2017 m. gegužės 12 d.
Nr. 19 (2236)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Džiugi kelionė į pajūrį

Kelionės dalyviai Palangos Lurde

Balandžio 10 dieną Šilalės Pranciškaus Asyžiečio kuopos ateitininkai, vadovaujami tikybos mokytojos, ateitininkų globėjos Daratos Šlušnytės, išvyko į pažintinę edukacinę kelionę pajūrio link. Ateitininkai tądien buvo suplanavę aplankyti Palangą ir Kretingą.

Palangoje, vaikščiodami parku, grožėjosi atbundančia gamta, žavėjosi tvenkinyje plaukiojančiomis gulbėmis. Didžiulį įspūdį padarė karališkųjų ančių grožis ir išdidumas. Nuostabu, jog galima šiuos paukščius prisivilioti ir paliesti. Paskui buvo aplankytas Lurdas, pasimelsta. Įkopus į Birutės kalną, grožėtasi jūros vaizdu, iš tolo klausytasi jos ošimo, o po to skubėta link Baltijos jūros. Žaismingai pasitiko jūros bangos, kai kuriuos net išmaudė. Neprailgo kelias link Palangos tilto. J. Basanavičiaus gatvėje laukė autobusas. Negalima buvo nepastebėti gražiai išmargintų Palangos miesto vaizdais margučių. Aplankę ir pasidžiaugę Palangos gotikinio stiliaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, ateitininkai išvyko į Kretingą.

Kretingos žiemos sode laukė edukacinė programa apie duonos kepimą. Svečius pasitiko sertifikuoto tautinio paveldo produkto – duonos – kepėja Vida Viskontienė. Ji supažindino su duonos svarba lietuvio buityje ir papročiuose, kepimo tradicijomis, mokė paruošti tešlą, formuoti duonos kepaliukus ir suteikė galimybę išsikepti juos duonkepėje. O kol duona kepė, etnografinėje ekspozicijoje susipažinta su senaisiais žemės įdirbimo įrankiais, duonai kepti naudotais rakandais, mokytasi atpažinti grūdines kultūras, bandyta sutrinti grūdus trintuvėje. Papasakojusi apie kalendorines ir šeimos šventes, kuriose buvo naudojama apeiginė duona, vadovė supažindino su smulkiosios tautosakos lobynu apie duoną. Išsikepus duonos, buvo galimybė jos parsivežti į namus ir pavaišinti savo namiškius. Gautos žinios apie meilę, pagarbą duonai išliks ilgai. Išvykus iš muziejaus teko lankytis Kretingos Viešpaties Apreiškimo Mergelei Marijai bažnyčioje. Joje brolis Bernardas papasakojo bažnyčios ir vienuolyno istoriją, panaudodamas savo poetinę kūrybą. Buvo galimybė užkopti į bažnyčios bokšto balkoną, pasigrožėti Kretingos miesto ir jos apylinkių panorama. Pilni įspūdžių ir lauktuvių namiškiams ateitininkai grįžo į Šilalę.

Darata Šlušnytė,
Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos tikybos mokytoja,
ateitininkų globėja

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija