2017 m. vasario 24 d.
Nr. 8 (2225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Melstasi už Lietuvą, prašyta garbingojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio drąsos ir tikėjimo

Vasario 13 dieną Šiluvoje piligrimai šventė Marijos dieną, atsivežė į šią šventovę savo prašymus ir padėkas, meldėsi ne tik savo asmeniškomis, bet ir visai Lietuvai svarbiomis intencijomis, ypač artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo dienai – Vasario 16-ajai.

Šią dieną piligrimams aukodami šv. Mišias, klausydami išpažinčių patarnavo Kėdainių dekanato kunigai. Prieš vidudienį Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikoje Rožinio maldai vadovavo Šėtos klebonas kun. Robertas Gedvydas Skrinskas.

Iškilmingoje Eucharistijoje Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį, Kauno arkivyskupą emeritą Sigitą Tamkevičių, „Marijos radijo“ programų direktorių kun. Povilą Narijauską, svečią iš JAV tėvą jėzuitą Luką Laniauską, kitus kunigus bei visus piligrimus, „Marijos radijo“ klausytojus sveikino Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas. Jis kvietė į bendrą maldą trimis intencijomis: melstis už Lietuvą, mininčią 99-uosius savo valstybingumo metus (50 jų praleidome būdami okupacijoje), kad vis iš naujo pamiltume savo Tėvynę; prašyti Dievo pagalbos persiimti garbingojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio laikysena ir drąsa; minint Fatimos Dievo Motinos apsireiškimo 100-metį ypač melstis už Rusiją ir Dievo valią kaimyniniuose kraštuose. Ganytojas atskirai pakvietė melstis ir už arkivyskupijos kunigus – 30-metį švenčiantį Darių Vasiliauską, kunigystės 10-metį mininčius kunigus Andrių Alminą ir Domą Pauliką.


Valstybės apdovanojimai Lietuvai nusipelniusiems žmonėms

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi
apdovanota sesuo Monika Gavėnaitė
(ketvirtoji iš kairės) su ją pasveikinti
atėjusiais bičiuliais ir prezidente
Dalia Grybauskaite
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė minint Vasario 16-ąją – Valstybės atkūrimo dieną – už nuopelnus Lietuvai ir šalies vardo garsinimą pasaulyje vasario 16-ąją valstybinius apdovanojimus įteikė 26 Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečiams.

Pasak Prezidentės, tokią dieną mus suartina ir šalies istorinė patirtis, ir dabarties iššūkiai, ir ateities viltys. Didelis bendras troškimas, kad Lietuva toliau augtų ir klestėtų kaip išdidi nepriklausoma valstybė, kad mūsų gyventojai ją brangintų ir didžiuotųsi, o kitos garbingos šalys laikytų patikima drauge ir sąjungininke. Prezidentė pabrėžė, kad ši šventė priklauso visiems, kurie šiandien nuoširdžiai, negailėdami jėgų, tarnauja valstybei, įgyvendina puikias iniciatyvas, augina vaikus ir kasdien atkakliu darbu prisideda kurdami mūsų visų ateitį. Jie ir yra tikrasis šiandieninės Lietuvos veidas su begale gerų, gražių bruožų. Tai – žmonės, kuriems netrūksta nei pasiaukojimo, nei drąsos, nei ištikimybės.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Solidarumas su kovojančia tauta

Praėjo jau treji metai, kai Ukrainoje 2014 metų vasario pabaigoje prasidėjo revoliucija – sukilimas prieš Rusijai pavaldaus prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą. Pagrindinėje Kijevo Maidano aikštėje vykstantys protesto mitingai peraugo į režimo susidorojimo su demonstrantais aktus. Policijos padalinio „Berkut“ pareigūnai pradėjo slapta šaudyti į žmones, sukeldami dar didesnį nepasitenkinimą režimu. Augant aukų skaičiui, susidorojimo su protestuotojais atvejai tik dar labiau įkvėpė tautą tolesnei kovai – į Kijevą plaukė žmonių minios, kilo naujos barikados, gatvėse vyko betarpiški susidūrimai su milicija. Netrukus Maidano aikštėje slapta nužudytų skaičius pasiekė šimtą, ir žuvusiesiems buvo duotas šventas pavadinimas – „Dangaus šimtinė“. Už žuvusiuosius buvo meldžiamasi, jų laidotuvės virsdavo masinėmis akcijomis prieš režimą, žuvusiųjų portretai buvo iškilmingai nešami demonstracijose, jie buvo pavadinti Ukrainos didvyriais. Po kelių savaičių Ukrainos revoliucija šventė pergalę. Ir nors Ukrainai tenka dar daug kentėti, ginti krašto teritoriją nuo užpuolikų, ieškoti atsakymų į daugybę sunkių problemų, Ukrainos kova kelia pasigėrėjimą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija