2016 m. rugsėjo 16 d.    
Nr. 34
(2202)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Gailestingumo jubiliejaus iškilmės Šiluvoje

Pagrindinę Švč. Mergelės Marijos
Gimimo atlaidų dieną, rugpjūčio 11-ąją,
aukoti šv. Mišių eina arkivyskupai
Gintaras Grušas, nuncijus Pedras
Lopesas Kvintana ir Lionginas Virbalas

Šv. Mišių atnašos

Šv. Mišios aikštėje priešais
Baziliką pagrindinę atlaidų dieną

Kauno arkivyskupas
metropolitas Lionginas Virbalas

Šiluva šiomis dienomis sveikino maldininkus, atvykstančius švęsti Dievo Motinos gimtadienio. Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidais Šiluva pradėjo garsėti nuo XV amžiaus vidurio, pašventinus Marijos Gimimo titulo (bei šventųjų Petro ir Baltramiejaus) bažnyčią. Į garsiąsias Šilines piligrimai atvykdavo net iš kaimyninės Prūsijos. Nuo XVIII amžiaus atlaidai švenčiami visą aštuondienį.

Rugsėjo 7-ąją Šiluvoje buvo švenčiama Šv. Jono Pauliaus II ir katalikiškų bendruomenių diena. Be savo asmeniškų vilčių ir prašymų, atsivežamų į piligriminę Marijos šventovę, atvykę maldininkai šv. Mišiose buvo kviečiami melstis drauge bendromis intencijomis: už brolius ir seseris, kurie nutolę nuo tikėjimo, nusigręžę nuo Dievo ir Bažnyčios. Kviesta melstis už save pačius, kad visi uoliai ir sąžiningai atliktų savo pareigas ten, kur tarnauja ir pasitarnauja, kur dirba ir meldžiasi. Išskirtinė maldos intencija – Lietuvą ir Šiluvą prieš daugiau kaip du dešimtmečius aplankiusio šv. Jono Pauliaus II užtarimo prašymas ir padėka Dievui už švento gyvenimo pavyzdį.

Už katalikiškas bendruomenes, kad jos savo gyvenimu ir veikla liudytų Dievo meilę ir gailestingumą, buvo meldžiamasi 12 val. pagrindinėse pamaldose aikštėje priešais Baziliką.

Eucharistijos liturgiją aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, homiliją sakė Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius. Vakare Šiluvos aikštėje melsta daugiau visų atsakomybės saugant ir puoselėjant kūriniją bei gyvybę. Šv. Mišioms vadovavo ir homiliją sakė arkiv. L. Virbalas.

Rugsėjo 8-ąją drauge meldėsi ir dėkojo už savo pašaukimą ypatingu būdu Dievui pasišventę žmonės – Lietuvoje veikiančių vienuolinių kongregacijų seserys ir broliai vienuoliai, vienuolynų postulantai, novicijai. Marijos Gimimo ir Vienuolių dieną, atvykti į Šiluvą buvo kviečiami ir tie, kurie atvira širdimi dar ieško savo kelio – atlaidų šv. Mišiose melsta drąsos atsiliepti į Viešpaties kvietimą, prašyta, kad visi pašvęstieji liudytų Evangelijos džiaugsmą, o Šventasis Raštas taptų kasdieniu tikėjimo maistu, melsta Dievo gailestingumo netesėjusiems vienuolinių ar kunigystės įžadų, prašyta Šventosios Dvasios šviesos dvasios tėvams ir palydėtojams, kad netrūktų šiai tarnystei įsipareigojančių kunigų ir pasauliečių. Liturgijai vadovavo brolis pranciškonas, LVK Vienuolijų reikalų komisijos pirmininkas, Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Vakaro šv. Mišių liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas L. Virbalas, o homiliją sakė Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ.

Rugsėjo 9-ąją buvo Ligonių, slaugytojų ir medicinos darbuotojų diena, liturgijai vadovavo ir homiliją sakė Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis. Vakaro šv. Mišioms už kenčiančius nuo priklausomybių ir jų artimuosius vadovavęs Kauno arkivysk. L. Virbalas kvietė melsti, kad Viešpats gydytų visus, nes visi esame daugiau ar mažiau priklausomi – nuo pykčių, apkalbų, blogų įpročių. Homiliją sakė kun. Kęstutis Rugevičius.

Rugsėjo 10-ąją buvo Jaunimo ir šeimų diena. Šv. Mišioms vadovavo arkiv. L. Virbalas, homiliją sakė Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas. Už jaunus žmones buvo meldžiamasi vakaro šv. Mišiose, liturgijai vadovavo ir homiliją sakė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila.

Pagrindinę Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų dieną, rugsėjo 11-ąją, sekmadienį, Šiluvoje šventėme Šilinių kulminaciją – Gailestingumo jubiliejaus iškilmes. Visomis šį sekmadienį aukotomis šv. Mišių intencijomis melsta Viešpaties gailestingumo seneliams ir vienišiems, tiems žmonėms, kurie gailestinga širdimi rūpinasi pagelbėti apleistiesiems, ypač našlaičiams ir beglobiams vaikams bei prarandantiems viltį ir tikėjimą, dėkota už tuos žmones, kurie padeda atpažinti gailestingąjį Jėzaus veidą, melsta malonės priimti Dievo gailestingumą. Eucharistiją koncelebravo apaštališkasis nuncijus Baltijos kraštams arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, Kauno arkivyskupas emeritas S. Tamkevičius, Vilkaviškio vyskupas R. Norvila, Telšių vyskupas J. Boruta, Vilniaus ir Kauno arkivyskupijų augziliarai vyskupai A. Poniškaitis ir K. Kėvalas, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis. Drauge maldoje dalyvavo Evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, Kauno Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai stačiatikių bažnyčios klebonas dekanas Nikolajus Murašovas. Homiliją sakė Kauno arkivyskupas L. Virbalas. Užbaigiant liturgiją visus tikinčiuosius pasveikino, popiežiaus Pranciškaus sveikinimą kartu su apaštališkuoju palaiminimu Lietuvai perdavė apaštališkasis nuncijus Baltijos kraštams arkiv. P. Lopesas Kvintana, išsakydamas džiaugsmą apsilankyti Šiluvoje, Marijos garbei skirtoje Lietuvos šventovėje.

Sekmadienio popietę Šiluvą pasiekė beveik 800 Gailestingumo žygio iš Kryžių kalno į Šiluvą dalyvių, vadovaujamų Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. Šiemetiniame žygyje dalyvavo ir grupės iš Lenkijos, Vokietijos ir kitų šalių. Už jaunuosius žygio iš Kryžių kalno dalyvius šv. Mišias aukojo arkiv. S. Tamkevičius.

Vakaro šv. Mišiose prašyta drąsos krikščionims būti gailestingumo veidu visuomenės atstumtiesiems. Liturgijai vadovavo ir homiliją pasakė vysk. K. Kėvalas.

Rugsėjo 12-ąją į Šiluvą rinkosi Policijos, Valstybės sienos apsaugos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai. Eucharistijai vadovavo Kauno arkivyskupas L. Virbalas, o homiliją sakė Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas. Vakaro šv. Mišiose buvo meldžiamasi už politikus, verslininkus, žemdirbius, menininkus. Liturgijai vadovavo ir homiliją sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis žymią homilijos dalį paskyrė politikos žmonėms, pabrėždamas, jog Dievo žodis moko, jog mūsų kalba turi būti trumpa, mūsų „taip“ tiri būti „taip“, o „ne“ – tai „ne“. Politikams ypač svarbu suprasti, kad kiekvienas pasakytas žodis turi būti tiesus ir teisingas, griežtai sakoma „ne“ kovoje prieš blogį, ypač kovojant prieš narkomaniją, alkoholizmą, ginant gyvybę, šeimą ir Lietuvos ateitį. Pasak ganytojo, politikų kadencija trumpa, tad jiems linkėta skubėti daryti gera dėl Dievo ir Lietuvos gerovės. Vysk. E. Bartulis priminė verslininkų pareigą matyti gyvenimo tikrovę, pastebėti kitų žmonių vargą, pasidžiaugė tikinčiais politikais bei verslininkais. Menininkus pakvietė kurti esant vienybėje su Kūrėju, laimingais pavadino žemdirbius, kurie moka laiminti ir pasitikėti Viešpačiu.

Rugsėjo 13-ąją Švč. Mergelę Mariją su jos Gimimu Šiluvoje sveikino Lietuvos kariuomenė. Liturgijai vadovavo ir homiliją pasakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas, Lietuvos kariuomenės ordinariato apaštališkasis administratorius G. Grušas. Ganytojas pabrėžė, kad ne tik kariai yra taikdariai – turime bendromis jėgomis užtikrinti taiką ir visi kartu ją laimėti. Tai būtų gailestingumo įkūnijimas visuomenėje. Pasak ganytojo, jei norime taikos, reikia turėti ramybę širdyje, o dėl to pagal popiežiaus Pranciškaus šių jubiliejinių metų paraginimą turime būti gailestingi kaip Tėvas. Šios Eucharistijos asistą rengė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai. Duonos ir vyno atnašas nešė savanoriai, būsimi jauni mūsų krašto gynėjai.

Vakare melstis už taiką pasaulyje ir mūsų namuose, už taiką tarp žmonių, už taiką širdyje šv. Mišiose kvietė joms vadovavęs Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas. Homiliją pasakė Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Jis kvietė imtis galingiausio ginklo – Mergelės Marijos Rožinio. Jis padėjo Lietuvai vaduotis iš sovietų okupacijos, o šiandien gali sustiprinti šeimas, be jo neįmanoma įgyvendinti ramybės ir taikos namuose. „Neaplenkime maldos, būkime gelbėtojai malda, kai pasaulyje siaučia karai“, – sakė vysk. J. Kauneckas.

Rugsėjo 14-ąją į Šiluvą rinkosi kunigai ir ne Lietuvoje gyvenantys tautiečiai, o rugsėjo 15-ąją buvo Padėkos diena, Švč. Mergelė Marija Sopulingoji. Ketvirtadienio vakaro šv. Mišiose dėkota už malones, gautas per Šiluvos Dievo Motinos užtarimą.

Pagal Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos pranešimus
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija