2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Pagerbtas Kauno apskrities archyvo direktorius

Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas Kauno apskrities archyvo direktoriui Gintarui Dručkui už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos archyvistikai, kultūros paveldo išsaugojimui bei sklaidai, reikšmingą profesinę ir visuomeninę veiklą. Garbingiausią ministerijos apdovanojimą Gintarui Dručkui įteikė kultūros viceministras Romas Jarockis.

Kauno apskrities archyvui Gintaras Dručkus vadovauja nuo 2001 metų. Per šiuos metus Kauno apskrities archyvas tapo daugeliui žinomu kultūros ir istorijos centru, kuriame virte verda aktyvus mokslinis, kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas. Kasmet kauniečiai ir miesto svečiai pakviečiami vis į naujas archyvinių dokumentų parodas – ne tik vietines, bet ir tarptautines („Moderniosios savivaldos kūrimasis Kaune 1918–1920 m.“, „Kauno žydų bendruomenė archyviniuose dokumentuose“, „1863 metų sukilimas archyvų dokumentuose“, „Kaunas istorinių lūžių metais 1940–1990 m.“ ir kt.), o kad šios parodos taptų prieinamos ir platesniam lankytojų ratui, jų pagrindu parengtos virtualios parodos, prieinamos archyvo interneto svetainėje.

Gintaro Dručkaus vadovaujamas archyvas aktyviai reaguoja į dinamiškus pokyčius bei atsiliepia į sparčiai kintančius visuomenės poreikiams. 2015 metų pabaigoje Kauno apskrities archyve buvo organizuota apskritojo stalo diskusija „Archyvų iššūkiai, galimybės ir vaidmuo stiprinant bendruomeniškumą“, kuri yra Kauno apskrities archyvo vykdomo ir Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamo projekto „Kauno miesto savivalda, jos raida istorijos šaltiniuose ir bendruomeniškumo ugdymas“. Diskusija suteikė naujų impulsų sustiprinti archyvų, kaip atminties institucijų, vaidmenį, užtikrinti visuomenės priėjimą prie reikiamos informacijos, tapti labiau visuomenės lūkesčius atitinkančiomis institucijomis, sustiprinti visuomenės pilietiškumą, bendruomeniškumą, o svarbiausia – užtikrinti istorinės atminties išsaugojimą.

Iniciatyvaus direktoriaus G. Dručkaus dėka Kauno apskrities archyvas yra išvystęs aktyvų tarptautinį tarpinstitucinį bendradarbiavimą: nuo 2011 metų bendradarbiauja su Izraelio Yad Vašem Holokausto aukų ir didvyrių atminimo įamžinimo centru, nuo 2015 metų – su Family Search International, skaitmeninami su Holokausto istorija bei genealogija susiję archyviniai dokumentai.

G. Dručkus itin aktyviai reiškiasi profesinėje veikloje: inicijavo ir organizavo lituanistinio archyvinio paveldo paieškas vykdant projektus „Lietuvos ir Baltarusijos archyvarų gebėjimų stiprinimas, identifikuojant ir puoselėjant lituanistinį paveldą Baltarusijos archyvuose“, „Kauno regiono istorinė ikonografija ir kartografija, saugoma Sankt Peterburgo saugyklose“, „Lituanistinio dokumentinio paveldo identifikavimas Gruzijos valstybiniuose archyvuose“ ir kt., yra parengęs ir perskaitęs ne vieną pranešimą tarptautinėse konferencijose, paskelbęs dešimtis straipsnių, publikacijų muziejininkystės, istorijos, archyvistikos klausimais, yra ne vieno leidinio sudarytojas ir bendraautorius. G. Dručkus yra Lietuvos archyvarų asociacijos narys steigėjas, Lietuvos archyvų tarybos narys (nuo 2011 metų).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija