2016 m. liepos 1 d.    
Nr. 26
(2194)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Paminėjo Vilkaviškio vyskupijos 90-metį

Po šv. Mišių Vilkaviškio vyskupijos
Katedroje – bendra dvasininkų
ir valdžios atstovų nuotrauka

Birželio 11–12 dienomis atviros Vilkaviškio vyskupijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Katedros Gailestingumo jubiliejaus durys kvietė vyskupijos parapijų jaunimą ir kiekvieną žmogų pabūti maldos bendrystėje su Dievu, su tikėjimo broliais ir sesėmis ir kartu patirti, išgyventi bei švęsti vyskupijos 90-mečio jubiliejų.

Sekmadienio Sumos šv. Mišioms vadovavo vyskupas ordinaras Rimantas Norvila, koncelebravo vyskupijos kapitulos nariai, kelių parapijų kunigai. Smagu buvo girdėti dar tvirtą tik keletu mėnesių už vyskupiją jaunesnio vyskupo emerito Juozo Žemaičio MIC balsą. Pasak vyskupo R. Norvilos, jubiliejų švęsti parinko prasmingą datą – vyskupijos globėjo šv. Antano Paduviečio šventės (birželio 13-osios) išvakares, kad dalyvaujantys giliau susipažintų su šio šventojo gyvenimu. Beje, vasaros laikas palankus sukviesti kuo daugiau žmonių iš visų, net atokesnių vyskupijos parapijų.

Iškilmėse dalyvavo vienuolijų ir bažnytinių organizacijų nariai, pasaulietinės valdžios atstovai: ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Krašto apsaugos ministras Juozas Oleka, Seimo narys Albinas Mitrulevičius, Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitas Gavėnas. Skambiomis giesmėmis liturgijai iškilmingumo suteikė Marijampolės Č. Sasnausko choras.

Šio jubiliejaus proga vyskupijos Katedra praturtėjo šv. Antano Paduviečio relikvijomis (rankos kaulo dalelė), kurias padovanojo broliai pranciškonai (kapucinai). Relikvijorius – premjero A. Butkevičiaus dovana. Po šv. Mišių ir vyskupo palaiminimo sveikinimo žodį tarė premjeras A. Butkevičius, Seimo narys A. Mitrulevičius, vyskupijos kapitulos kanauninkas prelatas Juozas Pečiukonis.

Nuoširdi bendrystės šventė tęsėsi parapijos kieme. Čia atėjo liturginius rūbus nusivilkę vyskupai, kunigai bei valdžios atstovai ir eiliniai žmonės, kuriems dar norėjosi pabūti ir kartu patirti agapės džiaugsmą. Plačiašakių eglių pavėsyje Vilkaviškio parapijos bendruomenės savanoriai kartu su kaimų bendruomenių atstovais stalus nuklojo įvairiomis kūną stiprinančiomis gėrybėmis.

Vyskupijos 90-mečio šventės programoje nestigo maisto net sielai bei protui, pažinimui. Sekmadienio priešpietė buvo skirta muzikai, paskaitoms, įžvalgoms. Kan. prof. teol. dr . Kęstutis Žemaitis bendrais štrichais pristatė Katalikų Bažnyčios Užnemunėje iki Vilkaviškio vyskupijos įsteigimo istoriją, tolimesnę raidą, iškilius vyskupijos dvasininkus. Šios sukakties proga išleista ir šventės metu platinta K. Žemaičio parengta knyga „Žingsniai be stabtelėjimų. Vyskupijos istorijos bruožai“.

Ses. Viktorija Plečkaitytė MVS vaizdžiai kalbėjo apie vienuolių misijos reikšmę Bažnyčios struktūroje, kan. Deimantas Brogys pristatė šv. Antano Paduviečio, kaip vyskupijos globėjo, paveikslą.

Tarp pranešėjų įžvalgų giedojo jaunieji Kauno sakralinės muzikos mokyklos auklėtiniai.

Kai kurias vyskupijos istorijos linijas įtaigiai savo pamoksle šv. Mišių metu paryškino vyskupas R. Norvila. Ganytojas akcentavo jubiliejinių Gailestingumo metų suvokimo, tarpusavio supratimo esmę. Pasak jo, Vilkaviškio vyskupija apima didžiulę geografinę teritoriją, kurioje ryškūs etniniai skirtumai (dzūkai, zanavykai, kapsai, pakaunė ir t.t.), joje esama apie 300 tūkst. tikinčiųjų. Šie žmonės, pagal gyventojų surašymų duomenis save pripažįstantys katalikais, yra labai skirtingi tikėjimo patirtimi, praktika, suvokimu. Uolūs tikintieji labiausiai palaiko ir išlaiko Bažnyčią, vyskupiją, parapijas. Nemažai yra vadinamųjų „proginių katalikų“, kurie bažnyčią lanko metinių religinių švenčių, laidotuvių ar savo asmeninių švenčių proga. Dar kitų tikėjimas yra labiau privataus pobūdžio, sakosi tikį Dievą, bet apsieiną be Bažnyčios. Ganytojas R. Norvila akcentavo, kad nė vieno pakrikštytojo, nors kokiu būdu pripažįstančio savo krikščioniškąją tapatybę, neturime atstumti. Jie laikomi Bažnyčios nariais ir vyskupijos dalimi. Juk kiekvieno žmogaus santykis su Dievu, jo tikėjimo kelionė turi daug skirtingų etapų, ieškojimų, vingių. Tad labai svarbu, kad nė vienoje gyvenimo situacijoje žmonių neatstumtume, nelaikytume nevertais ieškoti Dievo, tapti uoliu Bažnyčios nariu. Juk popiežius Pranciškus neseniai dalijosi įžvalga, jog Bažnyčia esanti tarsi karo lauko ligoninė, kuri po gyvenimo kovų padeda išsigydyti vidines skausmingas žaizdas.

Švenčiant vyskupijos jubiliejų į savotišką ieškojimų kelią nuėjo įvairių vyskupijos parapijų jaunimas. Birželio 11-ąją paaugliai ir jaunimas savo bendravimą su visuotine Katalikų Bažnyčia, su vyskupijos istorija stiprino paskaitose, šv. Mišiose, susitaikinimo pamaldose. Daug naujų patirčių atsivėrė kelionėje į Lenkiją – Seinus ir Punską. Čia savo akimis, kojomis ir rankomis buvo prisiliesta prie vyskupijos ištakų, vyskupo Antano Baranausko kapo ir kitų dalykų.

Birutė Nenėnienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija