2016 m. rugpjūčio 12 d.    
Nr. 29
(2197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Iškilmingas naujojo Panevėžio vyskupo ingresas

Panevėžio vyskupas Linas
Vodopjanovas OFM su vyskupais
ir kunigais po ingreso prie Katedros

Liepos 16-ąją, šeštadienį, 15 val. naujasis Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM iškilmingai įžengė į Kristaus Karaliaus Katedrą ir oficialiai pradėjo eiti Panevėžio vyskupo ordinaro pareigas. Iškilmėse dalyvavo Apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupai Gintaras Grušas ir Lionginas Virbalas SJ, vyskupai Kęstutis Kėvalas, Jonas Boruta SJ, Eugenijus Bartulis, Juozas Matulaitis, Arūnas Poniškaitis, Jonas Kauneckas, Juozas Preikšas, gausus pranciškonų būrys iš Generalinės pranciškonų kurijos, Kretingos, Kryžių kalno, Šiaurės Italijos, pranciškonės misionierės, Stačiatikių, Liuteronų ir Reformatų Bažnyčių atstovai, „Opus Dei“ prelatūros tėvai, Baltriškių broliai, broliai kapucinai, vienuolės: Nukryžiuotojo Jėzaus, benediktinės, kotrynietės, Motinos Teresės, Marijos Tarnaitės, Kretingos Švč. Širdies, Dievo Apvaizdos seserys.

Apaštalinis protonotaras Bronius Antanaitis ir Kupiškio dekanas kun. Mindaugas Kučinskas vysk. Liną Vodopjanovą atlydėjo į Panevėžio Katedrą. Jį pasitiko Katedros administratorius kun. Eugenijus Troickis su relikvijoriumi. Šv. Mišių pradžioje, vadovaujant Vilniaus metropolitui arkiv. Gintarui Grušui, buvo atlikti keli vyskupo ingreso formalumai. Kun. Saulius Černiauskas perskaitė susirinkusiems maldininkams Popiežiaus bulę, kurioje sakoma, kad „išklausius vyskupų kongregacijos nuomonę, mūsų Apaštalinio Autoriteto pilnatve vysk. Linas Genadijus Vodopjanovas skiriamas Panevėžio vyskupu“. Po to žodį tarė arkiv. L. Virbalas: „Noriu pasakyti, kad Panevėžio vyskupijoje gausu gerų žmonių... Tikėjimą, gautą iš apaštalų, mes perduodame kaip gyvą Tradiciją. Tai yra ne kaip pelenus, bet kaip žėruojančias, gyvas žarijas. O kad žarijos žėruotų, linkiu būti Šv. Dvasios vėju gyvos dvasios žarijoms įpūsti. Linkiu Panevėžio vyskupijoje savo buvimu, veikla, žodžiu, šventimu daryti vis gyvesnį visų žmonių tikėjimą“.

Pagarbą ir klusnumą kunigų vardu pareiškė kun. Remigijus Kavaliauskas ir kun. Saulius Keras, o vienuolių – s. Jolita Šarkaitė ir s. Jūratė Marcinkevičiūtė.

Pamoksle Panevėžio vyskupas L. Vodopjanovas, komentuodamas Evangeliją apie Mortą ir Mariją, kalbėjo apie maldos ir aktyvaus gyvenimo pusiausvyrą. „Visus nuoširdžiai sveikinu apaštalo Pauliaus žodžiais: „Malonė ir ramybė nuo Viešpaties Jėzaus Kristaus“.

Interpretuojant popiežiaus Pranciškaus išrinkimo metu pasakytus žodžius, norisi pasakyti: „Taip ir manęs turėjo ieškoti toli. Net Nidoje... Panevėžio vyskupijoje turime drauge pratęsti tikėjimo kelionę Mortos ir Marijos namuose... Morta rūpinosi, kaip svetingiau priimti svečią. Jėzus atkreipia dėmesį: „Marija išsirinko geriausią dalį, kuri nebus iš jos atimta“... Svarbiausias yra Dievas. Žmogus privalo ne tik dirbti, rūpintis savo buitimi ir profesine veikla, bet pirmiausia jam reikia Dievo, reikia meilės ir tiesos. Be meilės darbai nublanksta ir netenka prasmės. Ilgainiui visa veikla tampa tik netvarkingu ir bevaisiu aktyvizmu. Ir kas gi kitas gali mus apdovanoti meile ir tiesa, jei ne Jėzus? „Mokykimės vieni kitiems padėti, bendradarbiauti, neužmiršdami ir tos geriausios dalies, kurią mums primena evangelija“, – sakė Panevėžio vyskupas L. Vodopjanovas.

Vyskupija švenčia garbingą vyskupijos jubiliejų. Čia pasitaikė visko: ir skausmo, ir pasiekimų, ir netekčių, ir įnirtingo darbo. Vyskupas Linas dėkojo visiems vyskupijos ordinarams: vysk. Kazimierui Paltarokui, Julijonui Steponavičiui, Romualdui Krikščiūnui, Juozui Preikšui, Jonui Kauneckui, Lionginui Virbalui, kurie skelbė Evangeliją. Kvietė ir visus eiti drauge bei skelbti Gerąją Naujieną. Šią misiją pavedė Karmelio kalno Marijai ir šv. Kazimierui, vyskupijos globėjui.

Šv. Mišių pabaigoje sveikinimo žodį naujajam ordinarui tarė apaštalinis nuncijus arkiv. P. Lopesas Kvintana: „Žinau, kad priėmėte šį paskyrimą su rūpesčiu... Vesti Dievo tautą reiškia mokyti ir saugoti ją. Visų pirma, pasitikėkite savo bendradarbiais kunigais. Svarbiausia vyskupo tarnystėje – neužmiršti maldos gyvenimo ir maldos už Dievo tautą. Visada pasitikėkite savo tauta...“

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkiv. G. Grušas sakė: „Brangusis vyskupe Linai, esi vienas iš jauniausių vyskupų ordinarų pasaulyje... Kai apaštalas Paulius paskyrė jaunus vyskupus, ragino kunigus nežvelgti į jauną amžių... Dievas nežiūri išorės, bet žvelgia į žmogaus širdį. Meldžiamės, kad Dievas gausiai apdovanotų tave Šventosios Dvasios dovanomis, ypač išminties dovana, ir duotų tėvišką ganytojo širdį... Teks apginti ir savo tikinčiųjų teises“.

Kun. Simas Maksvytis vyskupijos kunigų vardu kalbėjo: „Leiskite jus pasveikinti, tapus nauju vedliu. Per trejus metus – trečias vyskupas... Nepažadame, kad su mumis bus lengva... Norėsime matyti Jus kaip Ganytoją, kaip Tėvą, mus mylintį ir suprantantį. Norime matyti Jus visų priekyje. Būsime jūsų avys su kvapu – vienos su malonesniu, kitos ne taip. Bet tai bus Jūsų avys, kurios ieško jūsų – ganytojo – žvilgsnio, palaikymo, kvapo, išminties ir kantrybės, kad galėtume kartu darbuotis Panevėžio vyskupijos labui“.

Stačiatikių Bažnyčios atstovas, sveikindamas ganytoją, dėkojo visai Lietuvos Katalikų Bažnyčiai už gražų abiejų Bažnyčių bendravimą. „Tarp mūsų iš tiesų yra Kristus. Ir tas Kristus mus jungia. Norime jums įteikti šventųjų Vilniaus kankinių ikoną ir tikimės, kad per jų užtarimą gausite daug Dievo malonių ir stiprybės“, – sakė stačiatikių atstovas.

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimą perskaitė diplomatas Antanas Vinkus: „Vyskupijos Ganytoju Jūs tampate jubiliejiniais Gailestingumo metais. Per jūsų gyvenimą ir kilnią misiją Gailestingumas tepasieks daugelį Aukštaitijos krašto žmonių. Palinkėti noriu šv. Pranciškaus žodžiais: „Tepadaro jus savosios ramybės pasiuntiniu“.

Panevėžio vyskupas padėkojo visiems ingreso dalyviams ir kard. A. J. Bačkiui už pašventinimą vyskupu prieš ketverius metus; apaštaliniam nuncijui – už maldą ir Šventojo Tėvo sveikinimo žodžius, vysk. J. Preikšui – už Sutvirtinimo sakramentą, arkiv. L. Virbalui ir arkiv. G.Grušui, kitiems vyskupams, kunigams ir vienuoliams bei vienuolėms, ypač provincijolui br. Algiui Malakauskiui, pranciškonų Generalinės kurijos atstovui t. Jonui Puodžiūnui, buvusiam Šiaurės Italijos provincijos provincijolui Robertui Ferariui (Roberto Ferrari), seseriškų Bažnyčių atstovams, Premjero patarėjui, Panevėžio miesto ir rajono merams bei visų savivaldybių merams, visiems, paruošusiems šventę ir dalyvavusiems, bei tiems, kurie meldėsi, meldžiasi ir melsis už jo tarnystę.

Po šv. Mišių Panevėžio K. Paltaroko gimnazijoje vyko agapė. Jos metu savo Ganytoją sveikino įvairių maldos grupių ir bendruomenių atstovai.

Kun. Algirdas Dauknys

Vatikano radijas
Broniaus VERTELKOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija