2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Olimpinėms žaidynėms pasibaigus

Olimpiniai vicečempionai irkluotojai
Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis

Sekmadienį Brazilijoje, Rio de Žaneire, baigėsi 31-osios vasaros olimpinės žaidynės. Šiemet 28-iose olimpinėse sporto šakose varžėsi daugiau kaip 10,5 tūkst. atletų iš 206 pasaulio šalių, dalyvavo ir su Tarptautinio olimpinio komiteto vėliava startavusių sportininkų grupė. Lietuvos delegaciją sudarė 67 sportininkai.

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje legendiniame Marakanos stadione, palaikė mūsų šalies olimpiečius plaukikus Giedrių Titenį ir Rūtą Meilutytę, kartu su viso pasaulio krepšinio gerbėjais žiūrėjo Lietuvos ir Brazilijos vyrų rinktinių dvikovą. Valstybės vadovė vizito Rio de Žaneire metu su mūsų šalies olimpiečiais susitiko olimpiniame kaimelyje, o žaidynių uždaryme dalyvavo Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.


Įtvirtinta strateginė Baltijos šalių ir JAV partnerystė

Lietuvos, Latvijos ir Estijos
prezidentai Dalia Grybauskaitė,
Raimondas Vėjuonis bei Tomas Hendrikas
Ilvesas su JAV viceprezidentu
Džozefu Baidenu (antras iš kairės)

Antradienį, rugpjūčio 23 dieną, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Rygoje susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentu Džozefu Baidenu (Joseph Biden). Susitikime dalyvavo ir Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis bei Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas. Prezidentės teigimu, simboliška, jog šis susitikimas vyko Lietuvai, Latvijai ir Estijai minint 27-ąsias Baltijos kelio metines. „Šiandien Baltijos šalys ir JAV yra pasirengusios dar kartą patvirtinti mūsų strateginę partnerystę. Ji trunka jau ne vienerius metus, todėl esame tikri, jog, kad ir kokie pokyčiai įvyktų JAV po prezidento rinkimų, šios šalies įsipareigojimai NATO ir Baltijos regionui išliks tvirti“, – sakė Prezidentė.

JAV viceprezidentas Dž. Baidenas patikino visus Baltijos šalių žmones, jog Jungtinės Amerikos Valstijos yra tvirtai ir garbingai įsipareigojusios NATO sutarties 5-ajam straipsniui, kuris įtvirtina kolektyvinės gynybos principus. Keturšaliame aukščiausio lygio susitikime aptartas Baltijos šalių ir viso regiono saugumo stiprinimas, nacionalinio Lietuvos, Latvijos ir Estijos atsparumo grėsmėms didinimas. Kalbėta, kokiomis atgrasymo priemonėmis JAV ketina prisidėti rytiniame NATO flange, energetinio saugumo ir branduolinės saugos klausimais.


Įdomiausios Lietuvos bažnyčios – vienoje knygoje

Knygos viršelis

Keliaudami po Lietuvą dažnai stabtelime prie bažnyčių pasigrožėti arba ištarti maldos žodį. Leidykla „Terra Publica“ ką tik išleido unikalią knygą „Įdomiausios Lietuvos bažnyčios“, kurioje – ne tik bažnyčių aprašymai, bet ir įspūdingos nuotraukos iš paukščio skrydžio. Yra bažnyčių, kur kas įdomesnių už kitas, turinčios ypatingą aurą. Pristatome kelias itin netradiciškas bažnyčias, kurias galite atrasti Lietuvoje.

Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčia

Ant aukšto Kalvių ežero kranto stovinti klasicizmo stiliaus šventovė išsiskiria neįprasta forma. Tai – rotondinio plano bažnyčia su dviem keturkampiais mūriniais priestatais: prieangiu ir zakristija. Prie zakristijos XIX amžiaus antrojoje pusėje buvo pristatytas medinis priestatas. Iki mūsų dienų bažnyčia išlaikė pagrindines architektūros stiliaus savybes, išskyrus interjerą. Manoma, kad bažnyčios projekto autorius buvęs žymus architektas, o bažnyčios pastato prototipu pasirinktas Romos panteonas. Bažnyčios išorės sienų plokštumos iki kupolo ir priestatuose iki pastogės yra padengtos smulkiai sutrupintais rausvais lauko akmenimis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija