2016 m. liepos 15 d.    
Nr. 28
(2196)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Žmogaus dvasia – neįveikiama

Įamžintas savanorių ir atminimas

Vytautas MALŪKAS

Šalia Nepriklausomybės 10-mečio
paminklo 1919–1920 metų
Nepriklausomybės kovų savanorių
bei Vyties Kryžiaus kavalierių
atminimą įamžinusias lentas
pašventino klebonas kun. Egidijus
Jurgelevičius (kairėje)
Silvijos KAZAKAUSKAITĖS nuotrauka

Vienoje atminimo lentų įamžintos
penkių Vyties Kryžiaus kavalierių
pavardės. Dešinėje – savanorio Petro
Pocevičiaus dukra Aldona Strikaitienė

ŽIDIKAI. Liepos 5 dieną, antradienį, miestelio centre, šalia Nepriklausomybės 10-mečio paminklo, atidengtos atminimo lentos su Židikų valsčiaus 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanorių bei Vyties Kryžiaus kavalierių vardais ir pavardėmis. Židikai – pirmasis miestelis Mažeikių rajone, istorinę krašto praeitį įamžinęs tokiomis lentomis. Jose – keturiasdešimt vieno savanorio ir penkių Vyties Kryžiaus kavalierių pavardės. Židikų seniūnė Skirmutė Stasytė teigė, kad geresnės vietos įamžinti savanorių bei Vyties Kryžiaus kavalierių atminimą miestelyje nėra. „Viskas čia labai glaudžiai susiję. Tai – labiausiai tinkanti vieta, tam pritarė ir rajono Savivaldybės mero patarėjas Algimantas Čepys bei rajono vyriausioji architektė Daiva Štakonaitė“, – informavo S. Stasytė. Ji įsitikinusi, kad pasiaukojusiųjų kraštiečių būta gerokai daugiau. Į iškilmes susirinkę miestelio gyventojai teigė, kad istorinės atminties puoselėjimas skatina susiburti, vienytis, geriau pažinti krašto praeitį.

Šventinė ceremonija prasidėjo Židikų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. Egidijus Jurgelevičius, vėliau pašventino ir naująsias atminimo lentas.

Aikštėje prie Nepriklausomybės 10-mečio paminklo ir atidengtų lentų prisiminti 1919–1920 metų įvykius liudijantys istorijos faktai.

„Dėkoju Prezidentui Jo Ekselencijai Valdui Adamkui už iniciatyvą, kad šiandien Židikuose atidengiamos pirmosios 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Židikų valsčiaus Vyties Kryžiaus kavalierių ir savanorių atminimo lentos. Lenkiu galvą prieš savanorius ir jų artimuosius, kurie nepabūgo ir drąsiai kovojo už Lietuvos nepriklausomybę. Mylėkime ir saugokime savo Tėvynę“,– sveikindamas susirinkusiuosius kalbėjo Savivaldybės meras Antanas Tenys.

Prisiminimais apie anų laikų įvykius, savo tėvus dalijosi savanorių Petro Pocevičiaus dukra Aldona Strikaitienė ir Adolfo Aleksandravičiaus dukra Aldona Aleksandravičiūtė-Sadovskaja. A. Strikaitienė džiaugėsi, kad jos tėvo, buvusio savanorio, veikla įvertinta, o atminimas pagerbtas.

Aleksandravičiūtė-Sadovskaja perskaitė savo tėvo Adolfo Aleksandravičiaus biografiją. 1895 metais gimęs jo tėvas 1918 metais su dviem židikiškiais – P. Navicku ir J. Želviu – išvažiavo į Kauną ir įstojo į besikuriančią Lietuvos savanorių kariuomenę, dalyvavo mūšiuose su bolševikais, bermontininkais, lenkais, kovojo Širvintų–Gedraičių mūšyje. Tarnybą baigė 1923 metais, yra įvardijamas kaip 1918–1920 metų Lietuvos kariuomenės kūrėjas-savanoris, apdovanotas kūrėjų-savanorių medaliu Nr. 6734 bei liudijimu, kad buvo viršila – Nepriklausomybės kovų karys. A. Aleksandravičius mirė sulaukęs 99 metų, palaidotas Židikų kapinėse.

Iš giminaičių dar dalyvavo savanorio Stanislovo Pocevičiaus sūnėnas Andrius Pocius iš Rygos. Renginį vedė Mažeikių kultūros centro meno padalinio vedėjas Paulius Mylė.

Žuvusieji už Nepriklausomybę ceremonijos metu pagerbti tylos minute, sugiedotas Lietuvos himnas, o Lietuvos šaulių sąjungos Mažeikių kuopos šauliai savanorių ir Vyties Kryžiaus kavalierių atminimą pagerbė iššautomis salvėmis.

Dainavo Telšių folkloro grupė ,,Spygliai“.

Židikų kultūros centre atidaryta Vyties Kryžiaus kavalierių fotonuotraukų paroda: be jų portretinių nuotraukų, čia galima susipažinti su jų veikla, gyvenimu. Parodą pagal V. Kavaliausko pateiktą medžiagą parengė bibliotekos vedėja Benita Vaizgėlienė.

Seniūnė S. Stasytė pasakojo, kad prieš metus su ja susisiekė buvęs Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas žurnalistas Vilius Kavaliauskas ir sakė kalbėjęs su prezidentu Valdu Adamkumi, kuris pasiūlė Lietuvoje įamžinti 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanorių bei Vyties Kryžiaus kavalierių atminimą. „Šią prezidento Adamkaus idėją palaikėme, tad po to mums buvo atsiųsti Židikų apylinkės savanorių sąrašai, Vyties Kryžiaus kavalierių nuotraukos su gyvenimų aprašymais. Iš Savivaldybės gavome finansavimą, užsisakėme pagaminti atminimo lentas“, – apie nuveiktus darbus kalbėjo seniūnė S. Stasytė. Jos žiniomis, labiau įsigilinus į savanorių gyvenimus, jų artimųjų galima rasti dar daugiau. „Kai pradėjome organizuoti renginį, pamatėme, kad dar yra gyvų savanorių dukterėčių, sūnėnų, gal net vaikų daugiau būtų. Į šį renginį pasikvietėme tik dviejų savanorių dukras, o ateityje gal surengsime susitikimą su kitų savanorių artimaisiais. Iš Vyties Kryžiaus kavalierių Plungėje gyvena Povilo Plechavičiaus anūkė. Ji žadėjo atvažiuoti, bet dėl kažkokių trukdžių nebeatvyko. Tokios tematikos renginiai rajono savyvaldybės mastu numatyti iki 2020-ųjų metų“, – teigė S. Stasytė.

Mažeikių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija