2016 m. birželio 17 d.    
Nr. 24
(2192)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Paminėjo masinių trėmimų pradžios 75-metį

Birželio 14-ąją, antradienį, Seime įvyko Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido dienoms atminti skirtas minėjimas, kuriame tylos minute pagerbtas žuvusiųjų nuo sovietų okupacijos ir genocido atminimas. Renginio metu kalbėjo Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, Seimo narė tremtinė Vida Marija Čigriejienė, tremtyje gimęs Seimo narys Donatas Jankauskas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, bendrijos „Lemtis“ narys Aleksandras Rubinovas, projekto „Misija Sibiras“ 2016 metais dalyvis Karolis Žemaitis.

Sovietų tremtį patyrę Seimo nariai Vida Marija Čigriejienė, Arimantas Dumčius, Donatas Jankauskas, Kazimieras Kuzminskas, Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Julius Sabatauskas perdavė Lietuvos valstybės vėliavą ekspedicijų į tremties vietas dalyviams – bendrijos „Lemtis“ nariams ir projekto „Misija Sibiras 2016“ dalyviams.

Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimuose pirmųjų masinių trėmimų bei visų sovietmečio aukų atminimą pagerbė ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji dalyvavo iškilmingame minėjime Seime ir Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje bei pasakė kalbą genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonijoje prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje Vilniuje. „Prieš metus šioje simbolinėje vietoje paminėjome sovietinės okupacijos 75-metį, o šiemet minime tokią pačią masinių tremčių pradžios sukaktį. Mums okupacija reiškė genocidą, trėmimų siaubą, prievartą ir žudynes. Šią dieną labai svarbu širdimi ir mintimis prisiminti mūsų brolių ir seserų, patyrusių visą tremties skausmą, likimus“, – sakė valstybės vadovė. Prezidentė pabrėžė, kad mums brangus kiekvienas žmogus, kuris buvo brutaliai išplėštas iš Tėvynės ir iš gyvenimo. Niekada jų nepamiršime ir neleisime pamiršti tiems, kurie atsakingi už nusikaltimus – prieš mūsų tautą ir valstybę, prieš žmoniškumą. Pasak šalies vadovės, kai sakome, kad turime būti pasirengę ginti Lietuvą, kalbame ir visų tremtinių vardu. O mūsų žodžius patvirtina sprendimai dėl šalies gynybos, liudija mūsų kariuomenės, visų savanorių ir šaulių pasiryžimas saugoti ir apginti šią žemę, jos žmones. Prezidentė kvietė šią atminties dieną susikaupti ir įvertinti Lietuvos nueitą kelią, kuriame mūsų tauta išliko nepalaužta, išdidi, kovojanti ir kurianti savo ateitį.

1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių. Sovietinės okupacijos metais Lietuva neteko apie 800 tūkst. savo gyventojų. Apie 300 tūkst. žmonių patyrė komunistinio režimo baisumus – kalėjimus, lagerius, tremtį Sibire ir Tolimojoje Šiaurėje. Kas trečias suimtasis mirė nuo kankinimų, bado ar dėl atšiauraus klimato. Bėgdami nuo komunistų teroro iš Lietuvos pasitraukė daugiau kaip 60 tūkst. šalies gyventojų. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) duomenimis, sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940–1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas.

Prezidentė D. Grybauskaitė dalyvavo „Misijos Sibiras“ istorinės atminties akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“ ir pradėjo tremtinių pavardžių ir jų likimų skaitymus, perskaitydama penkias pavardes. Ši akcija tęsėsi visą antradienį, naktį į trečiadienį ir baigėsi trečiadienį. Perskaityta 22 tūkstančiai vardų ir pavardžių.

Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje dar dalyvavo Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, Seimo ir Vyriausybės nariai, Nepriklausomybės Akto signatarai, politiniai kaliniai, disidentai, tremtiniai, sostinės svečiai ir vilniečiai.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija