2017 m. vasario 24 d.
Nr. 8 (2225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Nepriklausomybės Akto pasirašymo inscenizacija ir paroda

ŠIAULIAI. Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos minėjimas tradiciškai prasidėjo šv. Mišiomis Šiaulių Katedroje. Mišių metu buvo palaiminta Lietuvos trispalvė, kuri 12 valandą buvo atnešta į Prisikėlimo aikštę. Joje šiauliečiai ir miesto svečiai pirmą kartą stebėjo teatralizuotą Nepriklausomybės Akto pasirašymo inscenizaciją. 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės Aktą pasirašė 20 iškilių signatarų, tarp kurių buvo keturi šiauliečiai – Mykolas Biržiška, Jonas Vileišis, Steponas Kairys ir Alfonsas Petrulis. Šias istorines asmenybes įkūnijo Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Vladas Baranauskas, Romanas Dudnikas, Aurimas Žvinys ir Juozas Žibūda. Po teatralizuotos inscenizacijos vyko iškilminga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija. „Tautišką giesmę“ giedojo vokalo studija „Ro-ko-ko“. Su Lietuvos Valstybės atkūrimo diena Lietuvą ir į Prisikėlimo aikštę susirinkusius žmones sveikino miesto meras Artūras Visockas ir pabrėžė Nepriklausomybės Akto svarbą Lietuvai. Savo kalboje meras skatino būti drąsiais ir vieningais, kokie buvo ir Nepriklausomybės Aktą pasirašę signatarai. Sveikinimo žodį tarė ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Paskui startavo žaidimas „Nepriklausomybės keliu“, kuriame dalyviai turėjo surasti užšifruotas miesto vietas ir atlikti užduotis.

15 val. Chaimo Frenkelio viloje atidaryta tarptautinė paroda „Nepriklausomų valstybių – Lietuvos ir Latvijos – kūrėjai Mintaujos gimnazijoje“, kuri skirta artėjančiam Lietuvos ir Latvijos Nepriklausomybės 100-mečiui paminėti. Renginio pradžioje Lietuvos ir Latvijos himnus giedojo Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“.

Parodos atidaryme Lietuvą ir jos gyventojus su Valstybės atkūrimo diena sveikino garbingi svečiai iš Jelgavos. Apie šios dienos reikšmingumą kalbėjo Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, istorikas ir Seimo narys Arūnas Gumuliauskas. Miesto meras A. Visockas įteikė atminimo dovanas prie parodos įgyvendinimo prisidėjusiems Jelgavos muziejaus darbuotojams. Istorinius dokumentus lietuvių ir latvių kalbomis skaitė Vladas Baranauskas.

Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną Šiauliuose netrūko įvairių akcijų ir koncertų. Pirmoje dienos pusėje miesto viešajame transporte buvo vykdoma poetinė-pilietinė akcija „Nepriklausomybės maršrutas-99, Šiauliai“, jos metu Šiaulių dramos teatro aktoriai skaitė lietuvių poetų eiles. Popiet Šiaulių kultūros centre vyko koncertas „Tai gražiai mane augino“. Koncertų salėje „Saulė“ Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną vainikavo šventinis koncertas „Mes – jėga!“

 Parengta pagal savivaldybės informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija