2017 m. vasario 24 d.
Nr. 8 (2225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Bendruomenė pagerbė ilgametį kleboną

Šv. Mišių auka. Iš kairės: kunigai
Artūras Sederevičius SJ,
Antanas Urbanavičius ir Vytautas
Antanas Matusevičius

Parapijiečių sveikinimas

Modesta Domeikaitė ir Remigijus
Poderis sveikina melodingai

Rajono vadovai Edgaras Pilypaitis
ir Juozas Puodžiukaitis

Kun. Antanas Urbanavičius

PLOKŠČIAI. Vasario 19-ąją, sekmadienį, Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje, šv. Mišių auka, į kurią susirinko daug parapijiečių, buvo ne eilinė – prie altoriaus atėjo trys kunigai. Šv. Mišių aukai vadovavo 1982–2016 metais šioje parapijoje klebonavęs, o dabar altaristas kun. Antanas Urbanavičius, koncelebravo dabartinis klebonas kun. Vytautas Antanas Matusevičius ir iš šios parapijos kilęs Vilniaus Jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Artūras Sederevičius SJ. Įžangoje kun. A. Urbanavičius sakė šiose šv. Mišiose melsiąsis ne tik už parapijiečius, bet ir už save, dėkodamas už 70 savo gyvenimo metų ir prašydamas Dievo gailestingumo. Tos dienos Evangelijoje sakyta: „Nesipriešink piktam žmogui, bet jei kas tave užgautų per dešinį skruostą, atsuk jam ir kairįjį (...). Mylėkite savo priešus ir melskitės už savo persekiotojus, kad būtumėte savo dangiškojo Tėvo vaikai“ (Mt 5, 38–48). Iš tiesų kun. A. Urbanavičius gyvenime neretai pasitaikė panašių atvejų, todėl, kaip jis sakė homilijoje, pasisekė, kad lyg ir nepadarė ko nors blogo, o gero galbūt galėjo ir daugiau padaryti. Jis tikisi, kad naujajam klebonui pavyks daugiau nuveikti.

Po šv. Mišių bažnyčioje su garbingu 70-mečiu sveikinimą kunigui Antanui pradėjo lietuvių kalbos mokytoja Sandra Juškaitė, kreipdamasi kraštietės Vilmos Isevičiūtės-Grigonienės Plokščiams skirto eilėraščio „Palytėjimai“ posmais. Šiltus žodžius išsakė mokiniai Austėja Urbonavičiūtė ir Milda Masaitytė, o vieną dainą, grodami smuiku ir akordeonu, kunigui skyrė Modesta Domeikaitė ir Remigijus Poderis iš Zyplių dvaro kapelos. S. Juškaitė priminė, kad kun. A. Urbanavičius gimė 1947 m. vasario 18 d. Riečių parapijos Grinkiškių kaime, Simno apylinkėje. Dažnai lankydavosi Simno bažnyčioje, kur klebonavo kun. Juozas Žemaitis (dabar – Vilkaviškio vyskupas emeritas). Jo pavyzdžio paskatintas pasirinko kunigystę. Baigęs Kauno kunigų seminariją 1973 m. balandžio 17 d. vyskupo Juozo Matulaičio-Labuko įšventintas kunigu. Pradžioje vikaravo Marijampolėje, Šiauliuose, Raseiniuose. Į Plokščius kun. A. Urbanavičius paskirtas prieš 35 metus, 1982 m. gegužės 28 d. Aplinkinėse parapijose kunigai vis keitėsi, bet kun. A. Urbanavičius klebonavo čia 34 metus ir tik pernai, 2016-ųjų vasarą, dėl pašlijusios sveikatos liko šios parapijos altaristu. Kunigas vis juokauja, kad tiek metų Plokščiuose išbuvo todėl, kad čia dirbdamas nepadarė didesnių klaidų, taigi nebuvo priežasties iškelti. Kiek per tą laiką Plokščiuose nuveikta, keliais ir takeliais, kalneliais ir slėniais abipus Vaiguvos, Nemuno pakrante išvaikščiota, bičiulių įgyta, niekas nesuskaičiuos. Galbūt įrašai parapijos knygose paliudytų, kiek kunigas pakrikštijo, sutuokė, palaidojo ne vien parapijiečių, bet ir atvykusių į tėviškę ar amžinam poilsiui parvežtų iš kitur. Kunigas turbūt pažįsta kiekvieną parapijietį, žino apie jo džiaugsmus ir vargus, puikiai supranta, kuris jam pačiam prireikus padės. Labiausiai parapijiečius žavi kunigo paprastumas, mokėjimas su kiekvienu, senu ar jaunu, pasikalbėti. Kun. A. Urbanavičius 1990–2005 metais dar aptarnavo ir Sutkų parapiją, rūpinosi tęsti prieš karą pradėtos Švč. Mergelės Marijos, Belaisvių Vaduotojos, bažnyčios statybą. Kiek leidžia jėgos, ir dabar toliau patarnauja parapijiečiams bei svečiams.

Kun. A. Urbanavičių sveikino bažnyčios choro vardu Tomas Striūpaitis (jis kartu su gimtadieniu pasveikino ir ilgametę vargonininkę Stasę Piliutienę), „Carito“ vardu Gražina Kazarian ir Nijolė Mikuckienė, Plokščių seniūnijos vardu Ingrida Bendikienė ir Rimanta Šukienė, Panemunių ambulatorijos vardu Genovaitė Duobienė ir Lina Rimkūnaitė, Plokščių seniūnijos bendruomenių vardu Tautvydas Šukys ir Renata Bastienė, Bizierių krašto žmonių vardu Briedžių bendruomenės atstovės Dalija Černeckienė ir Asta Grigaitienė, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė. Rajono savivaldybės sveikinimą ir padėką už 35 kunigavimo metus Plokščiuose ir Sutkuose bei angelo statulą įteikė laikinai savivaldybės mero pareigas einantis savivaldybės tarybos narys Juozas Puodžiukaitis ir mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis (šv. Mišiose grojęs vargonais ir giedojęs). Pabaigoje kunigui Antanui už tai, kad jis kadaise pasirinko kunigystę, padėkojo klebonas kun. V. A. Matusevičius. „Iš tiesų jaučiau Dievo pašaukimą ir į jį atsiliepiau, bet stodamas į seminariją protestavau prieš tų laikų ateizmą“, – sakė kunigas Antanas. Šiltas bendravimas su parapijiečiais baigtas agape klebonijoje. Daug dėmesio jubiliatui ir visiems susirinkusiesiems parodė Pastoracinės tarybos ir „Carito“ nariai.

Beje, išvakarėse kun. A. Urbanavičių pasveikino būrelis jo bendraklasių, visi kartu su seserimis vienuolėmis pasimeldė už mirusius bendraklasius ir buvusius mokytojus. Pagarbą savo ilgamečiam klebonui parodė Plokščių ir Voniškių žemės ūkio bendrovių vadovai Martynas Miliūnas ir Henrikas Braškys bei buvęs Plokščių bendrovės vadovas Vytautas Bitinas.

Romas Bacevičius

Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija