2016 m. gegužės 13 d.    
Nr. 19
(2187)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kaune atidaryta V. Adamkaus biblioteka-muziejus

Kauno arkivyskupas Lionginas
Virbalas sakė, kad ši biblioteka
yra širdis

Tarp eksponatų – prezidento
V. Adamkaus apdovanojimai

Istoriniame pastate Kauno centre (S. Daukanto g. 25) balandžio 29-ąją duris atvėrė atsinaujinusi Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. Atidarymo iškilmėse dalyvavę aukšti šalies pareigūnai ir miesto vadovai vieningai teigė, kad tai – neeilinė diena Kaunui ir visai Lietuvai. Tarp Laisvės alėjos ir Vienybės aikštės esančiame pastate tarpukariu veikė Užsienio reikalų ministerija, o vėliau – VDU išeivijos studijų centras. Bibliotekos-muziejaus ekspoziciją sudarys Prezidento nuotraukos, archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, V. Adamkaus bibliotekos bei Vytauto didžiojo universiteto fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.

V. Adamkus dėkojo Kauno miesto vadovams, Premjerui, Vytauto Didžiojo universiteto rektoriams, bendruomenei ir visiems rėmėjams, padėjusiems įgyvendinti šią idėją. Jis tikisi, kad tai pasitarnaus stiprinant jaunimo žmogiškumo ir tautiškumo idėjas: „Jei tai padės žmonėms suvokti savo tautos, valstybės ir laisvės vertę, aš tikrai būsiu laimingas. Esu laimingas ir šiandien būdamas tarp jūsų. Labai norėčiau, kad ši biblioteka-muziejus būtų svetinga ir atvira, o kiekvienas čia apsilankęs jaustųsi ne svečiu, bet savu, laukiamu ir reikalingu žmogumi. Linkiu, kad čia ne tik būtų saugomos knygos, dokumentai ir kiti istorinę vertę turintys daiktai, bet atsirastų vietos ir profesiniam, intelektualiniam, dvasiniam ir patriotiniam tobulėjimui“.

„Neseniai viename interviu gerbiamas Prezidentas pastebėjo, kad Kaunas tampa gyvas. Tai – vienas geriausių komplimentų miestui, kurį man teko girdėti pastaraisiais metais. Tikiu, kad ir ši biblioteka-muziejus visada bus gyva ir pilna žmonių, o joje dažnai sutiksime besisvečiuojantį Prezidentą“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad „prezidentas V. Adamkus šiandien savo gimtajam miestui Kaunui ir visai Lietuvai dovanoja istorinę dovaną. Jos vertė gerokai didesnė nei materialinė išraiška, tai – edukacinė ir kultūrinė erdvė, kurioje sukauptas šalies vadovo istorinis paveldas“, – sakė A. Butkevičius.  Premjero teigimu, šioje bibliotekoje žmonės ras tai, ką Prezidentas puoselėjo gyvendamas svetur ir tai, kokią Lietuvą Jo Ekscelencija kūrė sugrįžęs į Tėvynę. „Prezidentas vedė Lietuvą kelyje į euroatlantinę bendruomenę, aktyviai plėtojo Rytų kaimynystės idėjas ir įėjo į istoriją kaip atviros ir stiprios užsienio politikos kūrėjas“, – sakė Vyriausybės vadovas. A. Butkevičius dėkojo už nuolatos stiprinamus solidarumo, laisvės ir demokratijos principus ir teigė, jog ypač jaunimui svarbu pažinti Prezidento vidines nuostatas, gyvenimo vertybes.  Renginio metu pasidžiaugta, jog ir Vyriausybės kanceliarija galėjo prisidėti prie bibliotekos-muziejaus įsteigimo, tam skirdama 1,15 mln. €.

„Sveikinu Lietuvos valstybę, kuri suprato šios idėjos reikšmę, prisidėjo prie jos įgyvendinimo. Sveikinu gimtąjį Kauno miestą, kuriam tai ypatingas praturtinimas, perlas ir būsimos kultūrinės bei politinės veiklos garantija. Kauno savivaldybė pasirūpino, kad ši ne vienerius metus brandinta idėja būtų įgyvendinta, – kalbėjo Atkuriamojo Seimo vadovas Vytautas Landsbergis. – Kauno meras, matyt, pasirūpino kontaktais su dangumi, galbūt per Arkivyskupiją, kad dangus būtų palankus šiai ceremonijai“.

VDU rektorius Juozas Augutis įsitikinęs, kad tokia Prezidento dovana miestui ir visai šaliai padaro Lietuvą išskirtinę Europoje. Šiemet lapkritį 90 metų sukaktį minėsiantį V. Adamkų pagerbė ir buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras.

„Biblioteka paprastai yra žodis, idėja, mintis, bet ši biblioteka-muziejus – dar ir širdis“, – šventindamas naujosios įstaigos prieigas sakė Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas.

Kuriant V. Adamkaus prezidentinę biblioteką, buvo siekiama atskleisti ne tik Prezidento asmeninio gyvenimo, profesinės veiklos bei tarnybos šalies vadovo pareigose aplinkybes, bet ir nutiesti paralelę tarp asmenybės likimo ir valstybės istorijos, parodyti, kaip vieno žmogaus gyvenime atsispindi mūsų tautos ir valstybės XX a. istorinės pervartos, Nepriklausomybės atgavimo, valstybės kūrimo ir augimo pastangos. Prezidentinėje bibliotekoje kaupiamas archyvas ir istorinė medžiaga taps studijų objektu ir bus naudinga besidomintiems lietuvių išeivijos gyvenimu ir pastangomis keliant Lietuvos laisvės bylą, taip pat tiems, kurie tyrinės atkurtos Lietuvos valstybės pirmojo dvidešimtmečio politinį, visuomeninį ūkinį ir kultūrinį gyvenimą. V. Adamkaus sukauptos meno kūrinių kolekcijos bus įdomios meno gerbėjams ir tyrinėtojams. Biblioteka lauks moksleivių ir visų neabejingų savo praeičiai žmonių. Čia vyks vieši politiniai debatai, visuomenei bus pristatomos knygos, meno darbų ir istorinių vertybių ekspozicijos.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija