2016 m. birželio 10 d.    
Nr. 23
(2191)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Tokių žmonių kaip jis, žemėje retai galima rasti

A†A mons. Gerhardas Langė  (1918 07 18–1947 12–2016 05 31)

Kan. Gerhardas Langė (centre)
su Ganos arkivysk. Gregory Kpiebaya
ir Telšių vysk. Antanu Vaičiumi

Vysk. Jonas Kauneckas
Naujamiestyje šventina vieną
iš mons. Gerhardo Langės
padovanotų varpų

mons. Gerhardo Langės padovanoti
varpai Naujamiesčio bažnyčiai

Gegužės 31 dieną Vokietijoje, Arnsbergo globos namuose, mirė didelis pasaulio ir Lietuvos geradarys monsinjoras Gerhardas Langė (Gerhard Lange), Telšių ir Panevėžio katedrų kanauninkas.

Gerhardas Langė gimė Arnsberge (Sauerlando kraštas Vokietijoje) 1918 m. liepos 18 d. Iš seminarijos jį karo metu paėmė kariuomenę. Bet 1944 metais po galvos sužeidimo prie Oriolo jaunasis leitenantas buvo paleistas iš kariuomenės, nes Hitleris nepakentė karininkų teologų. Jį kunigu 1947 metais, prieš pat Kalėdas, pašventino Paderborno kardinolas Lorencas Jėgeris. Tuoj pat po šventimų jaunas kunigas užsiėmė bažnyčių statyba, pastatė dvi bažnyčias. Tikintieji ypač džiūgavo, kai Esene Katernberge jo rūpesčiu buvo pastatyta Šv. Alberto Didžiojo bažnyčia su klebonija ir parapijos namais, įrengti dideli vargonai. Žmonės išpuošė visas gatves ir melsdamiesi laukė konsekracijos. Kardinolas L. Jėgeris ją konsekravo, o 1957 metais kun. G. Langę paskyrė pirmuoju tos bažnyčios klebonu. Vėliau Genselkirchen Rothausene jis atnaujino Marijos Žengimo į dangų bažnyčią, 45 registrų vargonus, pastatė 200 vietų parapijos salę, biblioteką, du vaikų darželius.

Šis žmogus yra padaręs daugybę gerų darbų. Juos sunku suskaičiuoti.

Jo kilnius darbus galima pamatyti net tolimojoje Afrikoje. Vienoje Ganos vyskupijoje pastatė ligoninę, kitoje – katedrą, o trečiai nupirko automobilį greitajai pagalbai su visa įranga gelbėti nelaimės ištiktuosius. Fielmua mieste pastatė Šv. Pauliaus bažnyčią, varpus su elektronikos valdymu, kliniką, 250 vietų parapijos salę.

Lietuvoje jam remiant pastatytas Telšių Borisevičiaus gimnazijos priestatas (salė, koplyčia, biblioteka, kelios klasės). Jis taisė varpus (vieno varpų komplekto įrengimas kainavo nuo 45 iki 90 tūkstančių eurų) Telšių Katedrai, Naujosios Akmenės bažnyčiai (čia jis dar padovanojo vargonus, pinigais pagelbėjo statant bažnyčią), Kaltinėnų, Plungės, Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio, Panevėžio Švč. Trejybės, Utenos Dievo Apvaizdos, Pandėlio, Naujamiesčio bažnyčioms (prieš tai didele pinigine auka parėmė tos bažnyčios atstatymą). Norėdamas nupirkti Naujamiesčio bažnyčiai keturis varpus, jis nebeturėjo pinigų, todėl bankui įkeitė savo namą, o už gautus pinigus – 45 tūkstančius eurų – nupirko ir varpus, ir visą reikiamą elektros įrangą. Daugelis Panevėžyje ir Naujamiestyje puikiai mena iki širdies gelmių sukrėtusį 2007 metų rugpjūtį, kai kilęs gaisras nuniokojo Dievo namus Naujamiestyje. Dabar Šv. Mato bažnyčia jau sutvarkyta. Vyskupas Jonas Kauneckas ir kunigai buvo nustebinti dosnios dovanos. Vysk. J. Kauneckas yra teigęs, kad G. Langė nesibaimina dėl paskolos: „Jei mirsiu neatidavęs skolos, tegu bankas paima mano namą“. Pasak vysk. J. Kaunecko, geradarys džiaugiasi atlikęs naudingą darbą – Naujamiesčio bažnyčioje vėl gaudžia varpai.

Dvasininkui iš Vokietijos tokios dovanos – įprastas dalykas. Lietuvoje atliktus jo darbus sunku suskaičiuoti. Juos įvertino prezidentas Valdas Adamkus – kun. G. Langei įteikė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžių. Jis buvo Telšių ir Panevėžio Katedrų garbės kanauninkas, Katalikų Bažnyčios monsinjoras (popiežius Benediktas XVI apie tai paskelbė 2007 metais), Telšių, Plungės ir Naujosios Akmenės miestų garbės pilietis – visi tie titulai suteikti atsidėkojant už atliktus darbus.

Apie Gerhardą Langę buvo sakoma: tokių žmonių kaip jis žemėje retai galima rasti. Švenčiant jo 90-metį, vietos laikraštis „Der Weste“ rašė: „Jis negalėjo ilsėtis net išėjęs pensiją. Kituose kraštuose žmonės daug ko stokoja tikėjimui, bet tik ne jis, Šv. Dvasios ugnimi degantis kunigas“. Iki 96 metų (2014 metų) jis dirbo Marijos ligoninės Arnsberge kapelionu, vairavo savo nuosavą automobilį. Mons. G. Langė palaidotas birželio 4 dieną Arnsberge, Vokietijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija