2016 m. liepos 8 d.    
Nr. 27
(2195)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Koplyčios 200 metų jubiliejus su nuncijumi

Apaštalinis nuncijus, vyskupas,
kunigai ir grupė Metelių parapijiečių

Malda senojoje koplyčios vietoje

Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus
atlaidų ir Kryžių koplyčios
200 metų jubiliejaus šv. Mišios

KRYŽIAI. Birželio 26-ąją buvo švenčiami Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidai. Kartu paminėtas pirmosios koplyčios Kryžiuose pastatymo 200 metų jubiliejus ir Vilkaviškio vyskupijos įkūrimo 90-metis. Prieš 200 metų, 1816 m. gegužės 25 d., Metelių klebono Igno Žibanavičiaus pastatytoje Kryžių koplyčioje Seinų vyskupijos oficiolas Augustinas Polikarpas Marciejevskis aukojo pirmąsias šv. Mišias. Popiežius Leonas XII suteikė atlaidus trims Sekminių dienoms, šv. apaštalų Petro ir Pauliaus šventei, o vyskupas Marciejevskis – Švč. Mergelės Marijos Rožančinės dienai. Žmogaus atmintyje 200 metų – daug, pasaulio istorijos lobynuose – tik mirksnis, o Dievo Žodyje – amžinybė.

Šiais metais diecezinėje Kryžių Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, šventovėje vykusi iškilmė pažymėta irgi išskirtiniais įvykiais. Į šventę atvyko apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana) ir vadovaudamas jubiliejinei iškilmei, šv. Mišias aukojo lietuvių kalba. Koncelebravo Vilkaviškio vyskupas ordinaras Rimantas Norvila, generalvikaras, mons. teol. lic. Gintautas Kuliešius, svečiai kunigai. Prieš Mišių liturgiją senojoje koplyčios vietoje kartu su piligrimais specialiomis maldomis, skirtomis Švč. Mergelei Marijai, meldėsi vyskupijos kapitulos pirmininkas, Aleksoto parapijos klebonas kan. Valius Zubavičius. Jis papasakojo ir legendinę šventovės istoriją.

Mišių celebrantas arkivyskupas P. Lopesas Kvintana sakė homiliją. Paminėjo, jog daugiau nei du tūkstančius metų Bažnyčia kreipiasi į Švenčiausiąją Mergelę Mariją arkangelo Gabrieliaus įkvėptais žodžiais: „Sveikinu Tave, malonės pilnoji, Viešpats yra su Tavimi“ (Lk, 26). Tokiu sveikinimu ir nuncijus kreipėsi ir į Kryžių Mariją. Tai yra atpirktųjų liudijimas apie visam pasauliui Visagalio įvykdytas malonės dovanas per Mariją. Garbus svečias, mielai priėmęs vyskupo R. Norvilos kvietimą, vyko į piligriminę kelionę Kryžių šventovėje švęsti apaštalų Petro ir Povilo atlaidus, kartu su visais prašyti Motinos Marijos užtarimo visai Bažnyčiai, pasauliui ir visiems ten susirinkusiems. Per nuncijaus atstovavimą Šventasis Tėvas irgi yra kartu su mumis. Arkivyskupas ragino ir popiežiui Pranciškui per Švč. Mergelę Mariją melsti visų reikalingų malonių, perdavė popiežiaus siunčiamą solidarumą ir meilę, Jo apaštalinį palaiminimą.

Pamokslininkas aiškino dienos Evangeliją (Lk 9, 51–62), kaip mes, šių dienų krikščionys, turime mokytis sekti Kristumi. Jis visada svarbiausias. Tik tai nereiškia, jog reikia sutraukyti brangiausius šeimos ryšius. Tačiau artimesnis už visus mums brangiausius santykius turi būti Dievas. Jį reikia mylėti visomis jėgomis, visa širdimi. Nuncijus priminė apaštalų Petro ir Pauliaus gyvenimų istoriją, Jėzaus posakius apie sekimą Jo Tiesos ir Meilės keliu, papasakojo kitų brolių atsivertimo į krikščionybę momentus, ragino melstis už juos ir tuos, kurie trokšta atsiversti, bet dar neturi jėgų. „Mes dažnai ieškome kompromisų, tačiau Jėzui reikia gilaus mūsų įsipareigojimo, paklusnumo, sekimo Evangelija kiekvienu gyvenimo momentu. Kalbame: tikėti ar netikėti. Nėra tarpinio kelio“, – teigė nuncijus. Jis mokė mus stengtis maldos pagalba prašyti Dievo, kad mums parodytų tikrąjį kelią. Ragino priimti Marijos kvietimą sekti Jos Sūnų ir daryti tai, ką jis liepsiąs. Tokią žinią perduodanti Švč. Mergelė Marija, „kai mes einame rūsčiais ir sunkiais žemės takais, kad neužmirštume ir neišduotume savo krikščioniškų šaknų ir kad vis iš naujo uždegtume tikėjimo, vilties ir meilės ugnį, kuriai skiriamas krikščionio gyvenimas ir misija, amžinas Vilkaviškio vyskupijos, visos Lietuvos ir viso pasaulio Bažnyčios pavasaris, nenutrūkstama autentiškos visuomenės statyba, paremta tiesa, gyvybe ir meile, sutarimu ir taika“, – baigė homiliją apaštalinis nuncijus.

Iškilmės liturgiją tęsė Švč. Sakramento garbinimo procesija, sukalbėta Švč. Jėzaus Širdies litanija, tam skirta malda, pašventintos devocionalijos.

Atlaiduose dalyvavo Seimo narė Kristina Miškinienė, Lazdijų rajono meras Artūras Margelis, Seirijų seniūnė Česlova Šmulkštienė.

Vysk. R. Norvila dėkojo apaštaliniam nuncijui, kurio globėjas yra šv. Petras, papasakojo, jog nuncijus gimęs Ispanijoje ir kunigystės šventimus priėmęs Santiago de Kompostelos arkivyskupijoje. Joje esanti garsioji katedra, į kurią veda Šv. Jokūbo piligrimų kelias. Vyskupas pasidžiaugė, jog ir jis keliavęs 100 kilometrų ir išgyvenęs ypatingus jausmus, ragino jaunesnius atlaidų dalyvius pakeliauti šiuo keliu ir patirti gyvo tikėjimo ir Viešpaties malonių džiaugsmą. Ganytojas dėkojo visiems piligrimams, atvykusiems į Kryžius, linkėjo Dievo palaimos ir Švč. Mergelės Marijos globos. „Su Viešpačiu būti visada gera“, – džiaugėsi jis.

Metelių parapijos klebonas, kan. Vytautas Prajara irgi dėkojo garbingiems svečiams, bendruomenėms, parapijiečiams, visiems, prisidėjusiems prie pasiruošimo atlaidams,  piligrimams, atvykusiems į iškilmę.

Metelių parapijos atstovai tarė nuoširdžius padėkos žodžius ir įteikė baltų rožių puokštes apaštaliniam nuncijui, vyskupui, klebonui.

Šventėje giedojo Lazdijų kamerinis choras „Gaustas“, kurio vadovė – Birutė Vžesniauskienė. Beje, 2006 metais jis irgi giedojo Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaiduose. Šv. Mišiose patarnavo ministrantai iš Šeimų stovyklos, į kurią prie Dusios ežero buvo susirinkusios šeimos iš Marijampolės, Prienų, Lazdijų (grupei vadovauja Marijampolės šeimos centro vadovė Lina Braukylienė.).

Po pamaldų Dusios ežero pakrantėje koncertavo meniniai kolektyvai: Lazdijų rajono Teizų laisvalaikio salės šokių kolektyvas „Trepsiukas“, Teizų moterų ansamblis „Svaja“ ir Lazdijų rajono Stebulių laisvalaikio salės ansamblis „Žiburys“.

Nors, anot vieno sutikto piligrimo, maldininkų „jau ne ciek daug susrinkį kap už Lietuvos, bet mašinų tai labai daug suvažavį. Sani išmirį, jauniem ne tas galvon...“ Taip, maldininkų mažiau, bet, manau, jų širdyse liko įrašyti šio sekmadienio atliepiamosios psalmės žodžiai: „Viešpatie, tu mano paveldėtas turtas“ (Ps 16).

Alvyra Grėbliūnienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija