2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Dezinformacijos labirintuose

Absurdiškiausių kaltinimų nominacijos

Gintaras Šidlauskas

Žiniasklaidoje paskleista gausybė teisiniais įrodymais ir teisinių institucijų sprendimais nepagrįstos negatyvios informacijos apie buvusius pasipriešinimo okupacijoms (rezistencijos) dalyvius: 1941 m. birželio 22–28 d. sukilėlius ir sukilimo organizatorius, Tėvynės apsaugos rinktinės karius, Lietuvos partizanus, Laikinosios Vyriausybės narius, antisovietinio pogrindžio organizaciją. Politiniais terminais šnekant, darbuojasi vaivorykštinė koalicija, pradedant asmeniu, pas kurį dėl atliekamo ikiteisminio tyrimo dėl organizuotos antikonstitucinės veiklos atlikta krata, baigiant respektabilia bendruomene.

Kilo pagunda paskelbti absurdiškiausių kaltinimų nominacijas, gal ir apdovanojimo – šio žanro Grand Prix – įsteigtinas. Konkurencija didelė, procesas tik įsibėgėja.


Specialistai tikrins maldos namus

Valstybinės energetikos inspekcijos prie Energetikos ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos specialistai telkia jėgas – kartu tikrins šventoves, kad šios būtų apsaugotos nuo gaisro grėsmės ir jose būtų saugu tikintiesiems.

Per kelerius pastaruosius metus įsiplieskusi ugnis nuniokojo ne vienus maldos namus. Dažniausia gaisrų priežastis – netvarkingai įrengta elektros instaliacija ar įvykę gedimai jose.

„Mūsų šalyje daug šventovių. Nors laikas joms gailestingas, tačiau gaisrai – ne. Norėdami, kad jos būtų apsaugotos nuo gaisrų, tikrinsime elektros instaliaciją, vertinsime, ar ji tinkamai įrengta ir yra saugi, ar nekyla grėsmė aplinkai bei žmonėms“, – teigė Valstybinės energetikos inspekcijos prie Energetikos ministerijos viršininkas Jurgis Dumbrava. Jis pažymėjo, kad VEI specialistai taip pat tikrins ir šildymo sistemos įrenginius bei rekomenduos, kokių priemonių imtis, kad šildymas būtų efektyvus.


Pagerbtas Kauno apskrities archyvo direktorius

Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas Kauno apskrities archyvo direktoriui Gintarui Dručkui už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos archyvistikai, kultūros paveldo išsaugojimui bei sklaidai, reikšmingą profesinę ir visuomeninę veiklą. Garbingiausią ministerijos apdovanojimą Gintarui Dručkui įteikė kultūros viceministras Romas Jarockis.

Kauno apskrities archyvui Gintaras Dručkus vadovauja nuo 2001 metų. Per šiuos metus Kauno apskrities archyvas tapo daugeliui žinomu kultūros ir istorijos centru, kuriame virte verda aktyvus mokslinis, kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas. Kasmet kauniečiai ir miesto svečiai pakviečiami vis į naujas archyvinių dokumentų parodas – ne tik vietines, bet ir tarptautines („Moderniosios savivaldos kūrimasis Kaune 1918–1920 m.“, „Kauno žydų bendruomenė archyviniuose dokumentuose“, „1863 metų sukilimas archyvų dokumentuose“, „Kaunas istorinių lūžių metais 1940–1990 m.“ ir kt.), o kad šios parodos taptų prieinamos ir platesniam lankytojų ratui, jų pagrindu parengtos virtualios parodos, prieinamos archyvo interneto svetainėje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija