2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Prienų dekanate

Pašventinti penktosios bažnyčios pamatai

Kapsulę su laišku į pamatus įleido
Balbieriškio parapijos klebonas
Remigijus Veprauskas, Vilkaviškio
vyskupas Rimantas Norvila ir statybų
bendrovės vadovas Jonas Urbonas

BALBIERIŠKIS. Žolinės išvakarėse čia pašventintas naujosios bažnyčios pamatų akmuo. Praėjusius šimtmečius liudijusi medinė šventovė sudegė 2013 metų rugpjūčio 8-osios naktį.

Į gausiai susirinkusius miestelio ir apylinkių tikinčiuosius paramos bažnyčios statybai prašydami kreipėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, parapijos klebonas kun. Remigijus Veprauskas. Pranešta viltis, jog padės ir politikai, susiję su Balbieriškiu: Seimo nariai Andrius Palionis, Emanuelis Zingeris, Albinas Mitrulevičius, Rimas Antanas Ručys, Vytautas Kamblevičius, Susisiekimo ministerijos viceministras Algis Žvaliauskas, Prienų rajono savivaldybės vicemeras Algis Marcinkevičius, tarybos narys Vytas Bujanauskas ir kiti.

Medkirčių ir sielininkų gyvenvietė prie Nemuno buvo įkurta apie 1502 metus. Pirmoji medinė bažnytėlė pastatyta iki 1520 metų ir sugriuvo neištarnavusi nė šimtmečio. Antroji bažnyčia pastatyta 1614 metais ir atiduota kalvinams. Tik po trijų dešimtmečių teismo keliu ji atiteko katalikams, tačiau 1655 metais karo su rusais metu sudeginta. Trečioji Balbieriškio bažnyčia iškilo 1674 metais ir vėl buvo medinė. Ketvirtoji pastatyta 1888 metais, išardžius senosios bažnyčios sienas, bet palikus unikalius barokinius altorius bei vargonus.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Per Žolinę įamžino krašto savanorius

Prie atminimo lentų. Iš kairės:
kun. Saulius Kasmauskas, kun. Paulius
Marčiulionis ir Laima Žukauskaitė

LEIPALINGIS. Rugpjūčio 15-ąją, pirmadienį, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijoje vyko graži iškilmė – buvo švenčiami tituliniai atlaidai – Žolinė, Marijos Ėmimo į dangų šventė, ir atidengtos bei pašventintos atminimo lentos iš Leipalingio kilusiems 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanoriams ir Vyties Kryžiaus kavalieriams. Atlaidus vedė Alytaus Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono kapelionato kapelionas teol. lic. kun. Saulius Kasmauskas. Prieš Sumą vyko Švč. Sakramento garbinimas, procesija aplink bažnyčią. Šv. Mišių pradžioje kunigas pašventino žolynus ir kitas, vasaros išaugintas gėrybes. Dvasininkas priminė, jog Švč. Mergelės Marijos paėmimas į dangų gyvenimo pabaigoje yra paskelbtas Katalikų Bažnyčios dogma 1950 m. lapkričio 1 d. popiežiaus Pijaus XII. Kunigas minėjo apie liaudyje nuo senų senovės švenčiamą Žolinę, kaip vasaros pabaigtuvių, išauginto derliaus, žolynų žydėjimo šventę. Tik žolynai nuvysta, o Dievo Žodis – amžinas. Marija su nuolankiu tikėjimu ištarė: „Štai nuo dabar palaiminta mane vadins visos kartos...“ Dvasininkas aiškino dienos Dievo Žodžio skaitinius, Evangeliją (Lk 1, 39–56), kuri tiesiogiai kalba apie Mariją, palaimintą per amžius. Elzbietos šūksnis nusako visą Marijos slėpinio reikšmę. Marijos pavyzdys per Kristų, jos Sūnų, šiandien ragina kiekvieną žmogų įsižiūrėti į savo artimą. Atlaidų, maldos susitelkimo ryšys su Dievu, perkeičiantis žmogų, atskleidžia tikėjimą, primena, jog ateitis – amžinasis gyvenimas, prisikėlimas iš numirusių ir džiaugsmas su Dievu Amžinybėje. Iškilmingoje atlaidų liturgijoje Sumos choras (vadovas – Algis Sakavičius) giesmėmis garbino ir šlovino Dievą. Džiugino Vandos Kunickienės vasaros gėlėmis papuošta bažnyčia ir specialiai Žolinei sukurta kompozicija.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Apie šv. Roką ir melo traukinį

Maldininkai Gerdašių
Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo
Prasidėjimo bažnyčioje

GERDAŠIAI. Rugpjūčio 14 dieną Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapija šventė Šv. Roko atlaidus. Tikinčiuosius pasipuošusi vasaros gėlėmis pasitiko pernai paminėjusi 75 metų jubiliejų, atsinaujinusi bažnytėlė. Liturgijos pradžioje Gerdašių parapiją aptarnaujantis Liškiavos klebonas kun. Jonas Cikana dėkojo maldininkams, parapijiečiams, padėjusiems pasiruošti šventės iškilmei, atlaidų vedėjui kun. Arminui Lukoševičiui ir ragino prašyti atlaidų malonių, užtariant šv. Rokui. Klebonas priminė atlaidų reikšmę ir kvietė maldoje prisiminti popiežių Pranciškų.

Atlaidus vedęs druskininkietis kun. Arminas Lukoševičius šioje šventovėje anksčiau lankėsi kaip klierikas. Dabar jis studijuoja Romoje. Atostogų metu kunigas aplankė širdžiai mielą bažnytėlę ir aukojo šv. Mišias. Jų pradžioje priminė šv. Roko istoriją. Sekmadienio Dievo Žodis, ypač Evangelija (Lk 12,49–53), kalbėjo netikėtais, sunkiai suprantamais Jėzaus žodžiais: „Aš atėjau įžiebti žemėje ugnies ir taip norėčiau, kad ji jau liepsnotų!  <...> Gal manote, kad esu atėjęs atnešti žemėje taikos? Ne, sakau jums, ne taikos, o nesantarvės“. Kunigas Arminas atlaidų piligrimams ramiu balsu sakė homiliją, aiškino, kaip suprasti Gerąją Naujieną.


Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Maldai ir bendrystei suvienijusi šventė

Vysk. Jonas Kauneckas šventina
Švč. Mergelės Marijos statulą

NEMUNĖLIO RADVILIŠKIS. Žolinė – pati seniausia ir garbingiausia Švč. Mergelės Marijos šventė – Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje kasmet švenčiama įspūdingai: rožinio malda, iškilmingos šv. Mišios ir, be abejo, agapė bei koncertas. Atrodo, nieko naujo ir nebesugalvosi, bet pagrindinis šventės organizatorius ir visų sumanymų autorius, Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vikaras kun. Ernestas Želvys, visgi rado, kuo nustebinti šįmet į iškilmę susirinkusius kelis šimtus parapijiečių bei svečių. Visus, beeinančius į bažnyčią, pasitiko prieš pat šventę šventoriuje pastatyta įspūdinga Švč. Mergelės Marijos statula, kurią, pasibaigus šv. Mišioms, pašventino Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Algis Neverauskas. Tikintieji tądien trumpam sustodavo, kai kurie dėjo gėles, džiaugėsi, kad liūdesio ar džiaugsmo valandą galės čia ateiti ir pasimelsti.


Telšių vyskupijoje

Mažeikių dekanate

Bažnyčios 80-metis – per Porciunkulės atlaidus

MAŽEIKIAI. Liepos 31 dieną, sekmadienį, Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje tikintieji ne tik džiaugėsi Porciunkulės atlaidų teikiamomis malonėmis, bet ir šventė šios bažnyčios 80-metį. Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė pasveikino parapijos kleboną vicedekaną kan. Donatą Stulpiną, kunigus ir tikinčiuosius su tokia visiems Mažeikiams svarbia švente bei perdavė Savivaldybės mero Antano Tenio sveikinimą, kuriame jis teigė džiaugiasi dideliu klebono rūpesčiu puoselėti, gražinti įvairių istorijos išbandymų patyrusią bažnyčią, dėkojo jam už dalijamą Tikėjimo šviesą, gerumą, viltį. Visai tikinčiųjų bendruomenei linkėjo, kad jų klebono gyvenimas būna tarsi užakytas bičių korys pilnutėlis išminties, dvasinio grožio, gerovės, darnos, sveikatos.


Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Prasmingos Oninės

ŠEŠUOLIAI. Prieš pradėdami derliaus nuėmimo darbus, šešuoliečiai surengė Oninių šventę duonai pagarbinti, smagiai pasibūti, kaimyniškai pasivaišinti. Šeštadienio popietę gyventojai ir svečiai rinkosi į kultūros namus, kur juos pasitiko kraštietė Aldona Savickaitė-Butkuvienė. Ji kvietė į savo aliejinės tapybos darbų „Vasaros žiedai“ pristatymą. Grožėtasi puikiais paveikslais, dailininkė parodė filmuką apie savo darželio gėles. Paskui susirinkusieji stebėjo Šešuolius iš paukščio skrydžio ir išvydo 2011 metų Šv. Onos atlaidų kadrus. Kalbas, sveikinimus lydėjo nuotaikingas koncertas – į svečius atvyko folkloro kolektyvas „Siemanys“, vadovaujamas Stasės Novikienės. Skambėjo dainos, pasakojimai, sukosi rateliai. Apsilankymu pagerbė parapijos klebonas kun. Egidijus Kazlauskas Po koncerto agapėje vaišintasi bulvėmis, keptais grybais ir žemaitišku kastiniu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija