodymus vertino nesilaikydamas baudžiamojo proceso reikalavimų, dėl to padarė nepagrįstas išvadas. Atsižvelgdama į tai, teisėjų kolegija nusprendė B. Burgį išteisinti, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“.

Tai – dar vienas įrodymas, kad kartais ir Kauno apygardos teismas gali priimti teisingas išteisinamąsias nutartis, panaikindamas neteisingus ir neteisėtus apylinkės teismo sprendimus. Sveikiname B. Burgį, laimėjusį kovą prieš neteisingumą ir pasiekusį teisingumo pergalę. Deja, kaip rodo patirtis, tokios pergalės prieš neteisingumą laimimos retai.

Vido Venslovaičio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija