2017 m. sausio 6 d.    
Nr. 1
(2218)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Lietuvoje ir Estijoje bei Latvijoje lankėsi JAV Kongreso delegacija

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
sveikina JAV Kongreso delegaciją

Gruodžio 28–29 dienomis Latvijoje lankėsi JAV Kongreso delegacija, vadovaujama respublikono senatoriaus Džono Makeino (John McCain). Į delegaciją įtraukti respublikonas senatorius Lindsis Graemas (Lindsey Graham) ir demokratė senatorė Emi Klobuchar (Amy Klobuchar). Dž. Makeinas jau penkis kartus buvo išrinktas į JAV Senatą. Jis dirba Užsienio reikalų, Nacionalinio saugumo, Ginkluotųjų pajėgų komisijose. 2008 metais Dž. Makeinas buvo Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidento postą. 2016 m. gruodžio 27 d. lankydamasis Estijoje, JAV senatorius Dž. Makeinas po susitikimo su šalies ministru pirmininku Juri Ratu sakė, kad Baltijos šalių ir Jungtinių Valstijų santykiai seniai nebuvo tokie svarbūs. „Mano žinutė yra ta, kad šiuo metu, kai matome tokius dalykus, kaip Rusijos, Kinijos ir kitų šalių rengiamas kibernetines atakas, kai mes matome besitęsiančią agresiją Kryme ir Rytų Ukrainoje, kai mes matome besitęsiančias grėsmes Gruzijoje, mūsų santykiai tikriausiai labai seniai nebuvo tokie svarbūs“. JAV Senato Ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas žadėjo, kad JAV tęs savo įsipareigojimus NATO ir buvimą Baltijos jūros regione.

Lietuvoje JAV senatoriai respublikonai Dž. Makeinas, L. Graemas ir demokratė E. Klobuchar viešėjo gruodžio 29–30 dienomis. Lankymosi Lietuvoje metu JAV senatorius Dž. Makeinas sakė, kad Lietuvai kyla grėsmė, nes atgimstanti Rusija siekia atkurti imperiją. Aplankęs Sausio 13-osios memorialą prie parlamento rūmų, senatorius kreipėsi į renginyje dalyvavusius lietuvių ir amerikiečių karius: „Ačiū už tarnybą, ačiū už jūsų pasiaukojimą. Prieš 25 metus šios didžios ir puikios tautos istorijoje buvo svarbus momentas. Vėl jūs galite būti pašaukti tarnauti, nes yra grėsmė, yra atgimstanti Rusija, kuri siekia atkurti imperiją“. Jis sakė: „Ir mes remsimės jumis, kad apgintumėte šią tautą ir kiekvienam, norinčiam pažeisti Lietuvos suverenitetą, įrodytumėte, kad esame pasirengę ją apginti“. Kartu jis pabrėžė, kad geriausias būdas išvengti konflikto – būti pasirengus, kad kiekvienas potencialus agresorius suvoktų, jog to kaina bus per didelė.

Po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite JAV senatorius sakė, kad Lietuvoje nuolat turėtų būti JAV karių, jog „draugai suprastų, jog JAV visada su jais“. JAV Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas respublikonas Dž. Makeinas pasisakė už tai, kad Lietuvoje nuolat rotaciniu principu būtų JAV karių. „Skaičiai yra susiję su reikalavimais, pratybomis, operacijomis, kurias atliekame kartu, bet labai svarbu, kad nuolatos amerikiečių pajėgos būtų dislokuotos Baltijos šalyse, nes išlaikyti šį buvimą yra būtina, kad mūsų draugai suprastų, kad amerikiečiai visuomet yra su jais“, – sakė Dž. Makeinas po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite. Sprendimą dėl to turėtų priimti jau išrinktojo prezidento Donaldo Trampo administracija. 2014 metų balandį JAV kiekvienoje iš trijų Baltijos šalių dislokavo po 150 karių. Senatorius L. Graemas buvo griežtai nusiteikęs dėl sankcijų Rusijai ir tiesiogiai pareiškė, kad „sankcijos turi būti sugriežtintos“. „Sankcijos turi būti nukreiptos prieš V. Putiną ir jo artimų žmonių ratą. Taigi, be paramos naujoms sankcijoms, turi likti ir dabartinės sankcijos. Reikėtų kalbėti ir apie energetiką. Sakau Baltijos šalims, kad už tai reikės sumokėti kainą, bet jeigu nesustabdysime Rusijos, kaip senatorius Dž. Makeinas sakė, tai iškils grėsmė visai demokratijai“, – sakė L. Graemas. Dėl išrinktojo prezidento D. Trampo jis ramino, kad JAV politinėje sistemoje yra „atskaitomybės sistema“. L. Graemas sakė: „Norime jam suteikti šansą įsitvirtinti ir pažiūrėsime, kaip jis, ką kalbės, bet pritarčiau, kad turime gyventi savo gyvenimą, nors iškyla klausimas, koks yra mūsų gyvenimas. Mūsų gyvenimas yra toks, kad turime remtis savo vadovais ir teisės viršenybe, turime gyventi savo gyvenimus ir išsakyti savo nuomonę be baimės. Taigi, norėdami gyventi savo gyvenimą toliau kaip amerikiečiai, mes turime kovoti su tais, kurie kėsinasi į mūsų gyvenimą“. Kartu atvykusi demokratė senatorė E. Klobuchar išsakė pritarimą prezidento B. Obamos veiksmams. „Jis turi labai aiškiai V. Putinui parodyti, kad mes nusiteikę rimtai ir kad bus atsakas. Priešingu atveju, mes tik kalbame ir nieko nedarome, o Putinas ir toliau dirbs savo metodais ir darys poveikį rinkimams kitose šalyse – ir Prancūzijoje, ir Vokietijoje – ir kitose labai svarbiose šalyse“, – perspėjo E. Klobuchar.

Dž. Makeinas išreiškė pritarimą Lietuvos krašto apsaugai skiriamų lėšų didinimu. Kalbėdamas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, jis sakė: „Aš dėkoju jums už jūsų paramą didinti finansavimą gynybai iki 2 proc. BVP. Tai yra signalas, kurį turime siųsti“. Turėdamas galvoje per JAV prezidento rinkimų kampaniją Vidurio ir Rytų Europos šalyse pasėtą nerimą dėl Donaldo Trampo (Donald Trump) pareiškimų, kad jis dėl NATO sąjungininkų gynybos apsispręstų tik įvertinęs, ar jie pakankamai finansuoja gynybą, senatorius pridūrė: „Jūs galite atsiminti, kai išrinktasis prezidentas D. Trampas dalyvaudamas rinkimų kampanijoje skundėsi dėl reikšmingai prisidedančių NATO šalių trūkumo“.

JAV senatorius vizito metu pasitiko ir savo reikalavimus dėl JAV paramos Lietuvai išdėstė patriotinių organizacijų nariai.

Amerikiečiai kitais metais Lenkijoje žada dislokuoti maždaug 4 tūkst. karių dydžio brigadą, kurios padaliniai vyks į pratybas Vidurio ir Rytų Europos regione. JAV vadovaus Lenkijoje kuriamam tarptautiniam sąjungininkų batalionui. Tokie vienetai bus dislokuoti ir Estijoje, Latvijoje bei Lietuvoje. Jiems vadovaus kitos valstybės.

Po lankymosi Baltijos šalyse JAV senatoriai vyko į Ukrainą, Gruziją ir Juodkalniją.

Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija