2016 m. rugpjūčio 12 d.    
Nr. 29
(2197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Atlaidai ir miestelio šventė

Lauko estradoje koncertą
pradėjo laukuviškiai

LAUKUVA. Liepos 17-ąją, sekmadienį, čia vyko Karmelio kalno Švč. Mergelės Marijos (Škaplierinės) ir Laukuvos miestelio šventė. Jos organizatoriai – Šv. Kryžiaus Atradimo parapija, vadovaujama klebono vicedekano kun. Virgilijaus Pociaus, Laukuvos miestelio bendruomenė, Laukuvos seniūnija ir Laukuvos kultūros namai. Marijos Škaplierinės šventė pradėta švęsti karmelitų ordine nuo 1376 metų. Popiežius Sikstas V 1587 metais šią šventę patvirtino tik karmelitų ordinui. Visoje Katalikų Bažnyčioje ji įvesta 1726 metais. Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje buvo aukojamos Votyvos ir Sumos šv. Mišios. Votyvos šv. Mišias aukojo Laukuvos klebonas kun. V. Pocius, išpažinčių klausė ir homiliją sakė svečias – Palangos parapijos vikaras kun. Sigitas Žilys. Jis vėliau aukojo Sumos šv. Mišias. Darniai giedojo Laukuvos parapijos choras, vadovaujamas ilgamečio vargonininko Aivaro Šimkaus.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Siurprizais įprasminti Šv. Onos atlaidai

Atlaidų dalyvius vaišina bijotiškiai

ŠILALĖ. Nors Šilalės bažnyčia yra tituluota Šv. Pranciškaus Asyžiečio titulu, tačiau šilališkiai ne mažiau gerbia ir šv. Oną, kurios statula puošia kairėje pusėje esantį altorių. Tikintieji, apsilankę Šilalės bažnyčioje, meldžiasi ir prie Šv. Onos altoriaus. Liepos 31-ąją bažnyčioje vyko Šv. Onos atlaidai. Šventovė maldininkus pasitiko su gražiai sutvarkytu, gėlėse skendinčiu Lurdu, kuris labai papuošė visą bažnyčios aplinką. Maloniai nuteikė sutvarkyti, atnaujinti šventoriuje esantys kryžiai, koplytstulpiai, skirti įvairioms intencijoms. Gražiai sutvarkyti ir gėlėse skendi šventoriuje palaidotų kunigų kapai. Atlikta ir daug aplinkos tvarkymo darbų prie parapijos namų, klebonijos. Klebono kan. dr. Algio Genučio svajonė – nuardyti medinę šventoriaus tvorą, o jos vietoje užtverti metalinę, kuri būtų amžina ir labai papuoštų gotikinio stiliaus bažnyčios aplinką.


Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Žemaičių istorijos datoms skirti ženklai

Telšiai. Liepos 23-ioji 2016 metų Lietuvos kultūros sostinėje buvo ypatinga. Suorganizuotas bene ryškiausias ir masiškiausias istorinis renginys – Lietuvos karybos dienos Žemaitijos sostinėje pristatymas ir Durbės mūšio paminklo atidengimas. Mieste ant septynių kalvų pademonstruotos visos karinės pajėgos (oro, jūrų ir sausumos), pasirodė Lietuvos skautai, o vienas svarbiausių akcentų – Durbės mūšio paminklo atidengimas greta amfiteatro esančiame Durbės skvere.

Tą šeštadienį Telšių vyskupijos Katedroje iškilmingoms 12 val. šv. Mišioms vadovavo svečias iš Panevėžio, Telšių miesto ir rajono garbės pilietis, Panevėžio vyskupijos vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. Ramūnas Norkus, šv. Mišiose dalyvavo Telšių miesto ir rajono savivaldybės vadovai, grupė Seimo narių, žymių politikų bei gausus būrys tikinčiųjų ir svečių. Pamoksle vyskupas ragino visus nuolat gyventi puoselėjant vertybes ir nepaliauti melstis už taiką pasaulyje.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Vyskupas vyskupų tėviškės atlaiduose

Šv. Onos atlaidų šv. Mišių
koncelebracijai vadovauja
vysk. Rimantas Norvila, kairėje –
mons. Gintautas Kuliešius,
dešinėje – kun. Vytautas Užkuraitis

GRIŠKABŪDIS. Liepos 24 dieną, sekmadienį, Kristaus Atsinaujinimo bažnyčioje buvo švenčiami tradiciniai Šv. Onos atlaidai ir šios šventovės pastatymo 220 metų sukaktis. Iškilmėse dalyvavo ir Sumos šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius bei buvęs ilgametis šios parapijos klebonas kun. Vytautas Užkuraitis. Vysk. R. Norvila kalbėjo apie išskirtinės architektūros medinę aštuonkampę Griškabūdžio bažnyčią, kuria parapijiečiai turi didžiuotis. Jie, be abejo, didžiuojasi ir iš čia kilusiais dviem vyskupais – Juozu Žemaičiu MIC ir Juozu Preikšu, netrukus švęsiančiais 90 metų sukaktį, ir beveik kasmet atvykdavusiais į Šv. Onos atlaidus tėviškėje, tik dabar dėl sveikatos negalinčiais. Po pamaldų su švente dabartinį kleboną kun. Vytautą Mazirską pasveikino Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, o klebonas įteikė padėkas bažnyčios choristams (ilgametis choro vadovas ir vargonininkas – Jonas Preikša) ir geradariams. Atlaiduose giedojo svečiai iš Marijampolės – choras „Suvalkija“ (vadovė – Virginija Junevičienė).


Vilniaus arkivyskupijoje

Naujosios Vilnios dekanate

Atidengtas Gailestingojo Jėzaus paminklas

Vyskupas Arūnas Poniškaitis
šventina Gailestingojo Jėzaus
paminklą. Dešinėje – vyskupas
Antonis Pacyfikas Dydyčius

BUIVYDŽIAI. Liepos 3 dieną, sekmadienį, miestelio gyventojai bei parapijiečiai tapo gražaus ir įsimintino įvykio liudininkais – prie Šv. Jurgio bažnyčios iškilmingai atidengtas bei pašventintas Gailestingojo Jėzaus paminklas. Tą dieną Šv. Jurgio bažnyčioje Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis kartu su vyskupu Antoniu Pacyfiku Dydyčiu (Antoni Pacyfik Dydycz) iš Lenkijos aukojo šv. Mišias ir teikė Sutvirtinimo sakramentą. Su duona rankose ir gražiausiais žodžiais vyskupus bei svečius pasitiko Buivydžių seniūnas Marjan Narunec ir Buivydžių gimnazijos direktorė Halina Ravdo.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavo ne tik ne tik Buivydžių seniūnijos gyventojai, bet ir būrys svečių: Vilniaus rajono merė Marija Rekst, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Jaroslav Čubinski (Jarosław Czubiński), Lenkijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Janas Dziedzičakas (Jan Dziedziczak) bei kiti.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Kunigo 80-metis

Šv. Mišias aukoja mons. Vytautas
Grigaravičius, prel. Vytautas
Steponas Vaičiūnas, kun. Jonas
Račaitis ir kun. Virginijus Birjotas

CENTRAS. Liepos 3-iąją, sekmadienį, Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčioje šios parapijos altaristas kun. Jonas Račaitis aukojo Sumos šv. Mišias, kuriomis minėjo savo 80-metį. Su juo koncelebravo dekanas mons. Vytautas Grigaravičius, kun. Virginijus Birjotas ir prel. prof. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas. Jis sakė homiliją, priminė sunkų kunigo Jono gyvenimo kelią, kai anksti netekęs tėvo augo globojamas tetos. 1963 m. balandžio 10 d. kunigu įšventintas J. Račaitis dirbo miestų ir kaimų parapijose, o ilgiausiai – Liolių klebonu. Dabar jau 20 metų yra Karmelitų parapijos altaristas, Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės kapelionas. Po šv. Mišių jį jubiliatą sveikino parapijiečiai, klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis bei artimieji.


Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Paminėjo klebono kunigystės 25-metį

Kun. Robertas Gedvydas Skrinskas
su grupe parapijiečių ir svečių

ŠĖTA. Liepos 17-ąją, sekmadienį, Švč. Trejybės bažnyčioje naujasis šios parapijos klebonas kun. Robertas Gedvydas Skrinskas, aukodamas Sumos šv. Mišias, dėkojo Dievui už kunigystės dovaną. Kunigystės 25 metų jubiliejų šventęs klebonas susirinkusiųjų parapijiečių ir svečių homilijoje prašė melstis už kunigus, kad jie būtų uolūs Dievo ir žmonių tarnai. Kun. R. G. Skrinskas sakė norįs artimiau susipažinti su naujosios savo parapijos žmonėmis, todėl prašė jų ne tik ateiti į bažnyčią, bet ir pasikviesti pabendrauti į namus. Klebonas padovanojo visiems rožinius, prašydamas dažniau kalbėti šią maldą. Po šv. Mišių kleboną sveikino ne tik parapijiečiai, giminės, buvę parapijiečiai iš Domeikavos ir Lapių, bet ir Šėtos gimnazijos bei Šėtos seniūnijos atstovai. Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Širkienė sakė, kad prieš dvi dienas pirmąkart mokyklos istorijoje bažnyčioje buvo surengta brandos atestatų įteikimo šventė, ja džiaugėsi 67-oji abiturientų laida. Klebono pasiūlymą šią šventę surengti bažnyčioje visi labai vertina. Seniūnas Petras Pupkus džiaugėsi, kad naujasis klebonas pasirodė esąs ne tik geras kunigas, bet ir rūpestingas, ūkiškas žmogus, per trumpą laiką sugebėjęs suremontuoti kleboniją. Klebono pagerbimas baigtas agape.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija