2016 m. liepos 1 d.    
Nr. 26
(2194)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Žygis pėsčiomis kunigo pėdsakais

Maldininkai eina iš Turgelių

Drauge su visais keliauja
vyskupas Arūnas Poniškaitis

Pakeliui į Sudervę

Maldininkams kalba kun. Miroslav Balcevič

TURGELIAI–RUDAMINA–SUDERVĖ–MAIŠIAGALA. Birželio 10–12 dienomis vyko ketvirtasis daugiau apie 50 km ilgio piligriminis žygis pėsčiomis mons. Juzefo Obrembskio (1906 03 19–1932 06 12–2011 06 07) pėdsakais iš Turgelių į Maišiagalą. Šiemet, popiežiui Pranciškui paskelbus Gailestingumo metus, piligrimus lydėjo šūkis „Gailestingumas neturi ribų“. Vienas iš ketvirtosios piligriminės kelionės pagrindinių tikslų – propaguoti krikščioniškąsias vertybes ir idėjas, kuriomis gyvenime vadovavosi Vilniaus krašto patriarchas, šviesaus atminimo kunigas, ilgametis Maišiagalos klebonas mons. Juzefas Obrembskis, atiduoti pagarbą ganytojui ir būti įkvėptiems jo gyvenimo pavyzdžio.

Piligrimų kelias prasidėjo birželio 10-ąją, penktadienį, šv. Mišiomis Turgelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Joms vadovavo vyskupas Arūnas Poniškaitis, koncelebravo Vilniaus ir Šalčininkų rajonų parapijų dvasininkai. Pamoksle vyskupas pabrėžė, kad visi mes esame kaip viena keliaujanti link Dievo šeima, kvietė kartu atpažinti tą didelį turtą, kuris yra Dievo Gailestingumo kultas. Susirinkusieji meldė Dievo malonės, taikos bei sėkmingos kelionės. Ne vienas piligrimas pasinaudojo galimybe prieš žygį apsivalyti sielą ir atlikti išpažintį.

Po šv. Mišių apie 220 piligrimų iš įvairių parapijų, Šalčininkų ir Vilniaus rajonų gyventojai, melsdamiesi, dainuodami, šlovindami ir dėkodami už Dievo gailestingumą, pajudėjo Vilniaus link. Eisenai vadovavo kun. Andžej Bylinski. Piligrimystė yra daugiau nei paprasta kelionė. Tai – maldos ir tikėjimo kelias, dialogas su Dievu. Pirmosios dienos dvasinis palydovas, padedantis išlaikyti maldos ritmą, buvo kun. Vladimiras Solovej. Tarp dalyvių buvo Seimo narė Rita Tamašunienė, Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst ir vicemeras Česlav Olševski, Tarybos nariai, administracijos darbuotojai, seniūnai, pedagogai ir jaunimas, vyresnio amžiaus asmenys. Jauniausiam piligriminio žygio dalyviui Janekui – šešeri. Penktadienį piligrimai nužygiavo iki Rudaminos ir susitiko su Angelų seserų kongregacijos seserimis, Rudaminos Švč. Mergelės Marijos, Gerosios Patarėjos, bažnyčioje vyko Švenčiausiojo Sakramento adoracija, o vėliau – dokumentinio filmo peržiūra.

Birželio 11-ąją, šeštadienį, neišsigandę permainingų orų, piligrimai ėjo iš Rudaminos į Sudervę. Jų veiduose švytėjo šypsenos. Kelionė prasidėjo bendra malda Vilniaus Dievo Gailestingumo šventovėje kartu su kun. Eduardu Kirstuku. Šeštadienio vakare piligrimai pasiekė Sudervės Švč. Trejybės bažnyčią. Čia savo pasirodymu žvarbų vakarą šildė „Randeo Anima“ kolektyvas iš Paberžės. Už šios dienos intencijas – skriaudas kantriai atlaikyti, kalinius paguosti, įžeidimus noriai dovanoti bei ligonius lankyti – kartu su piligrimais visą dieną meldėsi Parudaminio Kristaus Atsimainymo parapijos klebonas kun. Miroslav Balcevič, Eišiškių Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras kun. Renald Kučko bei Gailestingojo Jėzaus seserys. Vakare, nepaisydami nuovargio, piligrimai kartu su Gailestingojo Jėzaus seserimis mokėsi šokio pagal Pasaulio jaunimo dienų himną, žaidė krepšinį ar užsiėminėjo kita sportine veikla.

„Tikroji piligriminė kelionė – ėjimas pėsčiomis. Tuo išreiškiame savo atsidavimą ir ištikimybę Dievui. Tikrasis piligrimas yra tas, kuris trokšta keisti savo širdį, nepaisant nuovargio, oro sąlygų ar kitų sunkumų“, – sakė Vilniaus rajono merė Marija Rekst, kuri piligriminiame žygyje dalyvavo visas tris dienas.

Paskutinė, trečioji, piligriminio žygio diena, prasidėjo nuo ankstyvo ryto. Sekmadienio tikslas buvo pasiekti Maišiagalos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią, kurioje aukotos šv. Mišios už mons. J. Obrembskį bei visus piligriminės kelionės dalyvius. Prisimenant mūsų protėvių tikėjimo tiesas ir krikščioniškąsias vertybes šv. Mišių pabaigoje atnaujintas prieš septynerius metus Vilniaus rajono savivaldybės tarybos priimtas sprendimas dėl Kristaus Karaliaus Intronizacijos akto Vilniaus rajone paskelbimo.

Po šv. Mišių Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst kartu su Europarlamentaru Valdemaru Tomaševskiu, Seimo nare Rita Tamašuniene, Lenkijos ambasados Lietuvoje atstovais bei kitais garbingais svečiais padėjo gėlių ant mons. J. Obrembskio kapo. Prie kunigo paminklo aidėjo gražiausi prisiminimai apie jo gyvenimą bei nuveiktus didžius darbus.

Vilniaus rajono savivaldybė nuoširdžiai dėkoja vyskupui Arūnui Poniškaičiui, kunigams už dvasingumą, piligrimams už bendrai praleistą laiką, bendras maldas, pasiaukojimą bei ištvermę, už šypsenas, svetingumą bei rūpestį gyventojams, kurie šiltai pasitiko piligrimus žygio metu, poilsio stotelėse surengė vaišes ar tiesiog prisiminė savo maldoje. Žygyje iš viso dalyvavo apie 500 asmenų.

Piligriminį žygį mons. J. Obrembskio pėdsakais Vilniaus rajono savivaldybė organizuoja nuo 2013 metų. Nuo tada ši maldinga eisena tapo tradicija ir kiekvienais metais sulaukia vis daugiau dalyvių.

Pagal Vilniaus rajono savivaldybės informaciją
Nuotraukos iš vrsa.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija