2016 m. rugpjūčio 19 d.    
Nr. 30
(2198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Švenčioniškių piligrimystė į Agluoną

Švenčioniškiai su klebonu dekanu
kun. Medardu Čeponiu (dešinėje)
prie Agluonos bazilikos

Dvasininkai ir svečiai eina
į šv. Mišių auką

Vyskupai ir kunigai su prezidentu
Raimondu Vėjuoniu (centre)

Vis dar gyvenanti Gailestingumo Jubiliejaus metų dvasia rugpjūčio 15 dienos rytą 40 žmonių – parapijos maldininkų – grupė leidosi į piligriminę kelionę, šį kartą ne tik už dekanato ar vyskupijos, bet ir už Lietuvos ribų. Maldingos kelionės tikslas – jubiliejiniais metais aplankyti Marijos šventovę Agluonoje (Latvijoje), į kurią kasmet rugpjūčio 15-ąją suguža didžiulės minios maldininkų ne tik iš Latvijos, bet ir iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos, kitų Europos valstybių.

9.30 val. jau žvalgėmės po gražiai suremontuotą ir titulo atlaidams skoningai papuoštą Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią. Neprailgo važiavimas autobusu, ir 11 val. jau stovėjome priešais Agluonos baziliką, į kurią jau plūdo minios maldininkų iš įvairių vietovių. Priešais baziliką, prie laikinojo altoriaus, skambėjo Rožinio malda, o norintys patekti prie pat stebuklingo Švč. Mergelės Marijos paveikslo turėjo gerą valandą stovėti eilėje su kitais maldininkais... Artėjant vidudieniui, suskambo Marijos garbei giesmė, kurią giedojo choras, pritariant kameriniam orkestrui, netrukus prie altoriaus pajudėjo iškilminga procesija: kryžius, Evangelijų knyga, patarnautojai, klierikai, gausus kunigų būrys, Latvijos vyskupai: Rygos arkivyskupas Zbignevas Stankevičius (Zbignev Stankevičs), Jelgavas vyskupas Eduardas Pavlovskis (Eduards Pavlovskis), Liepojos vyskupas Viktoras Stulpinas (Viktors Stulpins), Rezeknės–Agluonos vyskupas Janis Bulis, vyskupai emeritai: Vilhelmas Marija Lapelis OP, Antonis Justas (Antons Justs), Janis Cakulis (Jānis Cakuls) ir kardinolas Janis Pujatas (Jānis Pujats).

Iškilmingoms pamaldoms vadovavo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), kuris pasakė pamokslą anglų kalba.

Po šv. Mišių prie išstatyto Švč. Sakramento buvo giedama Švč. Mergelės Marijos litanija, po to iškilminga procesija ėjo aplink Agluonos šventovės aikštę. Po procesijos skambėjo padėkos himnas „Te Deum laudamus“ („Tave, Dieve, garbiname“).

Susirinkusius maldininkus pasveikino Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis (Raimonds Vējonis), visiems piligrimams, gausiai susirinkusiems į Agluonos šventovę, padėkojo Rezeknės–Agluonos vyskupas Janis Bulis.

Pabaigoje skambėjo Latvijos valstybės himnas „Dieve, laimink Latviją“ („Dievs, svētī Latviju“) ir giesmės Marijos garbei...

Pabaigoje nusifotografavome prie Agluonos bazilikos ir apie 18 valandą sugrįžome į Švenčionis...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija