2016 m. spalio 28 d.    
Nr. 40
(2208)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Seimo rinkimai: kas, kaip balsavo ir ką išsirinko?

Rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka
su rinkimus laimėjusios Lietuvos
valstiečių ir žaliųjų sąjungos
atstovais Sauliumi Skverneliu
ir Ramūnu Karbauskiu
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Spalio 23 dieną Lietuvos Respublikos piliečiai išrinko Seimo narius. Spalio 9-ąją rinkimų metu balsavo 1 272 734 rinkėjai, arba 50,64 % rinkėjų. Pakartotinio balsavimo metu dalyvavo 913 752 rinkėjai, arba 37,99 % visų rinkėjų.

Pakartotinis balsavimas buvo skelbiamas 68 vienmandatėse rinkimų apygardose, kur iš dviejų, daugiausiai balsų surinkusių kandidatų buvo išrinktas vienas Seimo narys. Trijose rinkimų apygardose pakartotinio balsavimo neprireikė, kadangi spalio 9 dieną Antakalnio rinkimų apygardoje buvo išrinkta Ingrida Šimonytė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Šalčininkų–Vilniaus rinkimų apygardoje – Leonard Talmont (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščionių šeimų sąjunga), Medininkų rinkimų apygardoje – Česlav Olševski (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščionių šeimų sąjunga).

Išankstiniais VRK duomenimis, rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Seime jai tenka 54 mandatai; Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) – 31, Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) – 17, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui (LRLS) – 14, Partijai „Tvarka ir teisingumas“ (PTT) – 8, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) – 8, Darbo partijai (DP) – 2, Politinei partijai „Lietuvos sąrašas“, Lietuvos žaliųjų partijai ir Lietuvos centro partijai – po 1 mandatą. Keturi Seimo nariai išsikėlė patys.

Didžiausią persvarą prieš savo varžovus pasiekė Visagino–Zarasų apygardoje rinktas PTT atstovas Algimantas Dumbrava (75,9 %), Kuršėnų–Dainų apygardoje išrinkta LVŽS narė Rima Baškienė (74,58 %), Sūduvos apygardoje rinktas LVŽS atstovas Kęstutis Mažeika (71,48 %), Vakarinėje apygardoje rinktas LVŽS ir save išsikėlęs Povilas Urbšys (70,58 %), o mažiausiai Pajūrio apygardoje LRLS atstovas Gintaras Vaičekauskas (43,41%), nes šioje apygardoje rasta net 13,90 % negaliojančių biuletenių.

Mažais skirtumais baigėsi rinkimai Pasvalio–Pakruojo rinkimų apygardoje, kur laimėjo tik 61 balsą daugiau gavęs kandidatas – čia 6851 balsą gavo TS-LKD atstovas Antanas Matulas, o 6790 balsų – socialdemokratas Saulius Margis; Pajūrio apygardoje laimėtoją nulėmė 69 balsai – čia 4696 rinkėjų balsus gavo LRLS atstovas Gintaras Vaičekauskas, o 4617 balsų TS-LKD atstovas Arūnas Barbšys; Utenos apygardoje laimėtojas gavo 190 balsų daugiau už konkurentą – 7299 balsus surinko TS-LKD atstovas Edmundas Pupinis, o 7109 balsus socialdemokratė Milda Petrauskienė; Marių apygardoje laimėjo 221 rinkėjo balsą daugiau – iš viso 4696 – surinkęs Dainius Kepenis (LVŽS), jo konkurentas Edmundas Kvederis (LRLS) gavo 4475 balsus; Varėnos–Trakų apygardoje laimėtoją nulėmė 227 balsai – čia 6412 balsų gavo Juozas Baublys (LRLS), o 6185 – Vidas Mikalauskas (LSDP); Telšių apygardoje nugalėtoją nulėmė 228 balsai, čia 6648 balsus gavo DP atstovas Valentinas Bukauskas, o 6400 balsų – Karolis Martinkus (LVŽS); Kėdainių apygardoje laimėtojas surinko 255 balsais daugiau už varžovą – čia išrinktas iš viso 6482 balsus surinkęs save išsikėlęs Darius Kaminskas, o Virginija Baltraitienė (DP) gavo 6227 rinkėjų balus; Vilkaviškio apygardoje nugalėtoją nulėmė 260 balsų, Kęstutis Smirnovas (LVŽS) gavo 6381 balsą, o Algirdas Butkevičius (LSDP) – 6121. Visose Kauno apygardose, išskyrus Centro–Žaliakalnio, laimėjo LVŽS atstovai. Centro–Žaliakalnio apygardoje TS-LKD atstovas Gabrielius Landsbergis surinko 8912 rinkėjų balsų, o LVŽS atstovė Audronė Jankuvienė – 7305 balsus.

Iš 141 dabar kadenciją baigiančio Seimo nario perrinkti 59. Išrinkti 39 savivaldybių tarybų nariai. Vidutinis išrinkto Seimo nario amžius – 51,5 metų, taigi šis Seimas metais jaunesnis. 2012 metais vidutinis Seimo narių amžius buvo 52,8 metai.

Į Seimą išrinkta 111 vyrų ir 30 moterų. Lyginant su 2012 metais, moterų skaičius Seime sumažėjo trimis. Daugiausia moterų (11) yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Vyriausi Seimo nariai – 75 metų Juozas Imbrasas (PTT), kuris, kaip numatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, pradės pirmąjį po rinkimų Seimo posėdį, ir 73 metų Antanas Vinkus (LSDP). Jauniausi Seimo nariai – 26 metų LVŽS atstovė Rūta Miliūtė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Virginijus Sinkevičius. Dauguma būsimųjų Seimo narių gyvena santuokoje ir turi vaikų. Daugiausiai vaikų – vienuolika – turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Andriejus Stančikas.

Galutinius rinkimų rezultatus Vyriausioji rinkimų komisija įstatymo numatyta tvarka oficialiai paskelbia ne vėliau kaip per 7 dienas nuo pakartotinio balsavimo dienos, tai yra, iki spalio 30-osios.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės komentaras po Seimo rinkimų

Mieli Lietuvos žmonės,

Seimo rinkimai baigėsi. Jie buvo demokratiški ir gerokai skaidresni: pažeidimų sumažėjo beveik trigubai, po antrojo turo kol kas nepradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas.

Jūsų valia ir balsai Seimo rinkimuose lėmė esminius pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje.

Kokie jie bus, parodys laikas.

Gerokai keisis ir Seimo veidas – prie valstybės vairo ateina net 81 visiškai naujas žmogus.

Daugiausiai pasitikėjimo mandatų – 56 – gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. O tai – ir didžiausia atsakomybės našta.

Todėl formuoti valdančiąją koaliciją turėtų būtent toks ryškus laimėtojas.

Linkiu suburti skaidrią ir atsakingą daugumą, kuri turės kokybiškai naują požiūrį į valstybės valdymą. Tikiuosi produktyvaus darbo tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros.

2016 metų Seimo rinkimuose tris kartus mažiau pažeidimų nei 2012 metais

Tuoj po rinkimų vykusioje Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) spaudos konferencijoje jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas pasidžiaugė, kad visą šią dieną balsavimas vyko sklandžiai, visos rinkimų apylinkės dirbo sėkmingai. VRK sistema taip pat veikia sklandžiai ir nuo 20 val. VRK interneto svetainėje jau pradėti skelbti išankstiniai pakartotinio balsavimo duomenys (pirmieji duomenys gauti iš ambasadų ir konsulatų).

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius pranešė, kad pakartotinis balsavimas buvo ramus. Iš viso gauta 50 pranešimų apie įvairius galimus pažeidimus, iš jų – 25 pranešimai rinkimų dieną. Tai yra tris kartus mažiau nei spalio 9 d. Seimo rinkimų metu. Nebuvo pradėta nė vieno ikiteisminio tyrimo. Palyginus su 2012 metų rinkimais, šiuose Seimo rinkimuose pranešimų sulaukta du su puse karto mažiau, tris kartus mažesnis ir ikiteisminių tyrimų skaičius.

„Baltųjų pirštinių“ vadovė Marija Šaraitė pranešė, kad pakartotinio balsavimo dieną iki 19 val. gavo apie 70 piliečių kreipimųsi apie galimus pažeidimus dėl galimų rinkimų komisijos darbo ar politinės reklamos pažeidimų. Skundų dėl galimo balsų pirkimo buvo vienetai – ir tie nepagrįsti.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė konstatavo, kad ši rinkimų diena yra ypatinga. Nebuvo pradėta ikiteisminių tyrimų, gausos pranešimų apie galimus rinkimų įstatymo pažeidimus, galimus rinkėjų pavežėjimo ar papirkimo atvejus. Palyginus su 2012 metais, galima matyti, kad šiuose Seimo rinkimuose padėtis gerėja, o bendru visų darbu galima pasiekti labai gerų rezultatų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija