2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kultūros žiburiai Žemaitijoje

Balandžio 21 dieną Kultūros ministerijos atstovai lankėsi Žemaitijoje ir dalyvavo Taikomųjų kultūros paveldo tyrimų ir konservavimo centro Telšiuose atidaryme, aplankė Pavirvytės dvarą. Šiems objektams skiriama EEE finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama. Išvykoje dalyvavo kultūros viceministras Romas Jarockis kartu su Kultūros ministerijos Strateginio planavimo ir kontrolės departamento direktore Egle Saudargaite ir vyriausiąja specialiste Dalia Stabrauskaite.

Visam Žemaitijos regionui svarbus centras

Iki šiol Žemaitijos regione veikė Šilutės ir Šiaulių „Aušros“ muziejuose įkurti muziejų tyrimų centrai, tačiau regionui trūko atviro ir plačiajai visuomenei prieinamo kultūros paveldo tyrimų ir konservavimo centro. Balandžio 21 dieną Telšiuose, Kęstučio gatvėje, oficialiai atidarytas Taikomųjų kultūros paveldo tyrimų ir konservavimo centras. Šiuo Vilniaus dailės akademijos įgyvendinamu projektu siekiama gerinti kultūros paveldo objektų tyrimų, tvarkymo ir edukacijos situaciją Žemaitijos regione ir taip prisidėti prie kultūros paveldo situacijos Lietuvoje gerinimo.

Centro atidarymo proga Telšius ir Akademiją sveikino kultūros viceministras Romas Jarockis, Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, VDA Tarybos narys profesorius daktaras Adomas Butrimas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Projekto rezultatus pristatė VDA Telšių fakulteto dekanas docentas Ramūnas Banys. Sutvarkytose fakulteto patalpose įrengtos restauravimo dirbtuvės su reikiama įranga, laboratorija, edukacinių renginių bei parodų salėmis, administracijos patalpomis. Čia dirba keturi žmonės (du restauratoriai ir du tyrėjai), kurie teiks mokslinių tyrimų, konsultavimo, medinio kultūros paveldo objektų konservavimo ir restauravimo, neformaliojo švietimo, projektų vadybos ir administravimo, renginių organizavimo paslaugas. Ateityje planuojama tirti ir restauruoti ne tik baldus ar mažąją architektūrą, bet ir pastatus. Įkurtas centras sustiprina ir fakulteto siekius bei galimybes ateityje įsteigti metalo ir akmens restauravimo studijų programas.

Centro įkūrimui skirta 353 tūkst. eurų dydžio Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama pagal Kultūros ministerijos vykdomą programą „Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimas ir atgaivinimas“. Vilniaus dailės akademija ir Telšių savivaldybė prie projekto prisidėjo 88 tūkst. eurų suma.

Medinis Pavirvytės dvaras taps bendruomenės centru

Maždaug 50 kilometrų nuo Telšių nutolusiame Pavirvytės kaime, ant nedidelio Virvyčios upelio šlaito, stūkso XIX amžiaus pradžioje statyti mediniai dvaro rūmai. 2014 metų vasarą VšĮ „Kultūros paveldo akademija“ pradėjo projektą, kurį vykdant atlikti Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo taikomieji tyrimai, projektavimo ir tvarkomieji paveldosaugos darbai.

Šių metų pavasarį tvarkybos darbai baigti, vasaros pabaigoje jį planuojama oficialiai atverti visuomenei. Objektą ilgainiui planuojama pritaikyti vietos bendruomenės reikmėms: čia bus įkurtos nuolatinės „Senųjų amatų meistrų restauracinės dirbtuvės“. Taip pat numatoma organizuoti kultūrinius renginius, rengti edukacines archeologijos stovyklas jaunimui, įkurti skaityklą ir ekspoziciją, pasakojančią apie dvarą.

Dvaro atgaivinimo projekto entuziastingai ėmėsi Lietuvos ir Mažeikių rajono savivaldybės politinis bei visuomenės veikėjas Antanas Naujokas. Ambicinguose jo planuose – dvaro rūmus supančio parko sutvarkymas, kitų komplekso pastatų tvarkyba ir pritaikymas svečių namams, amatų centrui. Projektas įgyvendinamas kartu su Sigdal muziejumi (Norvegija), kuris prisidėjo organizuojant ir vedant mokymus tradicinių amatų meistrams ir jais tapti siekiantiems asmenims.

Šio objekto tvarkybos darbams ir mokymams skirta 565 tūkst. eurų dydžio parama. Dar 70 tūkst. eurų – projekto vykdytojo indėlis.

Tarp 19 atgimstančių kultūros paveldo objektų

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama net 19 kultūros paveldo išsaugojimo projektų, kuriems skiriama EEE finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama pagal programą „Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimas ir atgaivinimas“. Visi šie vertingi kultūros paveldo objektai visuomenei duris atvers 2016–2017 metais.

Pagal Kultūros ministerijos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija