2016 m. gegužės 27 d.    
Nr. 21
(2189)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Gėrio, Tiesos ir Meilės šauklys

Vyskupas Jonas Kauneckas šventina
suremontuotą kleboniją.
Kairėje už jo – klebonas
kun. Tadeus Vallian

ŠLAVANTAI. Savo gyvenimo kelyje sutikau nemažai žmonių, pažinojusių kun. Juozą Zdebskį. Jie tikrai man buvo siųsti Dievo kaip ir jis pats, tik jau iš Amžinybės, kaip ir dienoraštyje palikti jo žodžiai: Kiekvieną žmogų, kurį sutinki savo gyvenimo kelyje, sutinki ne atsitiktinai – turi jam ką nors duoti, o gal iš jo gauti. Ilgėjant išsiskyrimo laikui, tie kunigo palikti testamentiniai Lietuvos laukų akmenėliai, rodosi, pavirsta dvasiniais išminties perlais, o kunigo pasėti tikėjimo grūdai su juo bendravusių vaikų, jaunuolių gyvenime jau augina dešimteriopą derlių. Paminėti  kun. J. Zdebskio gimimo ir žūties datas susirenka ištikimiausi bendražygiai, jo darbų ir tikėjimo liudytojai, gerbėjai. Ir gegužės 7 dieną jie susirinko į Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos bažnyčioje surengtą iškilmę. Tikintieji paminėjo 87-ąsias kun. Juozo Zdebskio gimimo ir 30-ąsias žūties metines. Kartu atvyko kunigai: Ilguvos klebonas kun. Vytautas Sakavičius, Punsko parapijos vikaras kun. Marius Talutis. Iškilmėje dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Gintautas Salatka. Klebonas kun. Tadeus Vallian ragino tikinčiuosius šv. Mišiose melstis, prašant Aukščiausiojo malonės, kad kun. J. Zdebskis būtų iškeltas į altorių garbę, o kartu už visus parapijos geradarius, ypač už tuos, kurie visa kuo padėjo pasiruošti šiai šventei.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Sekminės ir Sutvirtinimo sakramentas

Bendra Sutvirtinimo sakramentą
gavusiųjų nuotrauka su Vilkaviškio
vyskupu Rimantu Norvila

KRYŽIAI. Pavasario gyvybinėmis galiomis alsuojanti žemė, baltais nuometais apsigobusios obelys ir saulės spindulių pabarstukais –  pienių žiedais – iškaišytos pakelės palydi maldos piligrimus į diecezinę Kryžių šventovę. Čia jau 200 metų švenčiami Sekminių atlaidai. Tuometinis Metelių klebonas kun. Ignas Žibanavičius pastatė koplyčią ir 1816 m. gegužės 25 d. Seinų vyskupijos oficiolas Augustinas Polikarpas Marciejevskis aukojo pirmąsias šv. Mišias, o popiežius Pijus VII maldininkams suteikė atlaidus. Jubiliejaus iškilmė vyks per Petrinių atlaidus, birželio 26 dieną. Joje pakviestas dalyvauti ir Apaštalinis nuncijus Pabaltijo kraštams arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana). Šią džiugią žinią paskelbė Vilkaviškio vyskupijos vyskupas ordinaras Rimantas Norvila, vadovaudamas atlaidams gegužės 15-ąją. Jis kvietė maldininkus gausiai dalyvauti jubiliejinėje šventėje.


Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Sekminės su nuncijumi

Prie pašventintos šv. arkangelo Mykolo
skulptūros arkivyskupas Pedras Lopesas
Kvintana, jo kairėje Telšių kunigų
seminarijos rektorius kun. Ramūnas
Norkus, dešinėje – skulptūros autorius
Algirdas Bosas. Trečias iš kairės –
parapijos klebonas dekanas
kanauninkas Jonas Paulauskas,
kairėje – kun. Mindaugas Šlaustas

GARGŽDAI. Gegužės 15-ąją, sekmadienį, per Sekmines, Šv. arkangelo Mykolo parapijoje lankėsi Šventojo sosto atstovas Lietuvai, Latvijai, Estijai Apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana). Jį lydėjo asmeninis sekretorius, Gargždų parapijoje vikaru dirbęs kun. Mindaugas Šlaustas. Be gimtosios ispanų kalbos, nuncijus dar moka italų, anglų, prancūzų, portugalų kalbas, šiek tiek jau kalba ir lietuviškai. Jis susitiko, nuoširdžiai, dalykiškai kalbėjosi su tikybos mokytojomis, parapijos Šeimos centro atstovais, kunigais, prieš Sumos šv. Mišias pašventino neseniai virš paradinių bažnyčios durų pastatytą skulptoriaus Algirdo Boso sukurtą šv. arkangelo Mykolo skulptūrą.

Šv. Mišioms vadovavo Apaštalinis nuncijus. Homilijoje jis džiaugėsi, kad gali aukoti Sekminių Eucharistiją gražioje Gargždų bažnyčioje, dėkojo parapijos klebonui kanauninkui Jonui Paulauskui už pakvietimą atvykti, perdavė Šventojo Tėvo palaiminimą. „Sekminių šventė mums, krikščionims, yra Bažnyčios gimimo šventė, – kalbėjo Apaštalinis nuncijus. „Paskutinės vakarienės menėje prieš kančią Jėzus kalbėjo: Kas mane myli, laikysis mano įsakymų... ir mano Tėvas jį mylės, mes pas jį ateisime ir apsigyvensime. Dar Jėzus sakė mokiniams: Iš to visi pažins, kad esate mano mokiniai, jei mylėsite vieni kitus. Meilė yra krikščionio tapatybės kortelė. Tai yra vienintelis galiojantis „dokumentas“, kad būtume atpažinti kaip Jėzaus mokiniai“, – kreipėsi Apaštalinis nuncijus į besiruošiančius priimti Sutvirtinimo sakramentą. „Bažnyčiai reikia Jūsų, pasauliui reikia vyrų ir moterų, kurie liudytų tikrą, gailestingą Dievo meilę“.


Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Priimti Dangaus dovanas

Šv. Mišias aukoja kunigai
Ernestas Želvys ir Algis Neverauskas

NEMUNĖLIO RADVILIŠKIS. Bažnyčios liturgijoje Velykų laikas baigiamas Šv. Dvasios atsiuntimo – Sekminių – švente. Tai – ir Bažnyčios gimimo diena, kuomet apaštalai, gavę Šv. Dvasią, ėjo ir skelbė Gerąją Naujieną pasauliui, krikštydami žmones. Bažnyčios gimimo dieną Švč. Mergelės Marijos parapijoje greta Žolinės antrąja iškilme jau kelinti metai tampa Sekminės. Į šventę suvažiuoja daugybė svečių, dalyvauja Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios kunigai.

Parapiją aptarnaujantis kun. Ernestas Želvys savo jaunatvišku entuziazmu ir originaliomis idėjomis pritraukia į bažnyčią vis daugiau tikinčiųjų. Jo rūpesčiu išpuošta šventovė iškilmei tinkančia kompozicija perteikė susirinkusiesiems šventės prasmę. Žmonių gausos neatbaidė net prapliupęs lietus. Iškilminga procesija, kunigų giedama sekvencija kvietė priimti Šventąją Dvasią, Jos teikiamas gausias malones. Klebonas kun. Algis Neverauskas homilijoje ragino išmintingai pasinaudoti Dangaus dovanomis gyvenime, kad jis būtų palaimintas.


Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Sekminių atlaidai vyko tris dienas

Kristaus skulptūra prie Cedrono upelio

VEPRIAI. Tris dienas čia tradiciškai buvo švenčiami Sekminių atlaidai. Gegužės 14-ąją, šeštadienį, juose apsilankė Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ, Ukmergės dekanas kun. Vaidas Bartkus, Jonavos dekanas kun. Audrius Mikitiukas, Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, LLKS valdybos pirmininko pavaduotojas, Kauno miesto Sąjūdžio pirmininkas Raimundas Kaminskas, politinis kalinys, Vyčio Kryžiaus kavalierius Romas Žemaitis bei kiti svečiai. Arkivyskupas aukojo šv. Mišias, buvo einamos Kalvarijos. Arkiv. L. Virbalas SJ pašventino penktąją Kryžiaus kelio stotį – Kristaus skulptūrą prie Cedrono upelio.

Susirinkusieji klausėsi chorų „Vyturys“, „Margiris“ ir „Draugystė“, Pašilės ir Deltuvos parapijų giesmininkų, koncertavo Ukmergės miesto ir rajono saviveiklininkai. Atlaiduose Lietuvos Sąjūdžio Laisvės kovų didžiojo kryžiaus ordinais ir medaliais apdovanoti arkiv. L. Virbalas SJ, meras R. Janickas, Veprių klebonas kun. Gintautas Naudžiūnas, 75 metų jubiliejų šventęs „SOS Vepriuose“ direktorius Romas Petras Šaulys ir gydytoja G. G. Šaulienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija