2016 m. liepos 8 d.    
Nr. 27
(2195)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

500 metų jubiliejus

Svečiai prie skulptoriaus Juozo
Videikos išdrožtos angelo skulptūros

KAPČIAMIESTIS. Birželio 18-ąją miestelis šventė 500 metų sukaktį. Jos nesutrukdė nei išvakarėse parūžusi audra. Konferenciją „Gimtinės istorijos“ Emilijos Pliaterytės muziejuje teko pradėti neapšviestoje salėje. Prisimintos reikšmingos Kapčiamiesčiui datos ir įvykiai, iškilūs šio krašto žmonės. Pranešėjai prisiminė miestelio pradžią, kuomet karalius Žygimantas Senasis 1516 metais savo raštininkui V. Kapočiui dovanojo žemės sklypą ir sodybą, esančią tarp Niedos ir Baltosios Ančios upių, kur vėliau ir kūrėsi Kapčiamiestis. Pranešimą „Mūsų krašto istorinė raida“ skaitė Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokyklos mokytojas Č. Subačius, apie Kapčiamiesčio seniūnijos miškus, kurių plotai driekiasi per 27 tūkst. hektarų, pranešimą perskaitė miškininkas V. Stacevičius, apie Kapčiamiesčio krašto mokytojus kalbėjo poetas, kapčiamiestietis J. Žitkauskas. Pranešimą „Lietuviškos muzikos kūrėjas iš Kapčiamiesčio“ apie vieną iškiliausių šio krašto žmonių, kompozitorių Česlovą Sasnauską skaitė prof. Vytautas Landsbergis. Ištraukas iš Juditos Vaičiūnaitės poemos apie Emiliją Pliaterytę skaitė Šiaulių dramos teatro aktorius, kilęs iš Kapčiamiesčio, Juozas Žibūda.

Šv. Mišias Dievo Apvaizdos bažnyčioje aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, koncelebravo keli kunigai. Bažnyčioje giedojo šeši kameriniai chorai iš Druskininkų, Marijampolės, Vilniaus, Vilkaviškio, Lazdijų bei Varėnos, kurie atvyko dalyvauti ne tik jubiliejinėse iškilmėse, bet ir tradiciniu tapusiame Česlovo Sasnausko chorų festivalyje. Savo pasirodymu bažnyčioje ir mokyklos stadione, kur vyko šventė, jie tapo pagrindiniu simboliniu šventės akcentu.

Šalia bažnyčios buvo atidengta atminimo lenta, kurioje įamžinti Kapčiamiesčio krašto žmonės, kurių nuopelnai kovose už Lietuvos nepriklausomybę įvertinti Vyties kryžiumi. Atidengimo ceremonijoje dalyvavo ir idėjos sumanytojas, Ministro Pirmininko patarėjas Vilius Kavaliauskas, kuris Kapčiamiesčio kraštą ypač šiltai prisiminė, nes vaikystėje čia yra praleidęs ištisas vasaras.

Nuo bažnyčios šventinė eisena, vedama Kybartų kultūros centro pučiamųjų orkestro bei spalvingų jo šokėjų, nusidriekė link Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokyklos stadiono. Čia atidengta bei pašventinta rajono savivaldybės mero Artūro Margelio dovana Kapčiamiesčio miesteliui – skulptoriaus Juozo Videikos išdrožtas angelas. Šalia angelo skulptūros rajono meras A. Margelis kartu su rajono garbės piliečiais – Kapčiamiesčio krašto žmonėmis Veronika Povilioniene bei Vytautu Stacevičiumi – pasodino ąžuoliuką – atminimą tiems, kurie sulauks dar ne vieno Kapčiamiesčio šimtmečio.

Miestelio gyventojus iškilaus jubiliejaus proga sveikino rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Seimo narė Kristina Miškinienė, profesorius Juozas Galdikas, kaimyninės Veisiejų seniūnijos seniūnas Zenonas Sabaliauskas. Visi jie linkėjo Kapčiamiesčiui sulaukti dar ne vieno šimto metų, auginti dorus, savo kraštą mylinčius ir garsinančius žmones.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija