2017 m. sausio 20 d.    
Nr. 3
(2220)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Žinia popiežiui Pranciškui: „Lietuva tavęs laukia!“

Praėjusį sekmadienį keliasdešimt
lietuvių ir italų į Šv. Petro aikštę
atsinešė tautines trispalves ir ilgoką
transparantą su žinia itališkai:
„Lituania ti aspetta“ („Lietuva
tavęs laukia!“)

Romos lietuviai pasiuntė žinią popiežiui Pranciškui: „Lietuva tavęs laukia!“. Keliasdešimt lietuvių ir italų sekmadienį, sausio 15 dieną, į Šv. Petro aikštę atsinešė tautines trispalves ir ilgoką transparantą su žinia itališkai: „Lituania ti aspetta“. Popiežius žinią greičiausiai pastebėjo, nes lietuviai sustojo vietoje tiesiog po rūmų langais, iš kurių jis kalbėjo ir meldėsi, sveikino skaitlingai susirinkusius žmones, jų grupes. Aikštėje plevėsavo daug kitų kraštų ir organizacijų vėliavų, kai kurioms etninėms grupėms ir migrantams atstovaujančios organizacijos irgi atėjo su transparantais paminėti sekmadienį švęstą Pasaulinę migrantų ir pabėgėlių dieną. Popiežius ją paminėjo savo kalboje, ragino priimti svetimšalius, nes „ir mes esame svetimšaliai“, daryti visa, kas įmanoma, kad nepilnamečiai pabėgėliai būtų saugomi, ginami ir integruojami, o Romos etninėms mažumoms palinkėjo „ramiai gyventi ten, kur buvo priimti, kad gerbdami vietines tradicijas saugotų savąsias, gimtųjų kraštų tradicijas“.


Taikos ir saugumo perspektyvos

Metinis Popiežiaus susitikimas su Vatikane akredituotais diplomatais

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus sausio 15 dieną
susitiko su Palestinos prezidentu
Machmudu Abasu, kuris buvo atvykęs
atidaryti savo šalies ambasados
prie Šventojo Sosto

Vienoje atidžiausiai tarptautinių politinių lyderių nagrinėjamų popiežiaus Pranciškaus kalbų, sakytų Vatikane akredituotam diplomatiniam korpusui, buvo susitelkta į taikos ir saugumo problemas šiandienos pasaulyje, nurodant ir galimus būdus jų sprendimui. Naujų metų pradžiai tradiciniame, sausio 9 dieną Apaštališkuose rūmuose vykusiame susitikime dalyvavo 183 valstybių, su kuriomis Šventasis Sostas palaiko diplomatinius santykius, ambasadoriai, iš kurių 88 reziduoja tiesiogiai Vatikane, o kiti šias pareigas derina su atstovavimu prie Italijos ar kitų šalių vyriausybių. Be kita ko, Vatikanas dar neturi diplomatinių ryšių su komunistų valdoma Kinija ir islamo tvirtove – Saudo Arabija. Išsamiame pranešime Šventasis Tėvas, sukritikavęs tiek Vakaruose paplitusį sekuliaristinį fundamentalizmą, tiek ir islamo pasaulyje stiprėjantį religinį fundamantalizmą, sakė, kad religija gali ir turi svariai prisidėti prie taikos ir bendrojo gėrio kūrimo, o terorizmas ir kitos smurtingos šiandienos nelaimės gali būti įveiktos vaisingai ir geranoriškai bendradarbiaujant religiniams ir politiniams lyderiams. Plačiai remdamasis Vatikano II Susirinkimo ir savo pirmtakų mokymu, popiežius Pranciškus kvietė kurti visų tautų solidarumu grindžiamą gailestingumo kultūrą, ypač rūpinantis migrantais ir kitomis ginkluotų konfliktų aukomis.


Gyventi atsivertimu

Kun. Vytenis Vaškelis

Atsivertimas – kardinalus širdies ir mąstymo pasikeitimas veikiant malonei. Neįmanoma įvykdyti Kristaus kvietimą „Atsiverskite, nes čia pat Dangaus Karalystė!“ (Mt 4, 17) vadovaujantis vien savo asmeninėmis pastangomis. Jei žmogus iš tiesų nori paklusti Jėzui, tada jau šis noras keistis yra liudijimas, kad ne jis pats yra šio vidinio dvasinio atsivertimo autorius, bet Tas, kuris nuolat ieško sielų, kurios galėtų priimti Jo perkeičiantį tiesos žodį; kuris atveria antgamtinių neregimųjų dalykų paslapčių uždangas tiems, kurie, priimdami naujojo suvokimo šviesą, sako: „Tikrasis pasaulis – ne tas, kurį kasdien matome, bet tas, į kurį mus veda Kristus. Tačiau, pasibaigus šiam gyvenimui, nepasiektume kito, jei, gyvendami žemėje, nesektume Jo pavyzdžiu ir ignoruotume Jo dieviško mokymo dėsnius“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija