2017 m. vasario 10 d.    
Nr. 6
(2223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – pianistei

Pianistė Aleksandra Žvirblyte

Vasario 4 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas žymiai pianistei, iškiliai muzikos asmenybei, garsios muzikų dinastijos atstovei Aleksandrai Žvirblytei. Aleksandra Žvirblytė apdovanota už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už bendruomeniškumo stiprinimą, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką. Apdovanojimą įteikė kultūros viceministras Audronis Imbrasas.

Iškilmingą vakarą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje pianistė kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliko išskirtinį kūrinį – XIX amžiuje gyvenusio lenkų kompozitoriaus ir pianisto, pas legendinį lenkų fortepijono pedagogą Jozefą Elsnerį studijavusio, Ignacijaus Felikso Dobžinskio (Ignacy Feliks Dobrzyński) fortepijoninį koncertą.

Pianistė A. Žvirblytė 1989 ir 1991 metais tapo M. K. Čiurlionio pianistų konkurso Vilniuje, 1991 metais – Y.K.A.A. (Young Keyboard Artists Association) tarptautinio pianistų konkurso Oberline (JAV) laureate, 1999 metais Paryžiuje vykusiame tarptautiniame N. Rubinšteino pianistų konkurse ji buvo pripažinta geriausia – pelnė Grand Prix. Pianistė ne vieną dešimtmetį rengia rečitalius kaip solistė, koncertuoja su orkestrais ir įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje. Ji bendradarbiauja su Lietuvos kameriniu, Lietuvos nacionaliniu, Charkovo filharmonijos, Sankt Peterburgo Konservatorijos bei Muzikinio teatro, Bulgarijos konservatorijos ir kitais simfoniniais orkestrais. A. Žvirblytės repertuare – įvairių stilių, epochų ir žanrų muzika, lietuvių kompozitorių kūriniai (daugelio jų – premjeros). Pianistė dalyvavo muzikos festivaliuose Lietuvoje, Prancūzijoje, Danijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje,  skambino Šveicarijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Bulgarijoje, JAV, diriguojant iškiliems menininkams Sauliui Sondeckiui, Gintarui Rinkevičiui, Juozui Domarkui, Robertui Šervenikui, Mindaugui Piečaičiui, Alvydu Šulčiui, Christo Christovui, Aleksejui Kolobuchinui, Oliveriui Vėderiui.

Ji skambina ne tik prestižinėse salėse, bet ir Lietuvos regionų kultūros centruose, mokyklose, kasmet rengia edukacinių renginių ciklus vaikams ir jaunimui. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė nuo 2014 metų pristatomas ciklas „Kelias į Parnasą“ – tai daugiau nei keturiasdešimt renginių visoje Lietuvoje.

A. Žvirbytės solinėse programose skamba fortepijoninės muzikos šedevrai Johano van Bethoveno, Ferenso Listo, Moriso Ravelio, Sergejaus Rachmaninovo, Franso Šuberto, Frederiko Šopeno, Johaneso Bramso, Aleksandro Skriabino ir kitų autorių kūriniai. Jau 15 metų gyvuoja unikalus projektas „Dinastija“ – trijų šeimos kartų pianistų pasirodymai vienoje scenoje grojant šešiomis rankomis vienu fortepijonu, dviem fortepijonais ar su orkestru ir mušamaisiais. Ši projektas sulaukė didelio pasisekimo tiek Lietuvos, tiek užsienio koncertų salėse.

A. Žvirblytė redagavo nemažą pluoštą lietuvių kompozitorių kūrinių ir buvo jų pirmoji atlikėja. Pianistės repertuare lietuvių kompozitorių Juliaus Andrejevo, Balio Dvariono, Stasio Vainiūno, Mindaugo Urbaičio, Zitos Bružaitės, Teisučio Makačino, Br. Kutavičiaus kūriniai, daugelis jų įrašyti Lietuvos radijuje.

Pianistė dalyvauja kuriant įdomius ir netradicinius projektus.

A. Žvirblytės, kaip M. K. Čiurlionio konkurso laureatės, repertuare nuolat atliekami šio didžiojo lietuvių klasiko kūriniai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Pianistė sumanė ir nuo 2013 metų Palangoje rengia tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį, kuris jau kitais metais pasiekė ir Vilnių, o nuo šių metų rengiamas ir užsienio šalyse, susijusiose su M. K. Čiurlioniu.

Pianistė aktyviai dalyvauja organizuojant įvairius respublikinius ir tarptautinius muzikos renginius, kaip pavyzdžiui, tarptautinį konkursą-festivalį „Muzika be sienų“ Druskininkuose, jaunų neįgaliųjų muzikos atlikėjų konkursą-festivalį „Perliukai“ kartu su Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ bei tarptautinį neįgaliųjų festivalį „Spalvų muzika“ su  neįgaliųjų nacionaliniu „Spalvų muzikos“ orkestru, „Muzika Čiurlioniui“ bendradarbiauja su Lietuvos kompozitorių sąjunga, su fondu Podkarpacka Fundacyja Rozwoju Kultury (Lenkija), organizuojant VII ir VIII Tarptautinius pianistų forumus Lenkijoje, Ukrainoje ir Slovakijoje. Pianistė yra puiki organizatorė, rengiant Europos muzikos akademijų festivalį EFAM, „Wawer Music Festival“ bei tarptautinį „Master Competition for Music Teachers“ Varšuvoje.

A. Žvirblytė yra Lietuvos muzikos akademijos Fortepijono katedros profesorė, išugdžiusi daugiau kaip 50 pianistų – tarptautinių konkursų laureatų, kurie sėkmingai dirba Lietuvoje ir užsienyje. Specialiai pas šią pedagogę atvyksta studijuoti pianistai iš Danijos, Gruzijos, Kosta Rikos, Ispanijos, Vokietijos, Anglijos. Pianistė veda atlikėjų meistriškumo kursus, skaito pranešimus mokslinėse konferencijose, dalyvauja tarptautinių konkursų žiuri darbe Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje Kosta Rikoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Ukrainoje.

A. Žvirblytę anksčiau yra apdovanoję prezidentai Dalia Grybauskaitė, Valdas Adamkaus, Algirdas Mykolas Brazauskas. 2011metais ji apdovanota Lenkijos kultūros ministro diplomu už aktyvią veiklą, skleidžiant ir saugant F. Šopeno palikimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija