2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Įdomiausios Lietuvos bažnyčios – vienoje knygoje

Knygos viršelis

Keliaudami po Lietuvą dažnai stabtelime prie bažnyčių pasigrožėti arba ištarti maldos žodį. Leidykla „Terra Publica“ ką tik išleido unikalią knygą „Įdomiausios Lietuvos bažnyčios“, kurioje – ne tik bažnyčių aprašymai, bet ir įspūdingos nuotraukos iš paukščio skrydžio. Yra bažnyčių, kur kas įdomesnių už kitas, turinčios ypatingą aurą. Pristatome kelias itin netradiciškas bažnyčias, kurias galite atrasti Lietuvoje.

Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčia

Ant aukšto Kalvių ežero kranto stovinti klasicizmo stiliaus šventovė išsiskiria neįprasta forma. Tai – rotondinio plano bažnyčia su dviem keturkampiais mūriniais priestatais: prieangiu ir zakristija. Prie zakristijos XIX amžiaus antrojoje pusėje buvo pristatytas medinis priestatas. Iki mūsų dienų bažnyčia išlaikė pagrindines architektūros stiliaus savybes, išskyrus interjerą. Manoma, kad bažnyčios projekto autorius buvęs žymus architektas, o bažnyčios pastato prototipu pasirinktas Romos panteonas. Bažnyčios išorės sienų plokštumos iki kupolo ir priestatuose iki pastogės yra padengtos smulkiai sutrupintais rausvais lauko akmenimis.

Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčia

Vėlyvojo baroko stiliaus šventovės architektūra unikali. Tai – vienintelė trikampio plano mūrinė bažnyčia Lietuvoje. Jos planas artimas lygiašoniam trikampiui, prie kurio smailės XIX amžiuje buvo pristatyta žemesnė zakristija.

Kairėje bažnyčios pusėje išlikusi barokinių formų sakykla, kurią vainikuoja apie Paskutinį Teismą trimituojančio angelo skulptūra. Prie šoninių sienų stovi dvi liaudies baroko formų klausyklos. Šventorius aptvertas mūrine tinkuota tvora su raudonų plytų stulpeliais (1872, perstatyta 1904). Prie bažnyčios išlikusios senosios laidojimo vietos, tarp jų – ir Panevėžiuko klebonų kun. Jono Savicko, kun. Ambraziejaus Peštoko, kun. Kazimiero Kazakevičiaus antkapiniai paminklai. Tikinčiuosius melstis kviečia 1639 metais Karaliaučiuje nuliedintas varpas, įkeltas į kuklią medinę atviro tipo varpinę.

Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia

Bernardinų šventovė yra viena seniausių ir įspūdingiausių Lietuvoje. Jos istorija ilga ir sudėtinga, išorės ir vidaus architektūroje sluoksniuojasi kelių šimtmečių tradicijos.

Renesanso ir baroko bruožų turinti gotikinė bažnyčia yra stačiakampio plano, halinė, trijų navų. Bažnyčios vidaus architektūros erdvė yra gotikinė. Šoninėse navose išlikę tinkliniai, žvaigždiniai ir krištoliniai skliautai. Čia išliko ir XVI amžiaus gotikinė sienų tapyba, atrasta tik paskutiniais XX amžiaus dešimtmečiais. Ji puošė daugelį bažnyčios vietų, tačiau šiuo metu atidengta ir sutvirtinta tik šiaurinės sienos tapyba. Šiaurinėje sienoje matomos ir užmūrytos smailiaarkės nišos – Lietuvoje retos ir niekur daugiau neišlikusios klausyklos, į kurias nuodėmklausiai patekdavo tiesiai iš vienuolyno koridoriaus.

Interjero įrangos ansamblį, suformuotą po paskutinės rekonstrukcijos XVIII amžiaus antrojoje pusėje, sudarė vienuolika iš uosio ir ąžuolo pagamintų medinių vėlyvojo baroko stiliaus altorių, sakykla, stalės, klausyklos, suolai. Naujas altorių ansamblis pasižymėjo meninių formų ir ikonografijos vientisumu. Išskirtinis dekoro akcentas – puošnios drožybinės altorių glorijos. Altorių titulai ir vieta laikui bėgant kito, tačiau ikonografijoje atsispindi pagrindiniai bernardinų pamaldumo akcentai – Kristaus kančia, Švč. Mergelė Marija ir pranciškonų ordino šventieji.

Tai – tik kelios bažnyčios, kurias galima laikyti vienomis įdomiausių. Leidėjai naujoje knygoje „Įdomiausios Lietuvos bažnyčios“ kruopščiai atrinko 111 išskirtinių bažnyčių (iš viso Lietuvoje bažnyčių suskaičiuojama apie 700!). Meno paveldas, išskirtinė architektūra, nuostabūs interjerai ir eksterjerai, unikalios nuotraukos iš paukščio skrydžio – visai tai sukaupta vienoje krikščioniškuosius kultūros turtus atskleidžiančioje knygoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija