2017 m. balandžio 7 d.
Nr. 14 (2230)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Šalies vadovai įvertina Vasario 16-osios Akto suradimo reikšmę

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia
Grybauskaitė su prof. Liudu Mažyliu
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

Balandžio 3 dieną, pirmadienį, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Liudu Mažyliu, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi, Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos archyve radusiu Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą. Prezidentės teigimu, užsispyrimas, atkaklumas ir ryžtas visada buvo savybės, vedusios Lietuvą į priekį. Todėl profesorius L. Mažylis yra geriausias įrodymas, kaip atkaklus darbas ir entuziazmas gali duoti apčiuopiamų vaisių, kuriais šiandien džiaugiasi visa Lietuva. Šalies vadovės teigimu, šis L. Mažylio atradimas turėtų tapti impulsu valstybei investuoti į tolimesnius šio istorijos laikmečio tyrimus. Pasak valstybės vadovės, surastas Nepriklausomybės Akto originalas visą šalį įtraukė į valstybės šimtmečio laukimą. Tai išskirtinė proga visai Lietuvai dar kartą įsisąmoninti ir įvertinti šios datos reikšmę bei suprasti, kad kuriant šimtmečio Lietuvą kiekvienas žmogus yra labai svarbus.

Tą pačią kovo 29 dieną, tik ką sužinojusi apie Vasario 16-osios akto suradimą, Prezidentė savo komentare rašė: „Tikėtina, kad rastas dokumentas, tai Vasario 16-osios akto vienas iš kelių egzempliorių su originaliais parašais, kuris buvo perduotas Vokietijai. Tai nepaprastai džiugi žinia belaukiant valstybės 100-mečio! Tikiuosi, kad nuodugnesni tyrimai patvirtins dokumento autentiškumą ir galėsime kreiptis dėl dokumento perdavimo Lietuvai“.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienį susitikęs su Lietuvos Nepriklausomybės Aktą Vokietijos diplomatiniame archyve radusiu VDU prof. Liudu Mažyliu sakė, kad nedraugiškos Lietuvai jėgos bando sumenkinti šį faktą.

Tačiau parlamento vadovo nuomone, Lietuvos piliečiams tokio pobūdžio propaganda neveiksminga. Seimo Pirmininkas sakė: „Iki Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo, okupantai mums bandė įteigti, kad jokio Nepriklausomybės Akto niekada nebuvo, tačiau mūsų tikėjimas buvo stipresnis. Šiandien matome, kad jis yra. Tai nuostabiausia žinia ir dovana Lietuvai, kuri mūsų širdyse neleis nedraugiškoms Lietuvai jėgoms sumenkinti šio fakto“. Pasak V. Pranckiečio, šių dienų propagandinėje žiniasklaidoje gausu publikacijų, menkinančių Nepriklausomybės Akto faktą ir Lietuvos piliečių pilietišką džiugesį, profesoriui L.Mažyliui paskelbus, kad jis rastas Vokietijoje. Susitikimo metu, Seimo pirmininkas V. Pranckietis profesoriui įteikė Lietuvos trispalvę sakydamas, kad „L.Mažylis vėliavą jau iškėlė mūsų širdyse, dabar profesoriui laikas ją priimti iš mūsų“.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad Vyriausybė dės visas pastangas susigrąžinti dokumentą. „Aš tai vertinu kaip esminį įvykį, kaip vieną geriausių žinių šiais metais (...). Džiugu, kad pavyko surasti, surasti mūsų mokslininkui ir tikrai manau, kad tai prasmingas stimulas mūsų šimtmečiui. Manau, kad mūsų aktas turėtų grįžti į Lietuvą. Vyriausybė darys viską, ieškos būdų, kaip tą aktą susigrąžinti. Aš manau, kad ir iš Vokietijos pusės galime tikėtis geranoriškumo, tai būtų geriausia Vokietijos dovana šimtmečio proga“, – sakė premjeras.

Pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, sužinojęs apie netikėtą ir ilgai laukiamą Vasario 16-osios akto originalo suradimą sakė, kad tai yra dvasiškai, moraliai ir politiškai labai svarbi tautai žinia. „Tai labai daug reiškia mums kaip tautai ir visuomenei. Mūsų kaip valstybės nieks neginčija dėl to, kad mes neturime pirmojo pagrindinio akto originalo. Tai nėra juridinis labai svarbus naujas dalykas, bet jis yra labai svarbus dvasiškai, moraliai ir politiškai, kad mes nebebūsim tokia nelaiminga tauta, kuri yra netekusi savo pagrindinio valstybės dokumento originalo“, – trečiadienį, kovo 29-ąją, sakė V.Landsbergis. Jis taip pat sakė, kad pagaliau išspręsta ši skriauda, šis trūkumas, nuostolis ir nuolatinis rūpestis, ir tai be galo malonu. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas sakė, jog ta žinia yra tokia gera, kad jos nereikia menkinti samprotavimais, kad jo nėra rankose. Svarbiausia, kad jis yra, tai jau yra patvirtinta, ir mes studijuosim ir dokumento medžiagą, kokybę, aplinkybes, visa tai, kas su juo susiję, jau visai kitu jausmu, kad jis yra. Pasak V.Landsbergio, Lietuva turėtų siekti susigrąžinti Vasario 16-osios originalą į Lietuvą, tik to nereikėtų forsuoti, negalima reikalauti. Vokietija gali padaryti nepaprastai gražų geros valios žingsnį – galbūt šiandien, o galbūt šimtmečio proga. Bet jeigu teisiškai ir konstituciškai Vokietija negali išimti iš savo valstybės archyvo dokumento ir atiduoti kitai valstybei, teks su tuo susitaikstyti. V. Landsbergis, vienok, išreiškė viltį, kad neatsiras kokių nors griežtų apribojimų, kurių Vokietijos, kaip demokratinės ir draugiškos mums valstybės, valdžia negalėtų išspręsti.

Išgirdęs žinią apie Nepriklausomybės Akto originalo atradimą, prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad negalima net išsakyti to džiaugsmo, susikaupusio širdyje. Kaip teigia jis, tai savotiška palaima: „Tai ir padėka, ir dovana Lietuvai. Šio fakto reikšmė kiekvienam lietuviui be galo didelė. Tuo pačiu mes dar kartą primename pasauliui, kad esame laisvi ir nepriklausomi.“ Pasak V. Adamkaus, švenčiant valstybės 100-metį norima ir toliau prisidėti prie bendro pasaulio ateities kūrimo. „Tegul tai dar kartą būna mūsų tvirtybės, ištikimybės savo tautai patvirtinimas. Tai vertybė, dėl kurios Lietuva kovojo ilgą šimtmetį. Šio dokumento reikšmė yra ypatinga ir brangi kiekvienam lietuviui“, – tvirtino prezidentas. V. Adamkaus teigimu, galima tik džiaugtis: „Likimas lėmė tokia proga šį dokumentą grąžinti į pasaulį ir dar kartą pasididžiuoti juo ir tuo nutarimu, patvirtinimu, kad Lietuva yra laisva ir nepriklausoma. Tokia ji bus ir pasiliks – mums ir visoms ateities kartoms.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija