2016 m. liepos 1 d.    
Nr. 26
(2194)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kauno metropolijos 90-metis

Birželio 20–24 dienomis Kaune buvo minimas Kauno arkivyskupijos 90-metis. Nuo birželio 20-osios, pirmadienio, į kūrybinius susitikimus neseniai įrengtame kiemelyje kvietė „Caritas“, Jaunimo, Katechetikos, Šeimos centrų parengtos programos. Popietėmis vyko žmonių pamėgti susitikimai ir pokalbiai su kunigais senamiesčio kavinėse. Vakarais jaukioje kiemelio greta Šv. Jono Krikštytojo centro aplinkoje skambėjo įvairi muzika. Maldos bendrystei kvietė Švč. Sakramento adoracija koplyčioje, o iškilmes vainikavo šv. Mišios Kauno Arkikatedroje Bazilikoje.

Kauno arkivyskupijoje daug „proginių katalikų“

Birželio 22-ąją, trečiadienį, arkivyskupijos institucijų ir dekanatų atstovai, dvasininkai ir pasauliečiai susirinko į simpoziumą, kuriame aptarė pastarojo dešimtmečio laimėjimus ir problemas, svarstė sielovados gaires ir naujus siekius.

Doc. Irena Eglė Laumenskaitė apžvelgė prieš keletą metų LVK užsakymu atliktą sociologinį tyrimą, kuriame išskyrė aspektus, būdingus religingumo raiškai Kauno arkivyskupijoje. Pasak jos, Kauno miestui ir arkivyskupijai būdingas ypač didelis nuošimtis vadinamųjų „proginių katalikų“, lankančių bažnyčią tik per didžiąsias šventes. Beje, jų dalis Lietuvoje didžiausia lyginant su kitomis tradiciškai katalikiškomis Europos šalimis; įdomu kad ši proporcija stabiliai išliko per pastaruosius du dešimtmečius. Prelegentė dar pasidalijo įžvalgomis iš neseniai vykusio Popiežiškosios pasauliečių tarybos susitikimo.

„Sakramentinio susitvarkymo“ mentalitetas

Trys pranešėjai aptarė Kauno arkivyskupijos II sinodo nutarimų gaires ir sielovados tikrovę. Dr. Artūras Lukaševičius pasidžiaugė, kad ilgainiui pavyko įtvirtinti takoskyrą tarp tikybos dėstymo ir parapijų katechezės, suvienodinti parengimą įkrikščioninimo sakramentams. Vis dėlto dar daug spragų darbuojantis su sakramentams besirengiančių vaikų tėvais bei krikštatėviais: tenka kovoti su paplitusiu „sakramentinio susitvarkymo“ mentalitetu. Katechetikos centro vadovas siūlė matuoti darbo sėkmę pagal tai, kiek iš sakramentams parengtų asmenų iš tikrųjų pradėjo sąmoningą tikėjimo kelionę.

Sielovados programų koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė aptarė neparapijinės sielovados sritis. Ji ragino neapsiriboti „saugia“ pastoracija, nebijoti rizikuoti, vykdyti misijas.

Kai stinga kunigų

Vyskupas Kęstutis Kėvalas kalbėjo apie iššūkius, keliamus mažėjant kunigystės pašaukimų. Drauge ganytojas sakė, kad pasauliečių angažavimasis Bažnyčioje jau tapo savaime suprantamu dalyku. Jis siūlė aktyvinti parapijų pastoracinių tarybų veiklą, kvietė ugdyti komandinio darbo įgūdžius.

Arkivyskupas Lionginas Virbalas apibendrino popiežiaus Pranciškaus brėžiamas sielovados gaires ir kvietė pasvarstyti, kokie Popiežiaus žinios akcentai aktualiausi Kauno arkivyskupijai. Ganytojas atkreipė dėmesį į tai, kad nemažai Popiežiaus perspėjimo žodžių skiriama ne nutolusiems „nusidėjėliams“, bet Bažnyčios nariams: vyskupams, kunigams, pasauliečiams.

Religija vis labiau išstumiama į privačią erdvę

Dr. Vincentas Vobolevičius kalbėjo apie visuomenės pokyčius, kuriais religija vis labiau išstumiama iš viešosios į privačią erdvę, o kultūrinė aplinka vis mažiau siejama su krikščionybe. Arkivyskupijos konferencijų salėje vyravo darbinė nuotaika: simpoziumo dalyviai klausėsi pranešimų pasiskirstę nedidelėmis grupelėmis ir dalijosi įžvalgomis pagal iš anksto parengtus klausimus, grupelių įžvalgos apibendrintos.

Ar verta krikščionims ieškoti... paparčio žiedo

Birželio 23-iosios, ketvirtadienio, vakarą, kai daugelis jau rengėsi ilgajam šventiniam savaitgaliui, nemažai kauniečių dalyvavo ir baigiamuosiuose jubiliejinės savaitės renginiuose. Šv. Jono Krikštytojo gimtadienio išvakarėse į „Vero Cafe“ kavinę susitikti su jais atvyko Šiluvos parapijos klebonas kun. Erastas Murauskas, mėgino žmonėms pagrįstai atsakyti, ar verta krikščionims ieškoti... paparčio žiedo. Daugelis mokslininkų, pasak kunigo Erasto, yra tikintys. Netikintieji dažniausiai nebūna sąžiningi patys sau. Kai kalbame apie bioenergetikas, čakras, astrologijas ir visas ezoterikas, mokslo nėra. Blogis ir yra blogis, kad ir kaip į jį bežiūrėtum. Bėda ta, kad žmonės nenori ieškoti tiesos, be jos gyventi kai kuriems atrodo paprasčiau, kai jau kažkas reguliuoja gyvenimą. „Nesižeminkime“, – sakė vakaro svečias, paminėdamas, jog Jėzus Kristus visiškai pakeitė žmogaus pasaulėjautą. Krikščionybė teigia, jog visi žmonės yra orūs, be to, visi lygiaverčiai, visiems yra dovanota laisvė būti Dievo vaikais.

Apie žmogaus kelionę – gitaros muzika ir dainomis

Vėliau, arkivyskupijos kiemelyje, kunigas Erastas kalbino žmones jau kita, tačiau ne mažiau paveikia kalba – gitaros muzika ir savos kūrybos dainomis apie žmogaus kelionę – gyvenimą nuo gimimo iki iškeliavimo į Tėvo namus nepaleidžiant Dievo rankos. Nuo kiemelio scenos dainuojamąja poezija žinomų poetų (J. Strielkūno, H. Radausko ir kitų) žodžiais džiugino ir kitas vakaro svečias – aktorius Henrikas Savickas.

„Šv. Jonas Krikštytojas liudijo šviesą, bet pats nebuvo šviesa“, – sakė kun. Artūras Kazlauskas, teigdamas, jog Šv. Jono Krikštytojo gimimas – paraginimas liudyti Kristų – Šviesą – ir gyventi dėl Jo šviesos pergalės kitame žmoguje ir mūsų gyvenime.

Užbaigiant vakarą šiam gražiam pasiryžimui visus palaimino vyskupas Kęstutis Kėvalas, prieš tai dar pakvietęs į labiausiai Dievą ir žmogų sujungiantį ryšį – maldą „Tėve mūsų“.

„Šviesa naktyje“

Arkivyskupijos gimtadieniui jau skyręs Jaunimo šventę „PaJuDam vasara“, birželio 10 dieną jaunimas, suburtas arkivyskupijos Jaunimo centro, su Kristaus šviesa ir jaunatvišku atvirumu Joninių vakarą išėjo pas žmones į šeimas bei į gatves iš Kauno Arkikatedros. Kelių jaunimo būrelių palaiminimu (jį suteikė jaunimo kapelionas kun. Kęstutis Genys) ir išsiuntimu prasidėjo „Šviesa naktyje“ – dar viena jubiliejinė dovana Viešpačiui.

Jaunųjų misionierių pakviesti iš Vilniaus gatvės, Rotušės aikštės į Arkikatedrą nuolat užsukdavo žmonių, vakarojusių Kauno senamiestyje. Arkikatedroje jaunų žmonių sutikti ir priėmimo šilumos sujaudinti su padovanotomis žvakelėmis visi ėjo arčiau prie Viešpaties, kuris čia, prie altoriaus, buvo adoruojamas Švč. Sakramente ir šlovinamas iki 11 valandos vakaro.

Šv. Mišios Kauno Arkikatedroje

Penktadienį, birželio 24-ąją, Šv. Jono Krikštytojo Gimimo iškilmės šv. Mišios Kauno Arkikatedroje vainikavo virtinę Kauno metropolijos įsteigimo 90 metų renginių. Arkikatedros chorui iškilmes pradėjus Gailestingumo jubiliejaus himnu, visus sveikino liturgijai vadovavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas ir beveik 40 arkivyskupijoje tarnaujančių kunigų.

„Šv. Jonas Krikštytojas – pirmtakas tiek savo gimimu, tiek kvietimu ruošti kelią Dievo Avinėliui, tiek krikštu, tiek galiausiai savo kankinyste. Tai buvo jam Dievo duotas pašaukimas. Bet mes visi esame Dievo kviečiami. Dievui reikia mūsų“, – sakė arkivyskupas vėliau homilijoje, sveikindamas švenčiančius Šv. Jono Krikštytojo gimimą ir pabrėždamas, jog Dievas veikia žmonijos istorijoje, pasinaudoja savo žmonėmis, dažnai tuo, kas atrodo silpna, netobula. Arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog arkivyskupijos 90-metį švenčiame kaip ir kitos Lietuvos vyskupijos, prisimindami Lietuvos bažnytinės provincijos įsteigimą ir vyskupijų pertvarkymą popiežiaus Pijaus XI bule „Lituanorum gente“ 1926-aisiais metais bei nuo šių įvykių neatskiriamą Pal. arkivyskupą Jurgį Matulaitį – taip buvo atsiliepta į istorinius pokyčius Lietuvos valstybės gyvenime bei naujus Bažnyčios uždavinius. Arkivyskupijos žmonėms svarbiausias iš jų buvo skelbti Evangeliją Nepriklausomybės, vėliau okupacijos, tremčių ir dabar atkurtosios Nepriklausomybės metais. Todėl arkivyskupo žodžiais, ši šventė – padėka už žmones, kurie buvo Dievo įrankiais. „Tačiau to neužtenka. Jubiliejų švenčiame, kad Viešpats augtų mumyse – mūsų darbovietėse, planuose, gyvenimuose, visuomenėje. O mes patys, kad augtume tikėjime, nes tapti brandžiais tikinčiaisiais nereiškia likti vaikais. Būti Viešpaties mokiniais – nuolat augti Šventosios Dvasios padedamiems, Jos šviesoje“, – sakė arkivyskupas, jubiliejų pavadindamas impulsu augti kaip atskiriems tikintiesiems ir kaip tikinčiųjų bendruomenei – Bažnyčiai. Kaip gražiausiai paminėtume šią savo arkivyskupijos sukaktį? Arkivyskupo mintimis, labai konkrečiais veiksmais – galbūt ant mūsų darbo stalo atsiradusiu Šventuoju Raštu, galbūt nauju Mišių svarbos apmąstymu, įsitraukimu į parapijų grupes, galbūt drąsa prisipažinti, jog esame katalikai, ir ne todėl, kad viską žinome, bet kad keliaujame tikėjimo kelionę su kitais; kunigai galbūt nueidami pas tuos, kurie niekada neateina į bažnyčią. Pasak ganytojo, tai – tik keli pasiūlymai – Viešpats pats jų įkvėps tiems, kieno širdis gyva, o dvasia atvira.

Šiluvos Dievo Motinos medaliai už pasiaukojamą tarnystę

Vėliau Visuotinėje maldoje bendruomenė apglėbė savo arkivyskupijos tikėjimo brolius ir seseris, kad tikėjimo į Kristų džiaugsmą patirtų kiekvienas čia gyvenantis žmogus. Užtarta ypač jaunoji arkivyskupijos karta bei jos tikėjimo ugdytojai – kunigai, tėvai, mokytojai, katechetai – ir prisiminti priklausomybes turintys asmenys, įstatymų leidėjai ir kiti labiausiai reikalingi Dievo gailestingumo.

Arkivyskupijos dienos proga užbaigiant pamaldas arkiv. L. Virbalas mons. Aurelijui Žukauskui bei kun. jubil. Bronislovui Gimžauskui, parapijų, kitų bendruomenių nariams įteikė aukščiausią arkivyskupijos garbės ženklą – Šiluvos Dievo Motinos medalį – ir padėkas už nuoširdų įsitraukimą į bendruomenių gyvenimą, pasiaukojamą tarnystę ir atliekamas pareigas bei krikščioniškojo gyvenimo liudijimą. Susirinkusieji Arkikatedroje pasveikino apdovanotuosius plojimais.

Pašventino naująją arkivyskupijos vėliavą

Prieš suteikdamas ganytojiškąjį palaiminimą arkivyskupas pašventino naująją arkivyskupijos vėliavą – joje Jėzaus krikšto atvaizdas su mūsų globėju šv. Jonu Krikštytoju (iš Arkikatedros Švč. Sakramento koplyčios altoriaus 1895–1898 metais datuojamo paveikslo) bei naujasis arkivyskupijos šūkis – „Taisykite Viešpačiui kelią!“, kuris lydės arkivyskupijos bendruomenę į paskutinį dešimtmetį ir jau nebe už kalnų laukiantį 100-ąjį jubiliejų!

„Ačiū visiems, kurie darbuojatės, kad Bažnyčia galėtų atlikti savo misiją“, – dėkojo arkivyskupas, ypač rengusiems jubiliejinę savaitę, arkivyskupijos simpoziumo darbą. Atkreipdamas dėmesį, jog kiekvienas laikas turi savo iššūkius, ragino daryti tai, kas reikalinga tomis sąlygomis, žvelgti į ateitį pasitikint Dievu.

Vėliau šventė tęsėsi naujajame arkivyskupijos kiemelyje, greta Šv. Jono Krikštytojo centro, kur tą savaitę įvairiuose renginiuose kasdien netrūko žmogiškųjų susitikimų ir džiaugsmo. Keletą jo akimirkų dovanojo pasidalyta košė ir jubiliejinis gimtadienio tortas, atokvėpio valandėlė su kapela „Savi“.

Pagal Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos ir Vatikano radijo pranešimus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija