2017 m. sausio 20 d.    
Nr. 3
(2220)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Žinia popiežiui Pranciškui: „Lietuva tavęs laukia!“

Praėjusį sekmadienį keliasdešimt
lietuvių ir italų į Šv. Petro aikštę
atsinešė tautines trispalves ir ilgoką
transparantą su žinia itališkai:
„Lituania ti aspetta“ („Lietuva
tavęs laukia!“)

Romos lietuviai pasiuntė žinią popiežiui Pranciškui: „Lietuva tavęs laukia!“. Keliasdešimt lietuvių ir italų sekmadienį, sausio 15 dieną, į Šv. Petro aikštę atsinešė tautines trispalves ir ilgoką transparantą su žinia itališkai: „Lituania ti aspetta“. Popiežius žinią greičiausiai pastebėjo, nes lietuviai sustojo vietoje tiesiog po rūmų langais, iš kurių jis kalbėjo ir meldėsi, sveikino skaitlingai susirinkusius žmones, jų grupes. Aikštėje plevėsavo daug kitų kraštų ir organizacijų vėliavų, kai kurioms etninėms grupėms ir migrantams atstovaujančios organizacijos irgi atėjo su transparantais paminėti sekmadienį švęstą Pasaulinę migrantų ir pabėgėlių dieną. Popiežius ją paminėjo savo kalboje, ragino priimti svetimšalius, nes „ir mes esame svetimšaliai“, daryti visa, kas įmanoma, kad nepilnamečiai pabėgėliai būtų saugomi, ginami ir integruojami, o Romos etninėms mažumoms palinkėjo „ramiai gyventi ten, kur buvo priimti, kad gerbdami vietines tradicijas saugotų savąsias, gimtųjų kraštų tradicijas“.

Popiežiaus Pranciškaus kelionių planai paprastai skelbiami iš anksto, kartais jis pats pasipasakoja apie juos ar tik svajones, pavyzdžiui, grįždamas iš pastoracinių kelionių yra sakęs, kad 2017 metais norėtų nukeliauti į Bangladešą, į Indiją ir į kurį nors Afrikos kraštą. Popiežius yra kalbėjęs ir apie ketinimus apsilankyti Kolumbijoje, tačiau tik tada, kai įsitvirtins vyriausybės ir FARC armijos taikos susitarimas ir „nebebus kelio atgal“. Konkrečiau žinoma apie tris 2017 metais planuojamas Popiežiaus keliones Europoje: kelionė į Portugaliją, minint Marijos apsireiškimų Fatimoje šimtmetį gegužės 12 ir 13 dienomis, ir į dvi svarbias šiaurės Italijos arkivyskupijas – į Milaną kovo 25 dieną ir į Genują gegužės 27 dieną. Pastarųjų planuojamų kelionių programas paskelbė vietos vyskupai, Vatikanas oficialiai dar nepatvirtino.

O gal 2018 metų popiežiaus kelionių horizonte numatyta ir Lietuva, švęsianti valstybės atkūrimo šimtmetį? Daug kas viliasi, kad tokia kelionė galėtų įvykti 2018 metais, minit šv. Jono Pauliaus II istorinio apsilankymo Lietuvoje 25 metų sukaktį. Antrasis po Popiežius asmuo Vatikane kardinolas Pietras Parolinas (Pietro Parolin) pernai gegužę po susitikimų Kryžių kalne pasakė, jog tikisi, kad jis yra „kaip Jonas krikštytojas, kuris paruošia kelią“ Popiežiaus kelionei. Tačiau neįmanoma nuspėti, kada Popiežius priims Lietuvos valstybės ir Bažnyčios vadovų kvietimą, nes dar neseniai įvyko Vatikano Valstybės sekretoriaus kardinolo P. Parolino viešnagė Lietuvoje, kai jis atvyko į Nacionalinį Gailestingumo kongresą Vilniuje kaip ypatingas popiežiaus Pranciškaus įgaliotinis.

Romos lietuvių bendruomenės atstovai sekmadienį su pirmininke Elze di Meglio, Popiežiškosios Šv. Kazimiero lietuvių kolegijos vadovu kun. Audriumi Arštikaičiu, svečiais iš Lietuvos, tarp kurių buvo kun. Algirdas Dauknys iš Berčiūnų, prie grupės prisidėjusiais italais ir turistais iš Lietuvos parodė, kad Popiežius tikrai laukiamas ir kad to labai trokšta ir lietuviai, gyvenantys Popiežiaus vyskupijoje Romoje.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija