2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Merkinė – mažoji Lietuvos kultūros sostinė

Gailestingumo metų šventė parapijoje

Vytautas ir Eglė Juozapaičiai
su savo dukra Ieva susilaukė ilgai
netylančių aplodismentų

Aktorė Olita Dautartaitė
ir kun. dr. Robertas Rumšas

Merkiniškiai Gailestingumo metų šventėje

2016 metai popiežiaus Pranciškaus yra paskelbti Dievo Gailestingumo metais. Vilniuje gegužės 6–8 dienomis vyko Nacionalinio Gailestingumo kongresas, o Merkinėje – mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje – į Dievo Gailestingumo metų paminėjimą po šv. Mišių rinkosi merkiniškiai ir garbūs svečiai iš Vilniaus, Varėnos, Alytaus, Perlojos. Juos pasitiko Merkinės jaunimas ir kultūros centro kaimo kapela „Strauja“, vadovaujama Arvydo Janulevičiaus. Pilnutėlėje kultūros centro salėje nemaža dalis buvo žmonės, gimę ir augę XX amžiuje, kai Lietuva buvo Sovietų Sąjungos dalis. 1986 metais „Vagos“ leidykla išleido knygą „Dorovės sąvokos“. Joje daug parašyta apie pareigą, meilę, garbę ir kitus dvasinius žmogaus elgsenos reikalus, bet nėra žodžio „gailestingumas“. Nėra šio žodžio nei aiškinimo, nei interpretacijos, net šešėlio. Tai – svetima sąvoka, inspiracija, veiksmas tiek sovietinei, tiek fašistinei, bet kuriai totalitarinei ideologijai, bet tai yra vienas iš kertinių akmenų krikščionybės pamatuose. Gailestingumas įskiepytas į kiekvieno mūsų širdį nuo gimimo. Jau prieš tūkstančius metų gailestingumo samprata ir pavyzdžiai sugulė ir į Šventąjį Raštą: Dievo žmogui, žmogaus žmogui. Apie gailestingumą Šventajame Rašte šventės dalyviams kalbėjo Merkinės parapijos klebonas kun. dr. Robertas Rumšas.

Renginį vedė Algimantas Černiauskas, o ne vieną Merkinės renginį savo įtaigiu žodžiu pakylėjusi aktorė Olita Dautartaitė skaitė Jono Strielkūno eiles, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės apysaką „Nutrūkusi styga“.

Gražų koncertą surengė Nacionalinės premijos laureatas, Seimo narys prof. Vytautas Juozapaitis, į Merkinę atvykęs su šeima. Scenoje kartu su juo ir solo dainavo Eglė Juozapaitienė (dainininkė, „Eglės“ ansamblio vadovė, muzikos mokytoja, docentė) ir jų dukra Ieva Barbora Juozapaitytė-Parulienė (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė, Operos solistė, muzikinių renginių vedėja). Iš širdies nuskambėjusi dainingos šeimos dovana Dievo gailestingumo metų renginiui, be jokios abejonės, visiems laikams įaugs į šventės dalyvių atmintį.

Renginio pabaigoje parodyta Rolando Kazlo spektaklio „Atrask mane“ finalinė scena – fotofilmas iš Brolių Černiauskų fotografijų ciklo „Kaimo žmonės“.

Šventės ateina ir praeina, kokios gražios ir prasmingos bebūtų, bet gailestingumas – ne vienadienė prekybos centro akcija. Norėdami turėti visavertę ateitį iš praeities turime pasiimti pačią geriausią patirtį – Tikėjimą, Viltį ir Meilę. Iš to gimsta gailestingumas.

Algimantas Černiauskas

Varėnos rajonas
Brolių Černiauskų nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija