2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Sakralinės muzikos festivalis Bazilikoje

Dešinėje – Žemaičių Kalvarijos Bazilikos
vargonininkė Kristina Kondratavičienė,
šalia Žemaičių Kalvarijos bendruomenės
„Gardai“ pirmininkas Bronius Kleinauskas,
vysk. Jonas Boruta SJ, kan. Jonas Ačas

Tauragės Švč. Trejybės parapijos
Sumos choras. Kairėje –
vargonininkas Saulius Bernotas

Žemaičių Kalvarijos Bazilikos
sumos choras, vadovė vargoninkė
Kristina Kondratavičienė

Dueto iš Barstyčių pasirodymas

Gieda moterų chorelis iš Mažeikių
Švč. Jėzaus Širdies parapijos
(vadovė Alma Tupikienė)

ŽEMAIČIŲ KALVARIJA. Gegužės 15 dieną Žemaičių Kalvarijoje vyko tradicinis sakralinės muzikos festivalis „Giesmė Dievo Motinai Marijai“. Visas katalikiškasis pasaulis tą dieną iškilmingai ir džiugiai šventė Sekmines – Bažnyčios gimtadienį – bei Gegužinėmis pamaldomis kreipėsi į Dangiškąją Motiną. 12 val. Bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Žemaičių Kalvarijos šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, liturgijoje patarnavo du diakonai – Gedminas Paulius ir Vidmantas Daugėla. Prieš šv. Mišias, kurių metu ir kartu, ir atskirai giedojo keletas bažnytinių chorų, įėjus pro Jubiliejines Gailestingumo duris, buvo sukalbėta popiežiaus Pranciškaus malda, skirta Gailestingumo jubiliejui. Šv. Mišių pradžioje visus su Sekminėmis pasveikino Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Jis išryškino, jog tai – viena iš pačių didžiausių Bažnyčios iškilmių, ir pasidžiaugė gausiai susirinkusiais maldininkais bei sakraliosios muzikos festivalio dalyviais.

Pamoksle vyskupas kalbėjo apie Šv. Dvasią, jos veikimą ir septynių dovanų žmogui svarbą ir būtinumą. Ganytojas išryškino Bažnyčios gyvenime Šv. Dvasios – Trečiojo Trejybinio Dievo Asmens – veikimą ir malonės sklaidą per Ją. Vyskupas ragino dažniau kreiptis į Šv. Dvasią, melsti jos pagalbos ir pasitikėti jos veikimu. Tą dieną ir prieš Šv. Mišias, ir jų metu himnais buvo kreipiamasi į Šv. Dvasią, o po šv. Mišių giedamos Gegužinės pamaldos.

Po pamaldų Bazilikoje prasidėjo sakraliosios muzikos festivalis. Jį pradėjo ir renginį vedė kan. Andriejus Sabaliauskas. Dalyvius ir klausytojus pasveikino ilgametis Žemaičių Kalvarijos bendruomenės „Gardai“ pirmininkas Bronius Kleinauskas. Jis priminė, jog šis festivalis – vienas iš renginių, kurie organizuojami Žemaičių Kalvarijoje, nes šis miestelis šiais metais – Mažoji Lietuvos Kultūros sostinė.

Festivalio pradžioje pirmąjį kūrinį „Ave Marija“ saksofonu atliko Žemaičių Kalvarijos Motiejus Valančiaus gimnazijos abiturientė Erika Taujanytė. Festivalyje giedojo Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnytinis choras, vadovaujamas Almos Tupikienės, Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčios grigališkojo choralo grupė su vadovu Vidmantu Budreckiu, Barstyčių Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado parapijos choro atstovas – duetas, vadovaujamas Giedrės Balsienės, Tauragės Švč. Trejybės parapijos choras (vadovas – Saulius Bernotas) ir Žemaičių Kalvarijos Šventovės Sumos choras (vadovė – Kristina Kondratavičienė). Visi dalyviai atliko po du kūrinius – giesmes, skirtas Dievo Motinos Marijos garbei. Pabaigoje festivalio rengėjai – Žemaičių Kalvarijos Šventovės ir Žemaičių Kalvarijos Kultūros centro atstovai – choristams ir chorų vadovams įteikė atminimo dovanėles, pasveikino Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorių ir parapijos kleboną kan. Joną Ačą gimtadienio proga, sugiedojo jam „Ilgiausių metų“. Festivalį vainikavo visų dalyvių kartu sugiedota Gegužinių pamaldų giesmė „Sveika, Marija, Motina Dievo...“ ir Telšių vyskupo Jono Borutos SJ tarti padėkos ir palinkėjimo žodžiai.

Festivaliu džiaugėsi, padėkos žodžius išsakė ir Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, dalyvius įamžinus bendroje nuotraukoje, graži ir prasminga popietė tęsėsi Žemaičių Kalvarijos Kultūros centre. Čia festivalio dalyviams surengta agapė, vyko gražus bendravimas, nuotaikingai skambėjo lietuvių liaudies dainos. Šis Žemaitijos regiono sakralinės muzikos atlikėjus suburiantis festivalis Žemaičių Kalvarijoje vyksta kasmet jau antrą dešimtmetį. Išsiskirstydami festivalio dalyviai atsisveikino vieni su kitais ir su Šventove, į kurią vėl visi rinksis per Didžiuosius Žemaičių Kalvarijos atlaidus, liepos 1–12 dienomis.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Broniaus Kleinausko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija