2017 m. sausio 6 d.    
Nr. 1
(2218)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Ukrainoje metų knyga išrinktas leidinys apie LDK kunigaikščius

Ukrainoje 2016-ųjų „Metų knygos“ titulą pelnė Kijevo leidyklos „Baltija druk“ istorinė knyga „Kunigaikščiai Višnioveckiai“, kurios leidybą iš dalies finansavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Pernai metų knyga Ukrainoje buvo išrinktas kitas šios leidyklos istorinis leidinys „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“. Sprendimą dėl istorinės knygos apie LDK kunigaikščius paskelbimo geriausiu 2016 metų leidiniu gruodžio 21 dieną priėmė nepriklausoma Ukrainos knygų reitingų agentūra „Metų knyga“. Leidinys „Kunigaikščiai Višnioveckiai“ išrinktas geriausiu tarp 15 Ukrainos leidyklų konkursui pateiktų 42 knygų. Ukrainiečių kalba išleistą knygą bendrai sudarė Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos istorikai. Pratarmę parengė profesorius Alfredas Bumblauskas. 319 puslapių istorinė studija papuošta daugybe iliustracijų ir nuotraukų. Istoriniai dokumentai ir archyvinė medžiaga šiai knygai buvo renkama Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos muziejuose, archyvuose, galerijose ir bibliotekose.


Įsigaliojęs naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas prieštarauja tarptautinėms žmogaus teisėms?

Nuo 2017 m. sausio 1 d. pradėjo veikti naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK), pakeisdamas paskutinį iki šiol galiojusį dar sovietmečiu priimtą įstatymą – Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK). Įsigaliojant naujajam kodeksui, dalis ATPK iki šiol buvusių pažeidimų perkeliami į Baudžiamąjį kodeksą ir už juos jau grės baudžiamoji atsakomybė: tai – vairavimas neblaiviam su daugiau kaip 1,5 prom. alkoholio girtumu, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų laikymas. Kartu naikinamas administracinis areštas, administracinė atsakomybė tėvams už jų vaikų paauglių padarytus nusižengimus, atsiranda įpareigojimas dalyvauti prevencijos programose.

Vietoj administracinės atsakomybės už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje nustatyta daugiau kaip 1,5 prom. alkoholio, dabar numatyta baudžiamoji atsakomybė, ir vairuotojui grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Numatyta galimybė atimti teisę vairuoti iki 3 metų ar konfiskuoti automobilį. Naujajame kodekse nebelieka administracinės atsakomybės už nedidelio kiekio narkotikų laikymą bei pasipriešinimą pareigūnams. Už šią nusikalstamą veiką asmuo irgi bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Nebelieka ir vienos iš administracinių nuobaudų rūšių – administracinio arešto. Todėl visi asmenys, prieš Naujus metus patyrę administracinį areštą už pažeidimus, yra išleidžiami į laisvę, o neatliktos nuobaudos dalis keičiama į viešuosius darbus, vieną administracinio arešto dieną prilyginant trims viešųjų darbų valandoms.


2016 metais pamatyti Popiežių buvo atvykę beveik 4 milijonai žmonių

2016 metais Vatikane vykusiuose susitikimuose su popiežiumi Pranciškumi dalyvavo beveik 4 milijonai žmonių. Metų pabaigoje šiuos duomenis paskelbė Popiežiaus oficialius susitikimus ir jo vadovaujamas pamaldas tvarkanti Popiežiaus namų prefektūra.

Daugiausia žmonių – daugiau kaip pusantro milijono – dalyvavo sekmadienių ir kitų šventadienių vidudienio maldos susitikimuose. Beveik milijonas žmonių dalyvavo Šventojo Tėvo aukotose Mišiose ir vadovautose kitose pamaldose. 43 bendrosiose audiencijose dalyvavo apie 760 tūkst. žmonių. Jubiliejinių audiencijų, kurių buvo 11, dalyvių skaičius siekė 450 tūkst. Apie 170 tūkst. žmonių dalyvavo kitose specialiose audiencijose.

Skelbiant kasmetinius statistinius duomenis apie dalyvavimą susitikimuose su popiežiumi pažymima, kad 4 milijonai – apytikslis skaičius žmonių, dalyvavusių Vatikane vykusiuose renginiuose. Mišių, pamaldų ir audiencijų skaičius nustatytas pagal išduotus leidimus dalyvauti šiuose susitikimuose; o šventadienių vidudienio maldos susitikimų dalyvių skaičius nustatytas remiantis Vatikano žandarmerijos duomenimis.


Septyni patarimai,

kaip krikščioniškai pradėti Naujus metus

Naujieji Metai tai graži, bet keista šventė. Švelnumas ir susitelkimas, kuriuos išgyvenome per Kalėdas prieš keletą dienų, dabar palieka erdvę kulinarinei išmonei, kurią lydi linksmybės, besitęsiančios iki vėlyvos nakties, tarsi tai, ką neseniai išgyvenome, jau būtų suarchyvuota, o tema būtų radikaliai pasikeitusi. Šventė tęsiasi paraidžiui iš vienų metų į kitus.

Gera ją švęsti, ir Jėzus turbūt būtų ją šventęs, nes atsiminti pozityvius gerus dalykus, ištirpinti negatyvius ir viltis, kad vėl pradėsime iš pradžių – visi to ieškome. Tačiau nutinka keisti dalykai -  žmonės elgiasi kaip įprasta, o žiniasklaida beria prietaringus patarimus kaip pradėti naujuosius metus, kad jie būtų sėkmingi. Svetainės „Catholic-link“ autorius Sebastjanas Kamposas (Sebastian Campos) kviečia pažvelgti į šią šventę iš krikščioniškos perspektyvos, pasitikint Gerąja Naujiena ir siūlo įžengti į naujus metus pasitelkus septynetą žingsnių.


Nepastebėtos „smulkmenos“

Galima būtų ir patylėti dėl nepelnytai skiriamų kažkokių ordinų ar medalių Lietuvos ar užsienio piliečiams, tačiau, kai kalba eina apie piniginę ir dar su žodžiu Laisvės premiją, jau verta vietoj skaičiuoklės pasitelkti kompiuterį, internetą. Nauja Laisvės premijų skyrimo komisija ir naujas nuo žagrės Seimas, panašu, dar neišmoko šiomis išmaniomis priemonėmis naudotis, todėl, skirdami Laisvės premiją prezidentui Valdui Adamkui, regis, nepastebėjo kai kurių, premijos skyrimui nepalankių „smulkmenų“.

Laisvės premijų komisija, prieš svarstant V.Adamkaus kandidatūrą, kažkodėl neatkreipė dėmesio į kai kurias pretendento biografijos smulkmenas. Viena, gal pagrindinė: kas gali paneigti, kad V.Adamkus neteisėtai tapo kandidatu ir buvo išrinktas į prezidento postą? Juk jis savo pirmos kadencijos metu (1998–2003 m.) turėjo JAV pilietybę, kas buvo teisinė kliūtis tapti prezidentu. Kita kliūtis – jis nei metų anuomet nebuvo išgyvenęs Lietuvoje. Pirmoji kliūtis iškilo į viešumą antros kadencijos (2004–2009 m) pradžioje, kuomet V.Adamkaus atstovas spaudai R.Mačius pareiškė, kad pilietybės atsisakymą iš V.Adamkaus priėmė JAV ambasada Lietuvoje. Tačiau taip ir liko neaišku, ar V.Adamkus užbaigė pilietybės atsisakymo procedūrą taip, kaip to reikalauja JAV įstatymai. Žinoma, kad JAV pilietybės atsisakymo procedūra ten trunka net kelerius metus.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija