2016 m. birželio 3 d.    
Nr. 22
(2190)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Žaizdos
kūne mūsų...


XXI Amžius


Septintoji kelionė Mirono keliu

Gegužės 19 dieną septintąjį kartą suorganizuotas vienas iš gražiausių ir prasmingiausių renginių Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijoje – „Mirono kelias“. Tai – renginys, kuris skatina jaunąją kartą gyventi sveiką ir aktyvų gyvenimą, domėtis savo krašto istorija, keliauti, atrasti ir puoselėti savo talentus, gebėjimus, pažinti draugą, suteikti pagalbą. Daugų Vlado Mirono gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius už „Mirono kelio“ idėją ir žmogiškųjų vertybių puoselėjimą šiemet buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės padėkos raštu.

Renginys tradiciškai prasidėjo Mirono koplyčioje šv. Mišių auka už kunigą, Lietuvos nepriklausomybės akto signatarą, Ministrą pirmininką, Lietuvos kariuomenės kapelioną, politinį kalinį Vladą Mironą bei už visus renginio dalyvius. Šv. Mišias aukojo Daugų klebonas kun. Vidas Jelinskas ir Jiezno klebonas kun. Rolandas Bičkauskas. Kunigas Vidas priminė simbolinę tradicinės „Mirono kelio“ taurės reikšmę ir palinkėjo visiems dalyviams būti tokiems pat stipriems kaip metalas ir akmuo, iš kurių pagaminta pereinamoji taurė. O kunigo Rolando pasakyti žodžiai daugeliui dalyvių suteikė ramybės ir pasitikėjimo. „Nors laimėtojas gali būti tik vienas, nenusiminkite, Dievas besąlygiškai myli jus visus, jūs visi tokie, kokie esate, reikalingi Jam“, – sakė kunigas.

Po šv. Mišių gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius pasveikino visus dalyvius, palinkėjo jiems sėkmės, padėkojo už V. Mirono vardo garsinimą, už norą tęsti gražią ir prasmingą „Mirono kelio“ tradiciją, padėkojo Alytaus rajono savivaldybei už finansinę paramą organizuojant šį renginį. Direktorius pristatė šventėje dalyvaujančius svečius: Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoją Arvydą Balčiūną, politologą Lauryną Kasčiūną, Alytaus rajono savivaldybės švietimo skyriaus vyriausiąjį specialistą Joną Žemaitį, Seimo nario Raimundo Markausko padėjėją Jurgitą Sakalauskaitę, Daugų seniūno pavaduotoją Algirdą Marčiukonį.

Politologas Laurynas Kasčiūnas skaitė pranešimą apie politinį Vlado Mirono kelią ir pabrėžė, kad jo idealas – tautinė Lietuva, kad šis idealas pradėjo formuotis dar besimokant Mintaujos gimnazijoje. V. Mironas kiek įmanydamas priešinosi rusifikacijai: nepaisė draudimo skaityti ir melstis lietuvių kalba, organizavo slaptą lietuvybės puoselėjimo draugiją. „Jei ne tokie žmonės kaip Mironas, šiandien greičiausiai negalėtume kalbėti apie Kovo 11-ąją, apie laisvą, nepriklausomą, šiandien žinomą visame pasaulyje Lietuvą“, – kalbėjo politologas.

Daugų V. Mirono gimnazijos renginys, iš pradžių buvęs tik rajoninis, vėliau tapo respublikiniu, o dabar ir tarptautiniu. Jo metu mokinių komandos rungiasi estafetinio bėgimo trasoje, kuri prasideda nuo V. Mirono koplyčios Bukauciškių kaime ir baigiasi gimnazijos stadione. Ši atkarpa tarsi simbolizuoja V. Mirono gyvenimo kelią – ėjimą iš šventovės į tautą, nešant lietuviams žinią apie būtinybę kalbėti gimtąja kalba, apie galimybę būti laisviems ir nepriklausomiems.

O kol vieni mokiniai lenktyniauja kelyje, rodydami savo fizines galias ir ištvermę, kiti varžosi istorijos žinių konkurse ir atsakinėja į pedagogų paruoštus klausimus iš Lietuvos istorijos.

Šiemet „Mirono kelyje“ dalyvavo net dvylika komandų: Simno gimnazijos, Butrimonių, Miroslavo, Daugų V. Mirono, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago, Alytaus Šv. Benedikto, Varėnos „Ąžuolo“, Alytaus profesinio rengimo centro, Prienų rajono Stakliškių, Vilniaus Senvagės, Punsko S. Dariaus ir S. Girėno, Merkinės Vinco Krėvės gimnazijos.

Tradicinė pereinamoji „Mirono kelio“ taurė atiteko Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokinių komandai. Jie pirmieji įveikė estafetinio bėgimo trasą. Antrieji buvo Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos mokiniai, treti atbėgo Daugų Vlado Mirono gimnazistai. Jie visi buvo apdovanoti labai vertingais prizais: kelione į Druskininkų vandens pramogų parką, išvyka į Anykščius, pramogine kelione baidarėmis pasirinkta Lietuvos upe.

Už laimėtą pirmąją vietą istorinių žinių konkurse Daugų Vlado Mirono gimnazijos komanda apdovanota kelione į pramogų parką „Tarzanija“. Antros ir trečios vietos laimėtojos – Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago ir Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos – dovanų gavo marškinėlius su Lietuvos simbolika.

Išskirtinio dėmesio sulaukė jauniausia renginio dalyvė penktos klasės mokinė Simona iš Simno gimnazijos. Renginio organizatoriai mergaitę pasveikino ir įteikė marškinėlius su Lietuvos simbolika. Tokius pat marškinėlius gavo dovanų ir daugiškis Tomas Stasionis, įveikęs vienas visą estafetinio bėgimo maršrutą. Iniciatyvą parodžiusio Tomo pavyzdys tik liudija, kad šis renginys dar gali įgyvendinti daug naujų ir prasmingų idėjų.

Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija