2017 m. sausio 20 d.    
Nr. 3
(2220)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Monsinjorui Kazimierui Senkui – 100 metų!

Monsinjoras Kazimieras Senkus

Sausio 24 dieną Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio (Eigulių) parapijos altaristas vyriausiais Lietuvos kunigas monsinjoras Kazimieras Senkus švęs 100 metų jubiliejų. Jis gimė 1917 m. sausio 24 d. Teiberių kaime (Didvydžių parapija, Vilkaviškio valsčius) gausioje devynių vaikų šeimoje. Mokėsi Vilkaviškio gimnazijoje, vėliau – Vilkaviškio kunigų seminarijoje. 1940-aisiais K.Senkus kartu su savo draugu, kuris gyveno šalia Kudirkos Naumiesčio, pateko į Vokietiją. Ten 1942 m. gegužės 30 d. Miunsteryje įšventintas kunigu. Kai kunigas gavo leidimą pastoraciniam darbui Vokietijoje, tai savo misija laikė tautiečių, apgyvendintų specialiose stovyklose – barakuose, lankymą bei vertėjavimą jiems. Tačiau, norint Leipcigo lageryje lietuviams aukoti šv. Mišias, reikėjo gauti specialų leidimą, kurį pavyko gauti tik 1943 metų pavasarį... 1945-1946 metais lankė Rėgensburgo bažnytinės muzikos mokyklą, o 1947-1950-aisiais Romoje studijavo Popiežiškajame bažnytinės muzikos institute grigališkąjį choralą ir kompoziciją. Už diplominį darbą apie lietuvių liaudies giedojimą gavo magistro laipsnį. Iki 1954 metų Romoje, Šv. Kazimiero kolegijoje, buvo giedojimo mokytojas, vargonininkas ir chorvedys. Paruošė giesmynėlį „Giedanti bažnyčia“, parašė studiją apie lietuvių liaudies dainų formą, parengė giesmyną „Garbė Dievui“, surinko lietuviškų liaudies giesmių melodijų, sukūrė nemažai giesmių. Į Vokietiją vėl teko sugrįžti gavus pasiūlymą rašyti studiją apie lietuvių liaudies dainas. Kartu gavo paskyrimą Tiubingene teologijos studentus mokyti muzikos bei giedojimo. Be to, jam pavedė teikti dvasinius patarnavimus vienoje klinikoje. Gyvendamas Vokietijoje, Štutgarte, Leipcige, Bad Viorishofene daug padėjo Lietuvos žmonėms. Iki pat išėjimo į pensiją – 1996-ųjų metų pradžios – Lietuvių katalikų misijoje kartu su pirmininku sukviesdavo žmones pamaldoms, suburdavo draugėn, vesdavo kultūrines programas bei teikdavo pagalbą ir pavieniams asmenims, atvykusiems stažuotis, šiaip paviešėti arba gydytis.


Atmintis gyva, nes liudija...

Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje
prie žuvusių laisvės gynėjų portretų

Liudyti tiesą – mūsų pareiga... Sausio 13-oji kasmet kviečia atminti ir liudyti tiesą, kuri yra mūsų valstybės gyvenimo dalis.

Biržus nuo pat ryto šildė šios atmintinos dienos laužai šaltame žiemos sniege ir žmonių širdyse.

Biržų Kaštonų pagrindinės mokyklos bendruomenė neabejinga istorinei praeičiai. Prasmingai prisiminti sausio 13-osios įvykiai ir paminėta visuotinė pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“.

Pirmoji pamoka pradėta dešimčiai minučių languose uždegant vienybės ir atminimo žvakutes. Mokyklos tikybos mokytojas kun. Ernestas Želvys pakvietė penktokus į Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Mokiniai su savo mokytoju ir direktoriumi Vytautu Stanulevičiumi į bažnyčią vyko susikaupę ir rimti. Čia kunigas Ernestas su mokiniais kuria kompoziciją: kryžius, apjuostas Lietuvos trispalve, nuo kurios nutęstos dvi raudonos juostos su žuvusiųjų nuotraukomis ir žvakėmis. Jos uždegtos prie 14 Lietuvos laisvės gynėjų nuotraukų.


Neužgesk, laisvės žibinte!

Sausio 13-osios atminimas istorijos pamokoje

Kiekvienas Lietuvos pilietis, kuriam yra brangi Tėvynė, nėra abejingas šiai iškiliai istorinei datai ir pats aktyviai ruošiasi prasmingam paminėjimui bei nuoširdžiai pakviečia ir kitus dalyvauti tuose renginiuose. Būdama istorijos mokytoja, iš anksto aptariau su mokiniais, kaip paminėsime Laisvės gynėjų dieną.

Sausio 9-ąją istorijos kabinete šia tema buvo parengta mokinių piešinių paroda. Mokiniai buvo gavę namų darbų užduotį parašyti rašinėlį „Niekada neužgesk, laisvės žibinte“. Šią užduotį galėjo atlikti pasitardami kartu su savo tėveliais, seneliais. Sausio 12 dieną istorijos pamokoje mokiniai pristatė savo rašinėlius. Mane labai sujaudino mokinių mintys. Jos buvo nuoširdžios ir tikros. Štai keletas minčių iš 7 klasės mokinių rašinėlių:


Malda už Lietuvą ir jos laisvės gynėjus Šiluvoje

Sausio 13-oji, kai Lietuva atmena tragiškąsias savo istorijos dienas, paminėta ir Šiluvoje. Šią dieną piligrimams gausiai susirinkus į kasmėnesinius Marijos atlaidus, melstasi už Tėvynės laisvės gynėjus, Šiluvos Dievo Motinos globos prašyta Lietuvos žmonių dabarčiai ir taikiai ateičiai. Šiomis intencijomis Šiluvos Bazilikoje kvietė melstis iškilmingai Eucharistijai vidudienį vadovavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas. Arkivyskupas sveikino Eucharistiją koncelebravusius Kauno arkivyskupą emeritą Sigitą Tamkevičių, Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį, Telšių vyskupą Joną Borutą, Kauno arkivyskupijos augziliarą vyskupą Kęstutį Kėvalą bei kunigus, ypač Raseinių dekanato, kurie tą dieną patarnavo ir klausyklose, Šiluvos parapijos chorą bei jo vadovą Vytautą Šveikauską ir visus piligrimus, susirinkusius prie Šiluvoje gerbiamo ir malonėmis garsaus Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu atvaizdo Bazilikos Didžiajame altoriuje, kad vėl kaip ir per šimtmečius Šiluvos Dievo Motinos užtariami melstų Viešpaties palaimos sau ir visai Lietuvai.


„Alfa“ kursai subūrė Šilalės krašto žmones

„Alfa“ kursų dalyviai su kunigais
Antanu Mačiumi ir Vaidu Gadeikiu

Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijoje 2016 m. lapkričio 8 d. prasidėjo „Alfa“ kursai. Ateidami į šiuos kursus turbūt daugelis žmonių nežinojo, ko tikėtis ir laukti. Vieni atėjo paraginti draugų, kiti – smalsumo vedami, buvo ir tokių, kurie turėjo tikslą pagilinti tikėjimą. Jau po pirmųjų susitikimų „Alfa“ kurso dalyviai pajuto, kad tai, kas vyksta čia, yra gera. Jauki parapijos namų aplinka, nuoširdūs, malonūs ir įkvepiantys vadovai, draugiški ir bendraujantys dalyviai yra tai, ko laukia kiekvienas kursų dalyvis. Du kartus „Alfa“ kurso dalyviai turėjo galimybę išgirsti gyvus liudijimus – paskaitas, kurias skaitė kan., relig. m. mgr., teol. lic. Andriejus Sabaliauskas bei uolus „Alfa“ kursų dalyvis, Pajūrio Švč. Trejybės parapijos klebonas, kun. relig. m. mgr. Antanas Mačius.


Dėkota geradariams

Kalba klebonas kun. Rimantas Žaromskis

Tytuvėnų Gyvojo Rožinio draugijos nariai 2016 metais daug keliavo. Tokios piligriminės kelionės, ypač jei reikia nusigauti į Lietuvos pakraščius, nemažai kainuoja, o didžioji draugijos narių dalis – pensininkai. Tad pagalba ir parama šiems žmonėms labai praverčia. Organizuodama popietę geradariams, Teresė Barkauskienė, Tytuvėnų Gyvojo Rožinio draugijos vadovė, nusprendė padėkoti ne tik tiesiogiai pagelbėjusiems, bet ir kitiems Tytuvėnų krašto patriotams, kurie paremia ir palaiko miestelio perlą – Tytuvėnų Mergelės Marijos, Angelų karalienės, bažnyčią bei vienuolyną.

Įžanga į popietę tapo šv. Mišios, kurias aukojo Tytuvėnų parapijos klebonas kun. Rimantas Žaromskis. Jose susirinkusieji meldėsi už gera darančius, prašydami jiems stiprios sveikatos, ištvermės, savitarpio supratimo, vienas kito palaikymo, meilės, šv. Jono Pauliaus II ir palaimintojo Jurgio Matulaičio užtarimo, švč. Mergelės Marijos nuolatinės globos, Dievo Gailestingumo malonių ir palaimos.


Dievo Žodis skleidžiasi Alytaus miesto bendruomenėje

Aldona KUDZIENĖ

Šv. Benedikto gimnazijos direktorius
Vytautas Bigaila apžvelgė ugdymo
įstaigos nueitą kelią: jos kūrimąsi,
išaugimą per 20 metų nuo pradinės
mokyklos iki gimnazijos

Kalėdų žinia turi daug įvairiausių aspektų, bet vienas iš pagrindinių yra tai, kad, atėjus laiko pilnatvei (Gal 4, 4), Dievas prabilo į žmones per savo Sūnų Jėzų, tapusį žmogumi, paaukojusį gyvybę, kad išgelbėtų pasaulį iš nuodėmių, ir vėl prisikėlusį. Dievas daug pasakė ir tebekalba visiems, gyvenantiems XXI amžiuje, savo Sūnaus meilės pavyzdžio bei jo įsteigtos Bažnyčios dėka. Ta intencija Alytaus dekanatas ir viešoji įstaiga „Dienos namai“ antrąją Kristaus gimimo iškilmių dieną miesto visuomenę pakvietė į dvasinį renginį pakalbėti, paklausyti, padiskutuoti tema „Ir Žodis tapo kūnu, ir gyveno tarp mūsų...“

Konferencija prasidėjo šv. Mišiomis

Konferencija prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Angelų Sargų bažnyčioje. Jas aukojo kun. Rimantas Venslova iš Šv. Kazimiero parapijos bei Alytaus dekanas, klebonas, garbės kanauninkas Arūnas Užupis. Antrąją Kalėdų dieną liturgijoje minimas šv. Steponas, išsimokslinęs žydas, atsivertęs į krikščionybę, diakonas, pirmasis kankinys, paaukojęs gyvybę dėl tikėjimo I amžiuje. Pamoksle svečias iš Šv. Kazimiero parapijos atkreipė dalyvių dėmesį į Stepono asmenyje jaučiamą ypatingą meilę Dievo Evangelijai. Dvasininko liudijimu, matome, kad jis negaili nieko, net savo gyvybės, dėl to, ką myli. Anot pamokslininko, mums, kaip krikščionims, labai svarbu, kad sugebėtume eiti Viešpaties parodytu keliu, mokydamiesi mylėti Dievą bei artimą ir būtume tokios širdies, kaip šv. Steponas.


Paminėjo Laisvės gynėjų dieną

Sausio 13-oji Šilalėje buvo rimties ir susikaupimo, skaudžių apmąstymų diena. Ji prasidėjo 8 val. ryto pilietine iniciatyva „Atmintis gyva, nes ji liudija“. Jos metu dešimčiai minučių languose buvo uždegtos vienybės ir atminties žvakutės.

17 val. Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje klebonas kan. dr Algis Genutis aukojo šv. Mišias už laisvės gynėjus, pasakė homiliją. Prie Laisvės kovotojų vėliavų bažnyčioje budėjo buvę tremtiniai, politiniai kaliniai, kovotojai už Lietuvos laisvę, šauliai, skautai, patriotiškai nusiteikęs jaunimas, moksleiviai, pedagogai.

Po šv. Mišių vyko minėjimas, o paskui – patriotinis koncertas, skirtas Laisvės gynėjų dienai paminėti. Koncertavo šilališkis saksofonistas Zigmas Levickis bei Šilalės kultūros centro vyrų ansamblis „Ex cordis“, vadovaujamas ilgamečio šio ansamblio vadovo Antano Kazlausko. Šis meno kolektyvas šilališkių yra labai mėgiamas ir laukiamas kaskart pasirodantis vis su naujomis programomis. Šis aukšto meninio lygio ansamblis koncertuoja ir už rajono ribų. Šiam jaudinančiam koncertui akomponavo didelę patirtį turinti Šilalės meno mokyklos dėstytoja, pianistė Loreta Penskuvienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija