2016 m. birželio 3 d.    
Nr. 22
(2190)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kauno valdžia siekia uždaryti katalikišką Šv. Mato mokyklą

Panemunės bendruomenė ir Šv. Mato gimnazijos mokinių tėvai sunerimę dėl Kauno mero Visvaldo Matijošaičio daromo spaudimo siekiant uždaryti jau trejus metus sėkmingai dirbančią nevalstybinę Šv. Mato gimnaziją. Bendruomenei grasinama, kad 2018 metais nebus pratęsta patalpų panaudos sutartis, ir siekiama, kad mokykla pati nutrauktų veiklą ir išsižadėtų išsikeltų tikslų ugdyti mokinius, remiantis katalikiškomis ir bendražmogiškomis vertybėmis. Pažeidžiant panaudos sutarties galiojimo terminus, siekiama jau nuo šių metų rugsėjo 1 dienos nutraukti ugdymą Šv. Mato gimnazijoje ir patalpas perduoti KTU inžineriniam licėjui.

2012 m. liepos 12 d. Kauno miesto savivaldybės taryba pasirašė sprendimą, kuriuo sutiko registruoti nevalstybinę katalikišką mokyklą Kaune, Vaidoto g. 11. Steigėjo teisės perduodamos Vilkaviškio vyskupijos kurijai. Mokykla, pradėjusi veiklą kaip nevalstybinė katalikiška mokykla, pasirinko Šv. Mato vardą ir išsikėlė sau svarbų uždavinį – ypatingą dėmesį skirti krikščioniškų ir bendražmogiškų vertybių ugdymui. Šv. Mato gimnazija Panemunėje yra vienintelė mokykla, kuri yra ilgoji gimnazija, ugdanti 1–12 klasių vaikus. Jie nėra atsirenkami, priimami visi, norintys mokytis katalikiškoje gimnazijoje.


Atsisveikinimas su tvarkiečiais. Kodėl?

Prof. Povilas Gylys

Kai prieš 2000-ųjų rinkimus savo noru pasitraukiau iš politinės erdvės, buvau tikras, kad į šią veiklos sritį niekada negrįšiu, nes labai magėjo prisėsti prie knygų, pasimokyti modernios ekonomikos ir pabūti politinėje laisvėje – be partinių retežių, t. y. be įstatų, partinės subordinacijos. Tačiau 2012 metais įvyko netikėti pokyčiai. Kaip nepartinis pilietis įsijungiau į įvykius Klonio gatvėje. Jie mane, kaip žmogų ir senelį, prisipažinsiu, sukrėtė. Todėl netylėjau, nestovėjau „po medžiu“, protestavau. Dėl to man Sauliaus Skvernelio kontora „užtaisė“ bylą už tai, ko nedariau, net po teismus teko pavaikščioti. Teismas išteisino, nes, kaip sakiau, nedariau to, kuo mane policija apkaltino. Tada iš karto supratau, ko buvo siekiama fabrikuojant bylą – išgąsdinti ir pažeminti. Nemanau, kad pats tuometinis generalinis komisaras S. Skvernelis sugalvojo šią bylą. Kaip ir ne savo iniciatyva jis organizavo taikių Klonio gatvės namų šturmą ir prievartos naudojimą prieš dabar kažkur slapstomą mažą vaiką. Kam jam viso to reikėtų? Matyt, gavo „zadaniją“ iš aukščiau – sukurpk ką nors prieš Povilą Gylį. Gavo ir įvykdė.


Seimas pagerbė aktyviausius bibliotekų skaitytojus

Skaitomiausių knygų autorė
Kristina Sabaliauskaitė ir Seimo
pirmininkė Loreta Graužinienė
Džojos Gundos Barysaitės nuotraukos

Gegužės 25-ąją Seime, istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje, pagerbti aktyviausi 2015 metų skaitytojai ir skaitomiausių knygų autoriai. Bibliotekų metams paminėti skirtame renginyje pasveikinti daugiau kaip 130 knygų mylėtojų iš beveik 70 Lietuvos bibliotekų.

Dalyvius pasveikino šio šventinio renginio iniciatorė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, skaitomiausių knygų lietuvių autoriai – rašytoja, menotyros mokslų daktarė Kristina Sabaliauskaitė ir vaikų rašytojas Vytautas Račickas, žodį tarė viena iš vyriausių skaitytojų iš Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Regina Kuneikienė (84 metai) ir jauniausios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skaitytojos Dainidos Irenos Blažytės (4 metai) tėtis Robertas Dainius Blažys, irgi pripažintas aktyviausiu Nacionalinės bibliotekos skaitytoju.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija