2017 m. vasario 24 d.
Nr. 8 (2225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Žmogaus dvasia – neįveikiama

Solidarumas su kovojančia tauta

Praėjo jau treji metai, kai Ukrainoje 2014 metų vasario pabaigoje prasidėjo revoliucija – sukilimas prieš Rusijai pavaldaus prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą. Pagrindinėje Kijevo Maidano aikštėje vykstantys protesto mitingai peraugo į režimo susidorojimo su demonstrantais aktus. Policijos padalinio „Berkut“ pareigūnai pradėjo slapta šaudyti į žmones, sukeldami dar didesnį nepasitenkinimą režimu. Augant aukų skaičiui, susidorojimo su protestuotojais atvejai tik dar labiau įkvėpė tautą tolesnei kovai – į Kijevą plaukė žmonių minios, kilo naujos barikados, gatvėse vyko betarpiški susidūrimai su milicija. Netrukus Maidano aikštėje slapta nužudytų skaičius pasiekė šimtą, ir žuvusiesiems buvo duotas šventas pavadinimas – „Dangaus šimtinė“. Už žuvusiuosius buvo meldžiamasi, jų laidotuvės virsdavo masinėmis akcijomis prieš režimą, žuvusiųjų portretai buvo iškilmingai nešami demonstracijose, jie buvo pavadinti Ukrainos didvyriais. Po kelių savaičių Ukrainos revoliucija šventė pergalę. Ir nors Ukrainai tenka dar daug kentėti, ginti krašto teritoriją nuo užpuolikų, ieškoti atsakymų į daugybę sunkių problemų, Ukrainos kova kelia pasigėrėjimą.

Solidarizuojantis su Ukrainos tauta kovoje už demokratinę ateitį Lietuvoje jau yra graži tradicija paminėti Ukrainos Nepriklausomybės dieną, pagerbti 1932–1933 metų Holodomoro aukas. Vasario 18–19 dienomis Kaune ir Vilniuje buvo paminėta Ukrainos Dangaus šimtinės atminimo diena, skirta trečiosioms skaudžiųjų įvykių 2014 metais Kijevo Maidane metinėms ir kitoms Ukrainai svarbioms datoms bei įvykiams atminti. Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje ryte buvo meldžiamasi už Ukrainos tautą minint Kijevo Maidano „Dangaus šimtinę“, trečiąsias skaudžiųjų įvykių metines. Dalyvavo ukrainiečių graikų apeigų katalikų (unitų) dvasininkai, Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios  patriarchato diakonas ir broliai pranciškonai. Kauno Įgulos Karininkų ramovėje nuo vidurdienio vyko diskusija „Lietuva–Ukraina“. Diskusijoje dalyvavo Maidano dalyviai – Ukrainos graikų-katalikų kunigas vienuolis Joakimas Kovalčiukas, brolis Pachomijus, Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios Kijevo patriarchato diakonas, muzikantas, žurnalistas Romanas Koliada, Tatjana Narkevičienė ,Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai, kiti svečiai iš Ukrainos. Jie pasakojo apie Maidano revoliucijos įvykius, apie žmonių ryžtą išsaugoti revoliucijos iškovojimus. Iš Lietuvos pusės ukrainiečių kovą įvertino Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės vadas plk. ltn. Vidas Grunda, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės vadas kpt. Arvydas Savickas, Lietuvos Kariuomenės Karių Rezervo asociacijos Kauno skyriaus (LKKRA) ats. kpt. Vytautas Žymančius, Tarptautinio labdaros ir paramos fondo „Pagalbos sparnas“ direktorius Algis Šimoniūtis, Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis, Gintarė Skaistė. Ukrainietiškas dainas atliko Vilniaus liaudies teatro režisierė Dalia Tarailienė. Buvo demonstruojama fotografijų paroda. Vėliau buvo bendraujama prie gražaus vaišių stalo.

Sekmadienį „Dangaus šimtinės“ paminėjimas tęsėsi Vilniuje. Vilniaus Švč. Trejybės (unitų) bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios ir ekumeninės pamaldos. B.Į. Čiurlionio namai pakvietė į Muzikos poezijos diskusiją „O Viešpatie! Nušviesk, maldauju, kelią mano...“, kurioje dalyvavo Švč. Trejybės (unitų) bažnyčios kunigas vienuolis tėvas Joakimas Kovalčiukas, Ukrainos Stačiatikių Bažnyčios Kijevo patriarchato diakonas, muzikantas, žurnalistas Romanas Koliada, pirmasis Lietuvos respublikos vadovas prof. Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės akto signatarė Nijolė Oželytė, Vilniaus liaudies teatro vadovė Dalia Tarailienė, poetas Vladas Braziūnas, Kijevo Maidano dalyviai, Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai.

Tokie Lietuvoje vykstantys renginiai sutvirtina Ukrainos laisvės ryžtą. Ukrainiečiai išreiškia dėkingumą Lietuvai už moralinę, politinę ir materialinę paramą jų kovai, kuri niekada nesibaigia, tačiau konsoliduoja ukrainiečių tautą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija