2016 m. lapkričio 4 d.    
Nr. 41
(2209)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Grybų šventė su japoniška arbata

Rūta Averkienė

Grybauti išeina italai

Svečiai iš Japonijos vaišina arbata

Puoselėdami gražią tradiciją, varėniškiai paskutinį rugsėjo šeštadienį vėl sukvietė į Grybų šventę, kuri skambėjo dzūkišku pavadinimu „Per dzidį dvarų saulė tekėjo“ ir sulaukė daugybės svečių iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio! Įžanginė Grybų šventės dalis – Lietuvos grybavimo čempionatas – aštuntą kartą vyko grybinguose Marcinkonių kaimo miškuose prie Kastinio ežero ir suviliojo nemažai grybautojų bei smalsuolių. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos įsteigtos taurės varžėsi 20 komandų iš įvairių Lietuvos regionų ir dvi komandos iš Italijos. Tik prieš startą dalyviai sužinojo, jog rinkti bus galima tik baravykus, šilbaravykius, raudonikius, voveraites ir žaliuokes.

Į pušynėlius įsisiautę Marcinkonys dar skendėjo ryto miglose, kai mero pavaduotojui Giedriui Samulevičiui septintą valandą pasveikinus visus dalyvius, paaiškinus taisykles ir marcinkoniškiui medžiotojui šūviu į orą davus startą, azartiškiausius grybautojus, pavaišintus skania grybiene, į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunieji Marcinkonių dainininkai bei Margionių muzikantai.

Trijų valandų grybavimo rezultatas – 68 kilogramai 847 gramai grybų ir tik 38 baravykai. Šešioms komandoms nepasisekė – jos grįžo tuščiais krepšiais arba nespėjo pasiekti finišo dešimtą valandą. Daugiausia grybų – 12 kilogramų 583 gramus – rado Trakų rajono savivaldybės komanda „Krembliai“ iš Paluknio. Po metų pertraukos jie jau aštuntą kartą tapo čempionais, aplenkę Lazdijų rajono komandą „Pjaunam ir raunam“, grįžusią iš miško su 11 kilogramų 553 gramais grybų. Jie tik 97 gramais įveikė trečioje vietoje likusius „Pelkių senius“. Nugalėtojams šventės metu buvo įteikta mero Algio Kašėtos įsteigta įspūdinga juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurta taurė. Mažesnės šio meistro sukurtos taurės buvo skirtos prizininkams bei linksmiausiai komandai, kuria pripažintos abi italų komandos. Prizas įteiktas ir jauniausiai čempionato dalyvei – aštuonmetei klaipėdietei Ievai Ivanauskaitei.

Vilniečiams, kurie norėjo apsilankyti Grybų šventėje, o automobilius palikti namie, labai pasisekė, jie galėjo vykti šventiniu traukiniu. Iš sostinės į Varėną ir atgal vykusių traukinių bilietai kainavo perpus pigiau.

Naujas šių metų akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties iki šventės vietos Legendų parke nuotaikingai ir spalvingai šurmuliavo rajono meno kolektyvai, mokiniai ir mokytojai, įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai bei visi varėniškiai ir svečiai.

Šventėje dalyvavo daugybė garbių svečių ir Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai ir ambasadų darbuotojai. Šventės dalyviai turėjo unikalią galimybę sužinoti, kaip geriama arbata Japonijoje. Nozavos arbatos ceremonijos grupės nariai iš Tokijo Itabaši rajono, lydimi Japonijos ambasadoriaus Toyei Shigeeda, Knygų ir menų kieme tris kartus demonstravo arbatos gėrimo ceremoniją, kurią japonai puoselėja jau keturis šimtmečius, ir susilaukė didelio šventės dalyvių bei svečių susidomėjimo.

Grybų šventėje dalyvavo kolektyvai iš visų Lietuvos regionų. Tačiau dzūkų tarmė joje, be abejonės, skambėjo dažniausiai. Čia vyko tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugino įvairiausios pramogos kiemelyje „Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda, ekstremali dviračių šou programa „Green trials“, koncertavo rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.

Šventė paliudijo, kad Varėnos kraštas yra unikalus išsaugotomis etnokultūros tradicijomis bei darbščiais ir svetingais žmonėmis.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija